Skip to main content
SUPERVISOR
Morteza Zahedi,Mahdi Gheysari
مرتضی زاهدی (استاد راهنما) مهدی قیصری (استاد مشاور)
 
STUDENT
Razieh Maghamy
راضیه مقامی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388

TITLE

Effects of Nitrogen Application on Yield, Yield Components, and Oil Composition of Safflower under Different Levels of Soil Moisture in Isfahan
An experiment was conducted at the Agricultural Research Station of Isfahan University of Technology during summer 2010 in order to evaluate the effects of nitrogen application under different levels of irrigation on yield, yield components and fatty acids composition of safflower. Three nitrogen rates (0, 50 and 100 kg ha -1 ) at three levels of irrigation ( based on 60, 80 and 100% of crop water requirement ) were investigated using a randomized complete block design with a factorial laid out and four replications. Nitrogen application led to a significant increase in leaf chlorophyll content, photochemical efficiency, leaf relative water content, leaf proline content , number of branches per plant, leaf area index, shoot dry weight,, number of buttons per plant, number of grains per button, grain weight, grain yield, harvest index, oil yield and water use efficiency. There was no significant effect of nitrogen application on the grain oil percentage. Photochemical efficiency, leaf relative water content, number of branches per plant, leaf area index, shoot dry weight, number of buttons per plant, number of grains per button, grain weight, grain yield, oil percentage, oil yield and harvest index were decreased and leaf chlorophyll content, leaf proline content and water use efficiency were increased as the level of soil moisture was decreased. The concentration of oleic acid was increased and those of stearic and palmitic acid were decreased at high level of nitrogen application compared to control. Under irrigation regime based on 60% compared to irrigation regime based on 100% of crop water requirement, the concentrations of oleic and palmitic acid were increased and those of linoleic, stearic, and linolenic acid were decreased. The highest amount of grain yield (3263 kg ha -1 ) was obtained with application of 100 kg/ha nitrogen under irrigation regime of 100% crop water requirement and the lowest amount (1914 kg ha) was obtained with no nitrogen application under irrigation regime based on 60% crop water requirement . The highest value of harvest index was achieved with application of 100 kg/ha nitrogen under irrigation regime based on 100% crop water requirement and the highest water use efficiency was obtained with application of 100 kg/ha nitrogen under irrigation regime based on 60% crop water requirement. The results from this experiment showed that the effect of nitrogen application on yield and yield components of safflower is dependent on the level of soil moisture. Key Word safflower, nitrogen application, levels of irrigation, yield, yield components, fatty acids, water use effeciency
به منظور بررسی تأثیر کاربرد نیتروژن بر عملکرد، اجزاء عملکرد و ترکیب اسیدهای چرب روغن دانه گلرنگ در سطوح مختلف رطوبت خاک در کشت تابستانه، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان به صورت فاکتوریل در قالب بلوک‌های کامل تصادفی در 4 تکرار در سال زراعی 89- 1388 به اجرا در آمد. در این آزمایش تیمارهای کود نیتروژن شامل سطوح صفر، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار در کرت های فرعی و تیمارهای آبیاری شامل رژیم آبیاری کامل، آبیاری بر اساس 80 درصد و آبیاری بر اساس 60 درصد نیاز آبی گیاه در کرت های اصلی در نظر گرفته شدند. با کاربرد نیتروژن محتوای کلروفیل برگ‌ها، راندمان فتوشیمیایی، محتوای نسبی آب برگ، غلظت پرولین برگ‌ها، ارتفاع گیاه، تعداد شاخه اصلی و فرعی در بوته، شاخص سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی، تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، عملکرد روغن و راندمان مصرف آب به طور معنی داری افزایش یافت. تاثیر کاربرد نیتروژن بر درصد روغن دانه معنی دار نبود. با کاهش رطوبت خاک راندمان فتوشیمیایی، محتوای نسبی آب برگ، ارتفاع، تعداد شاخه اصلی و فرعی در بوته ، شاخص سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی، تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، درصد و عملکرد روغن کاهش ولیکن محتوای کلروفیل، غلظت پرولین و راندمان مصرف آب افزایش یافت. با کاربرد نیتروژن غلظت اسید چرب اولئیک افزایش و غلظت اسید های چرب استئاریک و پالمتیک کاهش یافت. تاثیر کاربرد نیتروژن بر غلظت اسید های چرب لینولئیک و لینولنیک معنی دار نبود. با کاهش رطوبت خاک غلظت اسید های چرب اولئیک و پالمتیک افزایش و غلظت اسید های چرب لینولئیک، استئاریک و لینولنیک کاهش یافت. بیشترین عملکرد دانه با کاربرد 100 کیلوگرم نیتروژن در تیمار آبیاری کامل به میزان 3263 کیلوگرم و کمترین آن‌ بدون کاربرد کود نیتروژن در تیمار آبیاری بر اساس 60 درصد نیاز آبی گیاه به میزان 1914 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. بیشترین شاخص برداشت با مصرف 100 کیلوگرم نیتروژن در تیمار آبیاری کامل ولی بیشترین راندمان مصرف آب با کاربرد 100 کیلوگرم نیتروژن در تیمارهای کم آبیاری حاصل شد. نتایج به دست آمده از این آزمایش نشان داد که میزان تأثیر کود نیتروژن بر عملکرد و اجزاء عملکرد گلرنگ به سطح رطوبت قابل دسترس در خاک بستگی دارد. واژه های کلیدی: گلرنگ، کود نیتروژن، رژیم آبیاری، عملکرد دانه، اسیدهای چرب، راندمان مصرف آب

ارتقاء امنیت وب با وف بومی