Skip to main content
SUPERVISOR
Mahdieh Gholami,Cyrus Ghobadi,Bahram Baninasab
مهدیه غلامی (استاد مشاور) سیروس قبادی (استاد راهنما) بهرام بانی نسب (استاد راهنما)
 
STUDENT
Hamed Rahmani
حامد رحمانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390

TITLE

Effects of Salicylic Acid and Methyl Jasmonate on Improvement of Pistachio Tolerance to Drought Stress under in vitro Conditions
Pistachio nut tree is one of the crops which has drought tolerance and traditionally been cultivated in different areas of Iran. Soil and water salinity, water relative deficiency in arid and semi-arid areas are limiting factors which have restricted acreage of pistachio cultivations. Reduced rainfall and low water availability for agriculture in recent years has led to carrying out research on the use of plant growth regulators to improve drought tolerance in plants. The present study was performed to investigate the effects of salicylic acid and methyl jasmonate at different concentrations (each of them at four levels) on enhancing drought tolerance in ghazvini pistachio seedlings under in vitro conditions. Various levels of water stress were induced using five concentrations of agar (8, 10, 12, 14 and 16 gl-1) in MS medium. Water potential of different media were -0.77, -0.84, -0.91, -0.98 and -1.05 Mpa, respectively. The results of the study indicated that growth indicies such as number of leaves, shoot and root fresh weight significantly decreased under different levels of water potential. However, water stress had no significant effect on shoot length. The maximum number of leaves and fresh weight of shoots were obtained from methyl jasmonate at 50 µM. All concentrations of salicylic acid decreased the number of leaves, shoot and root fresh weight. SA had no significant effect on shoot length. There was a significant increase in proline content at -1.05 Mpa water potential and the highest rate of proline was related to the use of 0.3 mM salicylic acid although no treatments of methyl jasmonate had significant increase in proline content. Increasing the water potential of the medium leads to a decrease in chlorophyll a, b, a + b and the carotenoid. Application of 200 µM methyl jasmonate led to the highest increase in all chlorophyll contents. The highest amount of carotenoid was achieved using methyl jasmonate at 50 µM. All treatments of salicylic acid reduced chlorophyll pigments and carotenoid. Malondialdehyde rate was not affected by water potentials and methyl jasmonate. Salicylic acid was increased, leading to an increase in malondialdehyde. The activity of antioxidant enzymes catalase, peroxidase and ascorbate peroxidase increased with increasing the water potentials. The highest catalase activity was related to the use of methyl jsmonate at 200 µM and salicylic acid at 0.1 mM. Using 0.3 mM Salicylic acid caused the highest enzyme activity of peroxidase and ascorbate peroxidase. According to the results of this study, it could be concluded that the use of 50 µM methyl jasmonate resulted in improving pistachio status under water potential stress. Also, the use of high concentrations of salicylic acid caused pistachio susceptibility to drought stress.
پسته گیاهی است که از دیرباز در نقاط مختلف ایران مورد کشت و پرورش قرار گرفته است. شوری خاک و آب آبیاری، کمبود نسبی آب در مناطق خشک و نیمه خشک از عواملی هستند که افزایش سطح زیر کشت این گیاه را محدود ساخته‌است. کاهش بارندگی و کم شدن آب در دسترس برای کشاورزی در سال‌های اخیر سبب شده‌است که پژوهش‌های کشاورزی به سمت استفاده از تنظیم‌کننده‌های رشد جهت افزایش تحمل به خشکی گیاهان سوق داده شود. پژوهش حاضر به‌منظور بررسی اثر اسید ‌سالیسیلیک و متیل‌ جازمونات در غلظت‌های مختلف (هر یک در چهار سطح) بر افزایش تحمل پسته‌ی قزوینی به خشکی تحت شرایط درون شیشه‌ای در پتانسیل های اسمزی 77/0-, 84/0-, 91/0-, 98/0- و 05/1- مگاپاسکال ایجاد شده توسط سطوح مختلف آگار به‌ترتیب 8، 10، 12، 14 و 16 گرم در لیتر ، به‌صورت آزمایش فاکتوریل (7*5) و در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار طراحی و انجام شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که شاخص‌های رویشی مانند تعداد برگ، وزن تر شاخساره و وزن تر ریشه تحت تنش به‌صورت معنی‌داری کاهش یافت، اگرچه تنش خشکی اثر معنی‌داری بر طول شاخه نداشت. بیشترین تعداد برگ و وزن تر شاخساره مربوط به کاربرد متیل جازمونات در غلظت 50 میکرومولار بود. کاربرد تمام غلظت‌های اسید سالیسیلیک باعث کاهش تعداد برگ، وزن تر شاخساره و وزن تر ریشه شد. استفاده از این ترکیبات اثر معنی‌داری بر طول شاخه نداشت. بیشترین میزان پرولین در بالاترین سطح خشکی (05/1- مگاپاسکال) ایجاد شد. همچنین بیشترین میزان پرولین مربوط به کاربرد غلظت 3/0 میلی‌مولار اسید سالیسیلیک بود. اگرچه کاربرد متیل جازمونات سبب افزایش پرولین شد اما این افزایش معنی‌دار نبود. افزایش پتانسیل اسمزی محیط کشت منجر به کاهش میزان کلروفیل آ ، ب، آ+ب و کارتنوئید شد. کاربرد متیل جازمونات در غلظت 200 میکرومولار سبب بیشترین افزایش در میزان کلروفیل‌های آ وب نشان داد. بیشترین میزان کارتنوئید با استفاده از متیل جازمونات در غلظت 50 میکرومولار حاصل شد. کاربرد کلیه‌ی غلظت‌های اسید سالیسیلیک سبب کاهش همه‌ی رنگیزه‌های کلروفیلی و کارتنوئید شد. میزان مالون‌دی‌آلدهید تحت تأثیر تنش خشکی و کاربرد متیل جازمونات قرار نگرفت ولی با افزایش غلظت اسید سالیسیلیک، میزان آن نیز افزایش یافت. میزان فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز با افزایش پتانسیل اسمزی محیط افزایش یافت. بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز مربوط به کاربرد متیل‌ جازمونات 200 میکرو‌مولار و اسید ‌سالیسیلیک 1/0 میلی‌مولار بود. استفاده از اسید سالیسیلیک 3/0 میلی مولار سبب بیشترین فعالیت آنزیم‌های پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز شد. با توجه به نتایج به‌دست آمده از این پژوهش، می‌توان نتیجه‌گیری نمود که استفاده از غلظت 50 میکرومولار متیل جازمونات باعث بهبود وضعیت پسته تحت شرایط تنش پتانسیل اسمزی می‌شود. همچنین استفاده از اسید سالیسیلیک با غلظت به‌کار رفته در این پژوهش سبب حساسیت پسته به تنش خشکی می‌گردد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی