Skip to main content
SUPERVISOR
Hamid Reza Eshghizadeh Samani,Amirhossein Khoshgoftarmanesh,Morteza Zahedi
حمیدرضا عشقی زاده سامانی (استاد راهنما) امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد مشاور) مرتضی زاهدی (استاد راهنما)
 
STUDENT
SADEGH OMIDI
صادق امیدی نرگسی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

Effects of Nano-iron Chelate on the Response of Wheat Genotypes to Salt Stress
This experiment was conducted in Soilless Culture Research Center at the Isfahan University of Technology in 2013, using hydroponic culture. In this study the effects of ordinary and nano forms of iron chelate fertilizer were evaluated on the responses of six wheat cultivars (Line-9-shoory, Kavir, Sorkh tokhm, Chamran, Adl and Star) under four salinity levels (0, 50, 100 and 150 mM NaCl). The experiment was carried out as factorial in a randomized complete block design with three replications. Plants were harvested at vegetative and physiological maturity stages. SPAD index, plant height, root length and volume, leaf area, shoot and plant total dry weight, the concentration of potassium in shoot and roots, number of spike in plant, spike length and weight, number of grains and grain weight in spike were reduced under saline conditions. SPAD index and root volume of Chamran and Adl, shoot and plant total dry weight of Kavir, spike length and the number of spikes in plant were not negatively affected by 50 mM NaCl salinity. However, leaf yellowing intensity, root/shoot dry weight ratio, sodium concentration in shoot and roots and sodium/potassium ratio in shoot and roots were increased under saline treatments. The extent of decreases in shoot dry weight at 50, 100 and 150 mM NaCl were greater in plants harvested at physiological maturity (48, 65 and 83%, respectively) than those harvested at vegetative stage (20, 27 and 28%). Based on the average reductions in shoot dry weight under three salinity levels, cultivars Adl and Line-9-shoory at vegetative stage and Adl and Sorkh tokhm at physiological maturity stage were the least and most salt sensitive cultivars, respectively. There were significant differences among wheat cultivars in response to nano form of iron chelate. Supply of plants with the nano compared to the ordinary form of iron chelate increased shoot dry weight of cultivars Line-9-shoory, Kavir, Chamran, Adl and Star and decreased shoot dry weight of cultivar Sorkhtokhm at vegetative stage, but increased shoot dry weight of cultivars Line-9-shoory, Kavir, Sorkhtokhm and Star and decreased shoot dry weight of cultivars Chamran and Adl at physiological maturity. The ratio of root/shoot dry weight was decreased under 50 but it was increased under 100 and 150 mM NaCl as plants were supplied by the nano form of iron chelate. The results of this experiment showed that there were significant differences among wheat cultivars in response to salinity and the application of nano form of iron chelate. Key words: Wheat cultivars, Salinity, Iron chelate, Nano particles, Potassium, Sodium
این تحقیق در شرایط آبکشت با استفاده از محلول غذایی هوگلند در مرکز پژوهشی کشت بدون خاک دانشگاه صنعتی اصفهان در سال 1392 انجام گرفت. در این مطالعه تأثیر کاربرد کود کلات آهن به فرم معمول و نانوذرات بر شش رقم گندم (لاین 9 شوری، کویر، سرخ‌تخم، چمران، عدل و استار) در چهار سطح شوری (صفر، 50، 100 و 150 میلی‌مولار کلرید سدیم) مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. گیاهان در دو مرحله رشد رویشی و رسیدگی فیزیولوژیک برداشت شدند. در این آزمایش در اثر شوری شاخص سبزینگی، ارتفاع گیاه، طول ریشه، حجم ریشه، سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی و کل، غلظت پتاسیم اندام هوایی و ریشه، تعداد سنبله در بوته، طول سنبله، وزن سنبله، تعداد دانه در سنبله و وزن دانه در سنبله کاهش یافت. با این حال، در سطح 50 میلی‌مولار کلرید سدیم صفات شاخص سبزینگی و حجم ریشه در ارقام چمران و عدل، وزن خشک اندام هوایی و کل در رقم کویر، طول و تعداد سنبله در بوته در رقم عدل تحت تأثیر منفی شوری قرار نگرفتند. در اثر شوری شدت زردبرگی، نسبت وزن خشک ریشه به اندام هوایی، غلظت سدیم اندام هوایی و ریشه و نسبت سدیم به پتاسیم اندام هوایی و ریشه در شرایط شور افزایش یافت. میزان کاهش وزن خشک اندام هوایی در سطوح شوری 50، 100 و 150 میلی‌مولار کلرید سدیم گیاهان برداشت شده در مرحله رسیدگی فیزیولوژیک (به ترتیب 48، 65 و 83 درصد) در مقایسه با گیاهان برداشت شده در مرحله رشد رویشی (20، 27 و 28 درصد) بیشتر بود. بر اساس میانگین کاهش وزن خشک اندام هوایی در سطوح مختلف تنش شوری، در مرحله رشد رویشی ارقام عدل و لاین 9 شوری و در مرحله رسیدگی فیزیولوژیک ارقام عدل و سرخ تخم به‌ترتیب متحمل‌ترین و حساس‌ترین ارقام نسبت به تنش شوری بودند. بین ارقام گندم از نظر واکنش به کاربرد کلات آهن حاوی نانوذرات تفاوت وجود داشت، به‌طوری که کاربرد کلات آهن به فرم نانو نسبت به فرم معمول آن در مرحله رشد رویشی باعث افزایش وزن خشک اندام هوایی ارقام لاین 9 شوری، کویر، چمران، عدل و استار و کاهش وزن خشک رقم سرخ‌تخم و در مرحله رسیدگی فیزیولوژیک موجب افزایش وزن خشک ارقام لاین 9 شوری، کویر، سرخ تخم و استار و کاهش وزن خشک ارقام چمران و عدل شد. با کاربرد کود نانو کلات آهن نسبت وزن خشک ریشه به اندام هوایی در سطح شوری 50 میلی مولار کاهش ولی در سطوح شوری 100 و 150 میلی‌مولار افزایش یافت. نتایج این آزمایش نشان داد که بین ارقام گندم از نظر واکنش به تنش شوری و تغذیه گیاهان با نانوذرات کلات آهن تفاوت قابل ملاحظه‌ای وجود دارد. کلمات کلیدی: ارقام گندم، شوری، کلات آهن، نانوذرات، پتاسیم، سدیم

ارتقاء امنیت وب با وف بومی