Skip to main content
SUPERVISOR
Ahmad Arzani,Ghodratollah Saeidi
احمد ارزانی (استاد راهنما) قدرت اله سعیدی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Hamed Alipour
حامد علی پورکندری

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

Evaluation of Genetic Diversity of Native and Exotic Cultivars of Wheat and F1 Hybrids
This study was conducted to investigate the genetic diversity of bread wheat, durum wheat and triticale using agronomic and physiological traits. Morphological and physiological diversity of 23 parents and 53 hybrid were evaluated using a randomized complete block design replicated two times at Research Farm of College of Agriculture, Isfahan University of Technology, located at Lavers, Najaf-Abad in 2016-2017. Also, genetic diversity of 24 genotypes was evaluated in two Lavarak and Asheghabad locations using analysis of variance with a randomized complete block design layout in place. In the first experiment, agronomic traits including days to flowering, days to pollination, days to maturity, plant height, spike length, number of spike per plant, number of grain per spike, grain weight per spike, 1000 grain weight, grain yield per plant, and physiological traitss contain minimum fluorescence, maximum fluorescence and quantum efficiency of photosynthesis II, and in the second experiment, in addition to the above mentioned traits, test weight, biological yield and harvest index were measured in all genotypes . In the first experiment, the results of analysis of variance showed significant differences among genotypes for all the traits studied. grain yield per plant, number of spike per plant, plant height and grain weight per spike had the highest phenotypic variation coefficients, respectively. Study of correlation analysis indicated that number of spike per plant, grain weight per spike, 1000 grain weight had a positive and significant correlation with grain yield per plant. Based on linear regression relationships, it was found that two grain weight per spike and number of spike per plant were linearly correlated with grain yield per plant. Based on stepwise regression analysis using grain yield per plant as dependent variable, number of spike per plant and grain weight per spike were justified 56 and 40 percent of yield variation, respectively. In the factor analysis, four hidden factors were identified which named the maturity period, photosynthetic, economic and spike factors, respectively. Cluster analysis of genotypes based on agronomic and physiological traits divided the genotypes into 6 groups. Estimation of heterosis value based on superior parent and mid- parent for grain yield per plan indicated that hybrid 58 resulting from cross 58 (Long Spike 5 × Roshan) had the highest positive heterosis. In the second experiment, the combined analysis results showed that the effect of genotype for all traits was significant, except for maximum fluorescence. In all studied traits, phenotypic and genetic variation coefficients did not considerably differ for most of the traits, indicating the prominent genetic effects on these traits. The results of correlation coefficients showed that there is a positive and significant correlation between grain yield with number of spike per plant, biological yield and harvest index. There was a linear relationship between grain yield with harvest index and biological yield. Factor analysis revealed four hidden factors that justified a total of 66.47 percent of the variation in the experiment. These factors were introduced as maturity period, spike characteristics, yield and photosynthesis, respectively. The cluster analysis of genotypes based on the studied traits divided the genotypes into four groups, some of which have desirable traits and are desirable for the breeding goals. Keywords: diversity, morphological traits, yield, wheat, environment, heterosis
این پژوهش به منظور بررسی تنوع ژنتیکی در گندم نان، گندم دوروم و تریتیکاله با استفاده از صفات زراعی و فیزیولوژیک انجام گردید. تنوع مورفولوژیک و فیژیولوژیک 26 والد و 53 هیبرید در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار در سال 96-1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان، واقع در لورک نجف آباد مورد بررسی قرار گرفت. همچنین ارزیابی تنوع ژنتیکی 24 ژنوتیپ در دو محیط لورک و عاشق آباد در قالب طرح بلوک hy;های کامل تصادفی با دو تکرار در مکان انجام شد. در آزمایش اول صفات زراعی روز تا خوشه دهی، روز تا گرده افشانی، روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، طول سنبله، تعداد سنبله در بوته، تعداد دانه در سنبله، وزن دانه در خوشه، وزن هزار دانه، عملکرد دانه در بوته و صفات فیزیولوژیک فلورسانس کمینه، فلورسانس بیشینه و کارایی کوانتومی فتوسنتز II، و در آزمایش دوم علاوه بر صفات ذکر شده صفات وزن حجمی، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت در کلیه ژنوتیپ ها اندازه گیری شد. در آزمایش اول، نتایج تجزیه واریانس تفاوت معنی داری را میان ژنوتیپ ها برای کلیه صفات مورد مطالعه نشان داد. صفات عملکرد دانه در بوته، تعداد سنبله در بوته، ارتفاع بوته و وزن دانه در سنبله به ترتیب دارای بالاترین ضرایب تنوع فنوتیپی بودند. مطالعه همبستگی صفات نشان داد که صفات تعداد سنبله در بوته، وزن دانه در سنبله و وزن هزار دانه با صفت عملکرد دانه در بوته همبستگی مثبت و معنی داری داشتند. بر اساس روابط رگرسیون خطی مشخص شد که دو صفت وزن دانه در سنبله و تعداد سنبله در بوته با عملکرد دانه در بوته رابطه خطی دارند. بر مبنای نتایج رگرسیون مرحله ای با استفاده از عملکرد دانه در بوته به عنوان متغیر وابسته، مشاهده شد که صفات تعداد سنبله در بوته و وزن دانه در سنبله به ترتیب 56 و 40 درصد از تنوع عملکرد دانه در بوته را توجیه می کنند. در تجزیه به عامل ها چهار عامل پنهانی شناسایی و به ترتیب عامل طول دوره رسیدگی، فتوسنتزی، اقتصادی و سنبله نام گذاری شدند. تجزیه خوشه ای ژنوتیپ ها بر اساس صفات زراعی و فیزیولوژیک آنها را به 6 گروه تفکیک نمود. برآورد ارزش هتروزیس براساس والد برتر و میانگین والدین برای صفت عمکرد دانه در بوته نشان داد که هیبرید 58 (حاصل از تلاقی (Long Spike 5×Roshan بیشترین مقدار هتروزیس مثبت را به خود اختصاص داده است. در آزمایش دوم، نتایج تجزیه مرکب نشان داد که اثر ژنوتیپ برای کلیه صفات به جزء فلورسانس بیشینه معنی دار بوده است. در تمام صفات مورد مطالعه ضریب تغییرات فنوتیپی و ژنتیکی برای اکثر صفات اختلاف زیادی نداشته اند که نشان دهنده تأثیر بیشتر آثار ژنتیکی بر این صفات بوده است. نتایج حاصل از همبستگی نشان داد که بین عملکرد دانه با صفات تعداد سنبله در بوته، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. رابطه خطی بین عملکرد دانه با صفات شاخص برداشت و عملکرد بیولوژیک وجود داشت. تجزیه به عامل ها 4 عامل پنهانی که در مجموع 47/66 درصد از تنوع موجود را در مجموعه توجیه نمود. این عامل ها به ترتیب تحت عنوان طول دوره رسیدگی، خصوصیات سنبله، عملکرد و فتوسنتز معرفی شدند. تجزیه خوشه ای ژنوتیپ ها بر مبنای صفات مورد مطالعه ژنوتیپ ها را در 4 گروه تفکیک کرد که بعضی از گروه ها دارای خصوصیات مطلوب بوده و جهت مقاصد به نژادی مفید می باشند. کلمات کلیدی: تنوع، صفات مورفولوژیک، عملکرد، گندم، محیط، هتروزیس

ارتقاء امنیت وب با وف بومی