Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Khorvash,Gholam-Reza Ghorbani
محمد خوروش (استاد مشاور) غلامرضا قربانی خراجی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Nahid Pezhveh
ناهید پژوه

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388

TITLE

Effects of Replacing Different Physical Forms of Wheat Grain in Corn Based Starter on Performance of New Born Holstein Dairy Calves
The objective of the present study was to examine the effects of replacing wheat grain with two physical forms with corn on starter intake, average daily gain (ADG), feed efficiency, rumen pH, weaning weight, skeletal growth, and blood parameters of neonatal dairy calves. For this purpose, thirty two male of Holstein dairy calves (n=8 calves per treatment) were used in a completely randomized design. At d 3 of age, individually housed calves were randomly allocated to different treatments consisting of: starter with 60 % ground corn (GC), starter with 60 % whole corn (WC), starter containing 30 % ground corn plus 30 % ground wheat (GCGW) or a starter containing 30 % ground corn with 30 % whole wheat (GCWW). Starter intake, growth and blood parameters were monitored during pre-weaning (d 1 to 52) and post-weaning (d 52 to 70) periods. The starters were formulated to be equal in CP and energy. Calves received milk in trial fixed and equal to 10% of BW/D (half in the morning and half in the evening). After birth, all calves were fed enough amounts of colostrums daily for the first 3 d. All calves was weaned 52 d. Calves received every day feed and were weighed per 10 d before the feeding and then bleed blood samples of calves in age 30, 40, 50, 60 and 70 d. Data from trial were analyzed using SAS statistical software and the MIXED procedure as a completely randomized design, and initial body weight was considered as a quvariate variable. The data show that daily starter intake of GCWW group significantly was higher in comparison to other groups in post-weaning period. Calves fed whole wheat had significantly greater ADG comparison to other groups in total experiment. The data in pre weaning show that Average daily gain of GCWW group was significantly greater compared with WC group (p= 0.03). At post weaning, average daily gain was greatest in calves fed GCWW and followed by WC group, but GCWW group significantly had a greater ADG compared with calves fed GC and GCGW groups (1.063 kg Vs 0.736 and 0.617, respectively). There were no differences at pre weaning in body length, hip width, hip height and wither height among the treatments, but differences were significant in heart girth and body girth. At post weaning, some of body measurements (body length, hip height, hip width, heart girth, and wither height) were the greatest in calves fed GCWW diet, however WC group had greater body girth in comparison to other groups. Feed efficiency in calves fed GCWW diets was only significantly higher in compared to GCGW group (p=0.04), but not with others. Blood glucose reduced with age in calves, however blood BUN, BHBA, Albumin, and Total protein increased with time (p 0.01). Comparing the fecal score showed that, no difference were observed between treatments.In Conclusion, results of current study showed that feeding starters with whole wheat and ground corn improve performance of new born dairy calves in comparison to GCGW, WC and GC diets. Key words : dairy calves, starter, physical form, wheat, performance
این مطالعه به منظور بررسی تأثیر دو شکل فیزیکی گندم در جیره آغازین بر پایه جیره ذرت بر عملکرد گوساله های شیری هلشتاین (32 رأس) به صورت یک طرح کاملاً تصادفی، در 4 تیمار (8 تکرار در هر تیمار) انجام شد. تیمارها به ترتیب شامل: 1) تیمار شاهد (60 درصد ذرت آسیاب شده)، 2) 60 درصد دانه ذرت کامل، 3) 30 درصد ذرت آسیاب شده + 30 درصد گندم آسیاب شده و 4) 30 درصد ذرت آسیاب شده + 30 درصد دانه گندم کامل در اختیار گوساله ها قرار گرفتند. شیر مصرفی گوساله ها در آزمایش ثابت و برابر با 10 درصد وزن بدن بود (نصف صبح و نصف عصر). پس از تولد، گوساله ها با مقدار کافی آغوز تا 4 روزگی تغذیه شدند، و در جایگاه انفرادی قرار گرفتند. گوساله ها هر روز خوراک تازه دریافت می کردند و خوراک داده شده و باقی مانده به صورت روزانه وزن می شد. جیره ها از نظر میزان پروتئین و انرژی یکسان بودند. ملاک از شیرگیری براساس سن بود و همه گوساله ها در سن 52 روزگی قطع شیر شدند. به منظور مطالعات فاکتورهای خونی در سن 30، 40، 50، 60 و 70 روزگی از سیاهرگ وداج گوساله ها خون گیری به عمل آمد. برای گوساله ها 3 دوره زمانی در نظر گرفته شد: (1 تا 52 روزگی، 52 تا 70 روزگی و 1 تا 70 روزگی). میزان مصرف خوراک روزانه در دوره قبل از شیرگیری معنی دار نشد، اما بعد از شیرگیری (009/0p=) و همچنین در کل دوره آزمایشی (04/0p=) تحت تأثیر نوع جیره (ذرت آسیاب+گندم کامل) قرار گرفت. تیمار ذرت آسیاب+گندم کامل تأثیر معنی داری بر افزایش وزن روزانه در دوره قبل از شیرگیری (03/0p=)، بعد از شیرگیری (003/0p=) و در کل دوره آزمایشی (0007/0p=) داشت. بازده خوراک در دوره قبل از شیرگیری معنی دار نبود، اما در دوره بعد از شیرگیری (03/0p=) و همچنین در کل دوره آزمایشی (04/0p=) تیمار ذرت آسیاب+گندم کامل تأثیر معنی داری بر بازده خوراک داشت. ترکیب دو غله (ذرت آسیاب+گندم کامل) باعث شد که با سرعت بیشتری سطح گلوکز سرم خون گوساله های تحت این تیمارها کاهش یابد. همچنین ذرت آسیاب+گندم کامل، تأثیر معنی داری بر BUN (01/0p=) و کل پروتئین خون (0001/0p=) داشت. میانگین pH شکمبه در گوساله هایی که یک عامل فیزیکی (غلات کامل) در جیره حضور داشت، بصورت معنی داری (04/0p=) بالاتر بود. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که استفاده از ترکیب ذرت آسیاب شده + دانه گندم کامل می تواند نقش مؤثری در عملکرد و فراسنجه های خونی گوساله های شیری هلشتاین ایفا کند، که احتمالاً به علت نوع شکل فیزیکی غله (کامل) به عنوان یک عامل خشبی و متنوع بودن جیره می‌باشد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی