SUPERVISOR
Saeed Ansari,Gholam-Reza Ghorbani,Masoud Alikhani,Mohammad Khorvash
سعید انصاری مهیاری (استاد مشاور) غلامرضا قربانی خراجی (استاد راهنما) مسعود علیخانی (استاد مشاور) محمد خوروش (استاد راهنما)
STUDENT
Ali Kahyani
علی کهیانی
FACULTY - DEPARTMENT
دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1389
TITLE
Evaluation the Effects of Alfalfa Particles Size in Acidogenic Ratios on Mid Lactation Holstein Dairy Cows’Performance and Health
This experiment was conducted to investigate mid-lactating Holstein cows performance and behaviorin response to alfalfa hay particle size in acidogenic based diets. Nine multiparous mid-lactation Holstein dairy cows (653 ± 53BW; 45 ± 4 milk yield; 88 ± 15 DIM; mean ± SD) fed total mixed rations (40:60 forage to concentrate ratio) containing 3 sizes of alfalfa hay (with geometric mean 2 (fine), 3.5 (medium), and 5 mm (long)) were used in a replicated 3 × 3 Latin square designwith 21-d periodsincluding 14 d of adaptation and 7 d of data collection. Cows within a square were assigned randomly to dietary treatments. Cows were blocked into 3 squares of 3 cows each based upon milk production, body condition score, and DIM, and within blocks were assigned to 1 of the 3 experimental diets. Treatment diets were randomly assigned after blocking to minimize carry over effects. Cows were housed individually in box stalls (4 m x 4 m) that were equipped with concrete feed bunk and waterers. Clean wood shavings and sawdust were used for bedding and refreshed once a day.Cowswere fed ad-libitum once a day permitting 10% refusals with free access to water.A second cut alfalfa hay at 50% flowering, provided by Lavark farm waschopped by a harvesting machine with screen size regulator. The geometric means of rations were 3.00, 3.54, and 3.87 mm in fine, medium, and long alfalfa hay treatments, respectively. Reduction of alfalfa hay particle size linearly decreased rations geometric mean, physically effectiveness factor of 2 (pef 8 ) and 3 (pef 1.18 ) sieves, physically effective NDF of 2 (peNDF 8 ) and 3 (peNDF 1.18 ) sieves. Intake of DM, OM, EE, peNDF 1.18 , and yield of raw and 4% fat corrected milk, and also ruminating time changed quadratically to be higher in medium sized alfalfa hay. Furthermore, intake of peNDF 8 , milk fat percentage and fat to protein ratio, eating time and eating time when expressed as kg of DMI, and sorting of particles retained on pan linearly decreased with decreasing alfalfa hay particle size.However, reduction of alfalfa hay particle size linearly increased intake of CP, eating rate and chewing time when expressed as kg of peNDF 8 intake.Also, intake of neutral detergent fiber, milk total solid yield, total chewing time, and rumen fluid pH (4 h post-feeding) changed quadratic ally, however, DMI (6 h post-feeding), milk fat yield, eating time when expressed as kg of NDF intake, eating length (min/meal), and sorting of particles retained on 19 mm sieve tended (P? 0.15) to decrease linearly with decreasing particle size of alfalfa hay. Total tract nutrient digestibility and rumen fluid pH (2 h post-feeding) were not affected by treatment. Results indicate that change of alfalfa hay particle size in an acidogenic based diet can be an effective way to manipulate DMI and chewing activity, whereas further study is warranted to determine whether alfalfa hay particle size and acidogenic diet have interaction. In conclusion, cows fed an acidogenic diet positively responded to medium size alfalfa hay under current feeding conditions. Keywords: Alfalfa hay particle size, physically effective fiber, acidogenic ration, sorting behavior
این مطالعه به بررسی اثر اندازه ذرات علوفه یونجه در جیره های اسیدوژنیک بر عملکرد و سلامت گاوهای شیرده هلشتاین در اواسط شیردهی می پردازد. در این آزمایش تعداد 9 رأس گاو هلشتاین در اواسط شیر دهی (با میانگین 77/14 ± 77/87 روز پس از زایش، میانگین وزن بدن 53± 653 کیلوگرم وتولید شیر4± 45 کیلوگرم) در قالب 3 دوره آزمایشی 21 روزه مورد آزمایش قرار گرفتند. هر دوره 21 شامل 2هفته زمان عادت دهی و 1 هفته زمان نمونه گیری بود. این آزمایش در قالب طرح پایه مربع لاتین 3 × 3 تکرار شونده با 3 مربع بود. تیمارها شامل 3 اندازه ذرات یونجه خشک با میانگین هندسی 2، 5/3 و 5 میلی متر بود. ترکیبات جیره به نحوی تنظیم شد تا توان اسیدوژنیک جیره به حداکثر مقدار ممکن برسد. تغذیه گاوها به صورت انتخاب آزاد با جیره های با نسبت علوفه به کنسانتره 40 به 60 انجام می شد و از سه جیره غذایی با ترکیبات شیمیایی و انرژی یکسان و طول ذرات متفاوت یونجه استفاده شد. میانگین هندسی اندازه ذرات برای جیره های حاوی یونجه ریز، متوسط و درشت به ترتیب 00/3، 54/3 و 87/3 میلی متربود. با افزایش اندازه ذرات یونجه خشک در جیرهای اسیدوژنیک میانگین هندسی ذرات، ضریب مؤثر قدیم و جدید و الیاف مؤثر فیزیکی قدیم و جدید در جیره ها مخلوط به صورت خطی افزایش یافت (05/0 P). این افزایش حاشیه ای باعث شد که مصرف ماده خشک، مصرف ماده آلی، مصرف چربی خام، مصرف الیاف مؤثر فیزیکی توصیه جدید، تولید شیر روزانه، تولید شیر تصحیح شده بر اساس 4 درصد چربی، تولید پروتئین و زمان نشخوار با مقایسات درجه دو معنی دار (05/0 P) شود. مصرف الیاف مؤثر فیزیکی توصیه قدیم، درصد چربی شیر، نسبت چربی به پروتئین، زمان خوردن، خوردن به ازای ماده خشک مصرفی و شاخص انتخاب برای الک سینی با افزایش اندازه ذرات به صورت خطی افزایشی معنی دار (05/0 P) شد. مصرف پروتئین خام، جویدن به ازای کیلوگرم مصرف الیاف مؤثر فیزیکی قدیم و نرخ خوردن به صورت خطی کاهشی معنی دار (05/0 P)، مصرف الیاف نامحلول در شوینده خنثی، تولید مواد جامد شیر، کل زمان جویدن روزانه و pH شکمبه در 4 ساعت پس از خوراک با مقایسات درجه دو تمایل به معنی داری شود. مصرف خوراک در 6 ساعت پس از خوراک و شاخص انتخاب برای الک 19 میلی متر به صورت خطی کاهشی با فزایش اندازه ذرات تمایل به معنی داری و تولید چربی، خوردن به ازای کیلوگرم الیاف نامحلول در شوینده خنثی، طول مدت هر وعده خوردن به صورت خطی افزایشی تمایل به معنی دار شود. این تأثیرات بدون اثر گذاری بر قابلیت هضم ظاهری و pH شکمبه در 2 ساعت پس از مصرف خوراک بود. بر اساس نتایج این مطالعه توصیه انجمن تحقیقات ملی ایالات متحده برای اندازه ذرات یونجه خشک قادر به حفظ سلامت و تولید حیوان در شرایط جیره اسیدوژنیک نیست و همچنین در شرایط اسیدوژنیک بودن جیره، گاوهای مصرف کننده جیره حاوی اندازه ذرات یونجه متوسط دارای بهترین عملکرد بودند. کلمات کلیدی : اندازه ذرات یونجه خشک، الیاف مؤثر فیزیکی، اسیدوژنیک، فعالیت انتخاب