Skip to main content
SUPERVISOR
M.Hossein Ehtemam,Amirhossein Khoshgoftarmanesh,Morteza Zahedi,Ahmad Arzani
محمدحسین اهتمام (استاد راهنما) امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد مشاور) مرتضی زاهدی (استاد راهنما) احمد ارزانی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Marzeiyeh Asadi
مرضیه اسدی اردلی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390

TITLE

Effects of ordinary and nano forms of Zinc Oxide on the response of wheat cultivars to salinity
This investigation was conducted in two separate experiments in greenhouse to evaluate the effects of ordinary and nano forms of zinc oxide on the response of wheat cultivars to salinity. Each experiment was arranged as factorial in a randomized complete block design with three replications. Nutrient treatments in both experiments were consist of the supply of ordinary and nano forms of zinc oxide in nutrient solution. In the first experiment 20 cultivars of wheat (Shole, Sorkh tokhm, Adl, Hirmand, Azadi, Bayat, Estar, Roshan, Niknejad, Back cross Bahare roshan, Iniya, Moghan2, Sistan, Line 9 shori, Tabasi, Karaj 1, Pishtaz, Chenab, Kavir, Chamran) were studied at two levels of salinity (0 and 150 mM NaCl). In the second experiment four wheat cultivars (Niknejad, Roshan, Iniya, and Moghan2) were evaluated under three salinity levels (0, 75 and 150 mM NaCl). These four cultivars were chosen based on their substantial variation in terms of the response to the application of nano form of Zno in the first experiment. With an increase in salinity level leaf area, shoot and root dry weight, leaf chlorophyll content, the concentration of potassium and zinc in shoot were decreased, but the concentration of sodium in shoot, the shoot/ root ratio, the activities of catalase, peroxidase and ascorbate peroxidase were increased. The interactions between salinity and cultivars were significant on shoot dry weight and on the activity of antioxidant enzymes. The extent of reductions of shoot dry weight in wheat cultivars ranged from 20 to 41 percent. Cultivars Adl and Hirmand were identified, respectively, as the least and the most sensitive cultivars to salinity. Among tested cultivars the extent of increases in the activity of antioxidant enzymes in response to salinity ranged from 2.37 to 4.80 folds for catalase and from 2.24 to 5.93 folds for ascorbate peroxidase and from 1.72 to 6.10 folds for peroxidase, respectively. There was significant variation among cultivars in response to Zno application. Supply of plants with the nano compared to ordinary form of zinc oxide increased shoot dry weight in cultivars Sistan, Kavir, Sorkh tokhm, Hirmand, Iniya and Niknejad but instead decreased shoot dry weight in cultivars Moghan2 and Roshan. The difference between the two forms of zinc oxide was not significant in this regard for other tested cultivars. The activity of antioxidant enzymes were increased as plants were supplied by nano form of zinc oxide and the extent of the increases was smaller in peroxidase than in catalase and ascorbate peroxidase. The results from this experiment showed that there were significant differences among wheat cultivars in response to salinity and the application of nano form of zinc oxide. Key words: wheat, salinity, zinc oxide, nano-particles, antioxidant enzymes.
به منظور بررسی تأثیر کود اکسیدروی به فرم معمول و نانو ذرات بر واکنش ارقام گندم به شوری دو آزمایش گلدانی در محیط گلخانه ترتیب داده شده بود و هر یک به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای کودی در هر دو آزمایش شامل تغذیه گیاهان با اکسید روی به فرم معمول و نانو ذرات از طریق محلول غذائی بود. در آزمایش اول تعداد 20 رقم گندم (شعله، سرخ تخم، عدل، هیرمند، آزادی، بیات، استار، روشن، نیک نژاد، بک کراس بهاره روشن، اینیا، مغان2، سیستان، لاین9شوری، طبسی، کرج1، پیشتاز، چناب، کویر، چمران) در دو سطح شوری صفر(شاهد) و 150 میلی مولار کلرید سدیم و در آزمایش دوم تعداد 4 رقم گندم (نیک نژاد، اینیا ، روشن، مغان2)، که بر اساس نتایج آزمایش اول دارای تنوع قابل ملاحظه ای از نظر واکنش به نانو ذرات اکسیدروی بودند، در سه سطح شوری صفر(شاهد)، 75 و 150 میلی مولار کلرید سدیم مورد ارزیابی قرار گرفتند. در اثر شوری سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، محتوای کلروفیل، غلظت عناصر پتاسیم و روی در اندام هوایی کاهش ولیکن غلظت سدیم در اندام هوایی، نسبت وزن خشک اندام هوایی به ریشه و فعالیت آنزیم‌های کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و پراکسیداز افزایش یافت. اثر متقابل شوری و رقم بر وزن خشک اندام هوایی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی معنی دار بود. میزان کاهش وزن خشک اندام هوایی در اثر شوری در بین ارقام مورد ارزیابی از 20 تا 41 درصد متغیر بود. بر این اساس در بین ارقام عدل و هیرمند به ترتیب متحمل ترین و حساسترین ارقام نسبت به تنش شوری بودند. در بین ارقام مورد مطالعه میزان افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در اثر شوری برای آنزیم‌ کاتالاز از 37/2 تا 80/4 و برای آنزیم آسکوربات پراکسیداز از 24/2 تا 93/5 و برای آنزیم پراکسیداز از 72/1 تا 10/6 برابر متغیر بود. تنوع زیادی بین ارقام گندم از نظر واکنش به کاربرد نانو ذرات اکسید روی وجود داشت، بطوریکه کاربرد اکسیدروی به فرم نانو نسبت به فرم معمول آن باعث افزایش معنی دار وزن خشک اندام هوایی در ارقام سیستان، کویر، سرخ تخم، هیرمند، اینیا و نیک نژاد و در مقابل موجب کاهش معنی دار وزن خشک اندام هوایی ارقام مغان2 و روشن گردید. تفاوت بین دو فرم اکسیدروی از این نظر برای دیگر ارقام مورد مطالعه معنی دار نبود. در اثر تغذیه گیاهان با اکسیدروی به فرم نانو ذرات فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی افزایش یافت و میزان این افزایش برای آنزیم پراکسیداز نسبت به آنزیم‌های کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز کمتر بود. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که بین ارقام گندم از نظر واکنش به تنش شوری و تغذیه گیاهان با نانو ذرات اکسیدروی تفاوت قابل ملاحظه ای وجود دارد. کلمات کلیدی: گندم، شوری، اکسیدروی، نانو ذرات، آنزیم های آنتی‌اکسیدانی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی