Skip to main content
SUPERVISOR
Javad Keramat,Mehdi Kadivar,Nasser Hamdami
جواد کرامت (استاد راهنما) مهدی کدیور (استاد راهنما) ناصر همدمی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Sahar Malek mohammadi
سحر ملک محمدی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387

TITLE

Evaluation of Acrylamide in Sangak Bread and Effects of Tempreture and Baking Period on Acrylamide Formation
The potential toxicity in acrylamide is mainly generated following the reactions between the amino group of the free amino acid asparagine and carbonyl groups of glucose and fructose in cereals, potatoes, and other plant-derived foods under the influence of heat-induced processes.One of product that has a protein and reduction suger is a bread. In this study the effect of baking period and temperature on the concentration of acrylamide and its relationship with surface color of Sangak were investigated. Sangak is kind of traditional Iranian bread that it has potential of formation of acryamide.13 treatments at various baking temperatures, 230, 250, 300, 350 and 370 o C and baking periods of 1.5, 2, 3, 4 and 4.5 min were prepared. Bread samples are dried by aven and milled by miller .Flour of bread is scalped by Scalper with 0.1 milimeter. 15 gram of it is mixed by 150 mililiter distilled water so Acrylamide is extracted by water because it soluble in water. After that, acrylamide is deriverd by bromin. Exra Boromin eliminated by solum Thiosulfat because for injection to GC, samples must be without any water. Hegzan and Ethylacetate are replaced with water. For emitation of extra water in samples, Sodium Sulfat is used. Solvent are vaporized first by Rotary at 40 o C and finaly used of nitrogen gas until 2 mililit volum. According to the results, the relationship between temperature and concentration of acrylamide is a parabola with concavity which faces downward. On the other hand, baking period and acrylamide concentration are related linearly; the greater the baking period, the higher the concentration of acrylamide. Response Surface Design predicted an appropriate model for the relationship between baking temperature and baking period with acrylamide concentration. Using the same method, another relationship between baking temperature and baking period with surface color of the bread were drived. Based on this analysis, the lowest concentration of Acrylamide was measured to be 1 ppm at baking temperature of 370 o C and baking time of 2.27 min. This sample was prepared and the experimental results were in good agreement with the value that predicted by the software. Experimental results indicate that at temperatures below 300 o C, surface color and acrylamide concentration are directly proportionate and at temperatures above about of 300 o C, they are inversely related.
امکان مسمومیت زایی آکریل آمید به دنبال انجام واکنش بین گروه آمین اسیدآمینه ای نظیر آسپارژین و گروه های کربونیل با گلوکز و فروکتوز موجود در غلات، سیب زمینی و انواع غذاهای تهیه شده از گیاه هان که تحت تأثیر فرآیند حرارتی واقع شده اند، به وجود می آید. در این تحقیق اثر دما و زمان پخت نان بر غلظت آکریل آمید و رابطه ی آن با رنگ سطح نان سنگک مورد بررسی قرار گرفت. نان سنگک یکی از نان های سنتی ایران است که پتانسیل تشکیل آکریل آمید را دارد. با استفاده از طرح سطح پاسخ 13 تیمار دردماهای230، 250، 300، 350 و 370 درجه ی سانتی گراد ودر زمان های 5/1، 2، 3، 4 و 5/4 دقیقه تهیه شدند. نمونه ها خشک و آسیاب شدند. 15 گرم از آرد نان با 150 میلی لیتر آب دیونایز مخلوط شده و آکریل آمید با آب استخراج شد و سپس بروینه شدند. برم اضافی با تیوسولفات سدیم خنثی شد. حلال های اتیل استات و هگزان جایگزین آب شدند. آب اضافی با کمک سولفات سدیم خارج شد. طبق نتایج بدست آمده، رابطه ی دما و غلظت آکریل آمید یک رابطه ی سهمی شکل است که تقعر آن رو به پایین می باشد و رابطه ی زمان با غلظت آکریل آمید یک رابطه ی خطی است که شیب آن مثبت می باشد. با استفاده از روش طرح سطح پاسخ مدل مناسبی برای رابطه ی دما و زمان با غلظت آکریل آمید و رابطه ی دما و زمان با رنگ بدست آمد و با کمک نرم افزار Minitab کمترین میزان آکریل آمید در 370 درجه ی سانتی گراد و 27/2 دقیقه معادل 1 پی پی ام گزارش شد.که این نمونه نیز تهیه شد و با این مقدار پیش بینی شده توسط نرم افزار مطابقت داشت. نتایج بدست آمده درباره ی رنگ نیز نشان داد که برای دماهای زیر 300 درجه ی سانتی گراد رابطه ی رنگ و آکریل آمید صعودی و برای دماهای بالای 300 درجه ی سانتی گراد این رابطه نزولی است.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی