Skip to main content
SUPERVISOR
محمدرضا سبزعلیان دستجردی (استاد مشاور) علی اکبر رامین (استاد راهنما) مرتضی زاهدی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Nastaran NaGHDIPOR
نسترن نقدی پور

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

Evaluation of Arabic Gum and Bee Wax Edible Coating on Increasing Postharvest Life of Tomato Fruits cv. goldi
This experiment was conducted to study the effects of different concentrations of arabic gum and beeswax on postharvest life of tomato fruit cv. Goldi. The treatments in the first experiment included the application of arabic gum at 0, 0.5, 1, 1.5 and 2 percent concentrations and in second experiment included the application of beeswax at 0, 0.5, 1 and 1.5 percent concentrations. In the third experiment the best prformed concentrations of arabic gum and beeswax and their combination were evaluated. In all three experiments treatments were arranged as factorial in a completely randomized design with four replications. After treatment by edible coats, the fruits were stored at 10C and 90% humidity for 35 days. During storage period fruits were assed every 7 day to determine the values of weight loss, firmness, decay percentage, titratable acid, soluble solids, ascorbic acid, lycopene, total antioxidant capacity, pH and flover. In the first experiment, arabic gum treatments had significant effects on measured parameters of fruit. After 35 days storage, the lowest weight loss and decay percentage and the highest firmness and antioxidant capacity were observed under 1% arabic gum treatment, while the highest titratable acid and the lowest soluble solids, lycopene and flover were obtained under 2% arabic gum treatment. In the second experiment, beeswax treatments significantly affected all fruit measured traits. The lowest weight loss, soluble solids, decay percentage, lycopene, pH and flover and the highest firmness, titratable acid and total antioxidant capacity were achived under 1/5% beeswax treatment. In the third experiment the lowest weight loss, lycopene and pH were obtained combined arabic gum-beeswax treatment and the lowest soluble solids, flover and decay percentage and the highest firmness and titratable acid were also observed under combined arabic gum-beeswax treatment without significant difference with arabic gum. However, the highest antioxidant capacity was obtained under 1% arabic gum treatment. In all experiments the highest values for vitamin C were dtected in untreated fruits. The interaction effect between treatments and time was significant on all measured parameters except for vitamin C. Nevertheless, vitamin C content was significantly affected by time of storage. During the complete storage period, there was a gradual incease in weight loss, pH, soluble solids, flover, lycopene and decay percentage while there appeared a steady decrease in firmness and titratable acid. The content of vitamin C was decreased until day 28 and then it was decreased with increase in storage time. The total antioxidant capacity in untreated fruits was inceased until day 14 but it was then decreased until day 35. Total antioxidant capacity in fruits treated by arabic gum and beeswax was inceased in most cases during the complete storage period. The results from this experiment showed that coating fruits with the combination of 1% arabic gum and 1/5% beeswax could maintain fruit charactritics. Keywords: beeswax, arabic gum, postharvest, edible coating, tomato
این پژوهش در قالب سه آزمایش به منظور مطالعه تأثیر پوشش‌های خوراکی صمغ عربی، موم عسل و تغییرات غلظت و ترکیب آنها بر عمر انبارمانی میوه گوجه فرنگی رقم گلدی پس از برداشت انجام گرفت. آزمایش اول با استفاده از تیمارهای صمغ عربی با غلظت‌های 0، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد و آزمایش دوم با استفاده از تیمار های موم عسل با غلظت‌های 0، 5/0، 1 و 5/1 درصد انجام گرفت. در آزمایش سوم تیمارهای آزمایشی شامل بهترین غلظت صمغ عربی، بهترین غلظت موم عسل و ترکیب بهترین غلظت صمغ عربی و موم عسل بود. هر سه آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در 4 تکرار انجام شد. در هر سه آزمایش پس از تیمار کردن، میوه ها به مدت 35 روز در سردخانه با دمای °C 10 و رطوبت نسبی 90% نگهداری شدند و هر 7 روز یکبار صفات کاهش وزن، سفتی، pH، مواد جامد محلول، اسید آلی، شاخص طعم، ویتامین ث، لیکوپن، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل و میزان پوسیدگی مورد بررسی قرارگرفتند. در آزمایش اول تیمارهای صمغ عربی اثر معنی داری بر شاخص های اندازه گیری شده داشتند، به طوری که پس از 35 روز نگهداری میوه ها در سردخانه، کمترین کاهش وزن و پوسیدگی و بیشترین میزان سفتی میوه و فعالیت آنتی اکسیدانی مربوط به صمغ عربی 1 درصد و بیشترین اسیدآلی و کمترین مواد جامد محلول، pH ، لیکوپن و شاخص طعم به تیمار صمغ عربی 2 درصد تعلق داشت. بر اساس نتایج حاصل از آزمایش دوم تیمارهای موم عسل اثر معنی داری بر شاخص های اندازه گیری داشتند. کمترین درصدکاهش وزن، مواد جامد محلول، پوسیدگی، لیکوپن، pH ، شاخص طعم و بیشترین سفتی میوه، اسیدآلی و فعالیت آنتی اکسیدانی در تیمار موم عسل 5/1 درصد بدست آمد. در آزمایش سوم کمترین درصدکاهش وزن، لیکوپن و H به ترکیب صمغ عربی- موم عسل و کمترین مواد جامد محلول، شاخص طعم، پوسیدگی و بیشترین سفتی و اسید آلی به ترکیب صمغ عربی- موم عسل بدون اختلاف معنی دار با تیمار صمغ عربی تعلق داشت. بیشترین میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی مربوط به ترکیب صمغ عربی 1 درصد بود. در هر سه آزمایش بیشترین محتوای ویتامین ث در تیمار شاهد بدست آمد. اثر زمان نگهداری میوه در انبار بر تمامی صفات اندازه گیری شده در هر سه آزمایش معنی دار بود. با گذشت زمان نگهداری میوه ها در سردخانه میزان کاهش وزن، pH، مواد جامد محلول، شاخص طعم، لیکوپن و میزان پوسیدگی افزایش ولی میزان سفتی میوه و اسید آلی کاهش یافت. میزان ویتامین ث تا 28 روز پس از نگهداری میوه ها در سردخانه افزایش ولی پس از آن با افزایش مدت نگهداری کاهش نشان داد. اثر متقابل تیمار و زمان بر کلیه صفات به استثنای ویتامین ث معنی دار بود. ظرفیت آنتی اکسیدانی کل در طی مدت نگهداری میوه‌ها در انبار در تیمار شاهد تا هفته دوم افزایش و سپس با افزایش مدت نگهداری کاهش یافت، در حالی در تیمارهای صمغ عربی و موم عسل در طول نگهداری میوه در انبار ظرفیت آنتی اکسیدانی در غالب موارد روند افزایشی نشان داد. بر اساس نتایج بدست آمده از این پژوهش تیمار میوه ها با پوشش خوراکی صمغ عربی1 درصد و موم عسل 5/1 درصد به خصوص ترکیب آن‌ها موجب حفظ بهتر خصوصیات میوه طی مدت نگهداری در انبار گردید. کلمات کلیدی: موم عسل، صمغ عربی، پس از برداشت، پوشش خوراکی، گوجه فرنگی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی