Skip to main content
SUPERVISOR
Ahmad Arzani,Javad Keramat,Morteza Zahedi
احمد ارزانی (استاد مشاور) جواد کرامت (استاد مشاور) مرتضی زاهدی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Nahid Khodaeian Zavareh
ناهید خدائیان زواره

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1385

TITLE

Effects of Row Spacing and Planting Density on Yield, Yield Componenet and Seed Quality of Sweet corn Variety KSC403 in Isfahan
An experiment was conducted in research station of Isfahan University of Technology in summer 2007 in order to evaluate the effects of row spacing and plant density on yield and yield components of sweet corn, variety KSC403. A randomized complete block design was used with a split-plot layout and three replications. In this experiment the main plots were row spacing (60 and 75 cm) and the sub-plots were four levels of plant density (50000, 70000, 90000 and 110000 plants per hectare). There were significant effects of row spacing on plant height, leaf area index, plant dry weight, numbers of tillers per plant and per square meter, grain weight, grain fresh yield and the percentage of starch, total sugars and sucrose in the grains. Leaf area index, plant dry weight, numbers of tillers per plant and per square meter, grain weight, grain fresh yield and grain starch percentage were significantly increased as row spacing was decreased from 75 to 60 cm. However, plant height and the percentage of total sugars and sucrose in the grains were higher in the plots with 75 compared to 60 cm spaced rows. There were significant effects of plant density on plant height, leaf area index, plant dry weight, numbers of tillers per plant and per square meter, yield components, grain fresh yield and the percentage of total sugars and sucrose in the grains. Plant height, leaf area index, plant dry weight in square meter and the numbers of ears in square meter were enhanced as plant density was increased. However, dry weight of single plants, numbers of tillers per plant, numbers of ears per plant, grain weight and the percentage of total sugars and sucrose in the grains were decreased in the treatments with higher plant population. The number of rows per ear, the number of grains in each row and the numbers of grains per ear were significantly decreased as plant density was increased from 70000 up to 110000 plants per hectare. There were no significant differences between the density of 50000 and 70000 plants per hectare in this regard. There were significant interactions between row spacing and plant density on leaf area index, plant dry weight, number of ears per square meter, number of grains per ear, grain weight, grain fresh yield, the percentage of total sugars and sucrose in the grains and the softness of grain texture. The highest values for leaf area index and the plant dry weight in square meter were obtained in the plots with 60 cm spaced rows and 110000 plants per hectare and the lowest values were achieved in both row spacing treatments in the density of 50000 plants per hectare. However, the highest amount of grain fresh yield was obtained in the plots with 60 cm spaced rows and 70000 plants per hectare and the lowest amount were achieved in both row spacing treatments in plots with the density of 110000 plants per hectare. T
به منظور ارزیابی تأثیر فاصله ردیف کاشت و تراکم بوته بر عملکرد، اجزاء عملکرد و کیفیت دانه ذرت شیرین رقم KSC403 آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در تابستان سال 1386 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان به اجرا درآمد. در این آزمایش دو فاصله ردیف کاشت 60 و 75 سانتی متر به عنوان فاکتور اصلی و چهار سطح تراکم 50000، 70000، 90000 و 110000 بوته در هکتار به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. اثر فاصله ردیف کاشت بر ارتفاع گیاه، شاخص سطح برگ، وزن خشک اندام هوائی در بوته و واحد سطح، تعداد پنجه در بوته و واحد سطح، وزن صد دانه، درصد نشاسته، درصد کل قند های دانه، میزان ساکارز دانه و عملکرد تر و خشک دانه از نظر آماری معنی دار بود. با کاهش فاصله ردیف کاشت از 75 به 60 سانتی متر شاخص سطح برگ، وزن خشک اندام هوائی در بوته و در واحد سطح در مراحل تاسل دهی و رسیدگی، تعداد پنجه در بوته و واحد سطح و همچنین وزن صد دانه، عملکرد تر و خشک دانه و درصد نشاسته دانه افزایش یافت. در حالیکه ارتفاع گیاه، درصد ساکارز دانه و درصد کل قندهای دانه در فاصله ردیف 75 سانتی متر نسبت به فاصله ردیف 60 سانتی متر بیشتر بود. اثر تراکم بوته بر ارتفاع گیاه، شاخص سطح برگ، وزن خشک اندام هوائی در بوته و واحد سطح، تعداد پنجه در بوته و واحد سطح، اجزاء عملکرد، عملکرد تر و خشک دانه و صفات تعیین کننده کیفیت دانه از نظر آماری معنی دار بود. با افزایش تراکم بوته ارتفاع گیاه، شاخص سطح برگ، وزن خشک اندام هوائی در واحد سطح در مراحل تاسل دهی و رسیدگی و تعداد بلال در واحد سطح افزایش ولی وزن خشک اندام هوائی در بوته مراحل تاسل دهی و رسیدگی، تعداد پنجه در بوته، تعداد بلال در بوته، وزن صد دانه، درصد ساکارز دانه و درصد کل قندهای دانه کاهش یافت. با افزایش تراکم از 50000 به 70000 بوته در هکتار تغییر معنی داری در تعداد ردیف در بلال، تعداد دانه در ردیف و تعداد دانه در بلال مشاهده نشد. با اینحال مقادیر مربوط به این صفات در تراکم های بالاتر بطور معنی داری کاهش یافت. اثر متقابل بین فاصله ردیف کاشت و تراکم بوته بر شاخص سطح برگ در مراحل تاسل دهی و رسیدگی، وزن خشک اندام هوائی در بوته در مرحله 30 روز پس از سبز شدن و مرحله تاسل دهی، وزن خشک اندام هوائی در واحد سطح، تعداد بلال در واحد سطح، تعداد دانه در بلال، وزن صد دانه، عملکرد تر و خشک دانه، درصد نشاسته، درصد ساکارز دانه و میزان نرمی بافت دانه معنی دار بود. بیشترین مقدار شاخص سطح برگ و وزن خشک اندام هوائی در واحد سطح در فاصله ردیف 60 سانتی متر و تراکم 110000 بوته در هکتار و کمترین آنها در هر دو فاصله ردیف در تراکم 50000 بوته در هکتار بدست آمد. در حالیکه بیشترین عملکرد تر و خشک دانه از تیمار فاصله ردیف 60 سانتی متر و تراکم 70000 بوته در هکتار و کمترین آن در هر دو فاصله ردیف در تراکم 110000 بوته در هکتار حاصل شد. میزان ساکارز دانه در فاصله ردیف 75 سانتی متر و تراکم 500000 بوته در هکتار و میزان نرمی دانه ها در فاصله ردیف 75 سانتی متر و تراکم 90000 بوته در هکتار بیشترین بود. با توجه به نتایج به دست آمده از این آزمایش بنظر کلمات کلیدی : ذرت شیرین، فاصله ردیف کاشت، تراکم بوته، عملکرد، کیفیت دانه

ارتقاء امنیت وب با وف بومی