Skip to main content
SUPERVISOR
Hamid Reza Eshghizadeh Samani,Mehdi Rahim malek,MARYAM HAGHIGHIPOODEH
حمیدرضا عشقی زاده سامانی (استاد مشاور) مهدی رحیم ملک (استاد راهنما) مریم حقیقی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Moazam Haqmal
معظم حقمل

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1397

TITLE

Evaluation of genetic variation among some Iranian and Afghan melon cultivars using morphological and molecular markers
Due to the antiquity of cultivation of various cultivars of melon and cantaloupe in Iran, it seems that there are valuable and rich genetic resources of this plant in Iran. In this study, in order to investigate the genetic diversity of 40 melon and cantaloupe cultivars in Iran and Afghanistan, which were collected from the central regions of Iran and also from southwestern Afghanistan, was performed using ISSR molecular markers and some morphological characteristics. According to the obtained results, 12 ISSR markers produced polymorphic bands with a clear band pattern. A total of 150 bands were created, of which 95 bands showed polymorphism (62.44% diversity). The strips were scored with the numbers zero for the absence of the bar and one for the presence of the bar. The results of cluster analysis (HCA) and modification to principal components (PCOA), were able to divide the genotype into five groups based on shape and characteristics such as winter and late-ripen melons, medium-ripen and sweet melons, early melons, including cantaloupe and warm melon... Principal component analysis was in most cases consistent with cluster analysis; But the molecular results did not completely match the morphological results. The findings of the analysis divided the morphological traits of individuals into five groups, the first group consisting of nine Iranian and Afghan melon genotypes, which usually had long, thin skinned form and medium ripening, and the second group, five Afghan melon genotypes with late ripening, winter-ripe and thick skin and flesh. The third group of eleven Iranian and Afghan melon genotypes were usually medium-sized, thin-skinned and elliptical-shape melons. The fourth group consists of two genotypes, both of which are Iranian. The common characteristics between these two melons are having small seeds, small melons, early-ripen and tasteless. The group of five or thirteen genotypes were often grouped based on the similarities between thick and soft flesh, spherical shape and large seeds. Keywords ISSR, Morphology, Genetic diversity, Melon, Genetic diversity
با توجه به قدمت کشت و کار ارقام متنوعی از خربزه و طالبی در ایران، به نظر می‌رسد ذخایر ارزشمند و غنی ژنتیکی از این گیاه در ایران وجود داشته باشد. در این مطالعه، باهدف بررسی تنوع ژنتیکی 40 توده خربزه و طالبی ایران و افغانستان که از مناطق مرکزی ایران و همچنان از جنوب غرب افغانستان جمع‌آوری شد، با استفاده از نشانگر مولکولی ISSR و برخی خصوصیات مورفولوژیک انجام گردید. مطابق با نتایج به‌دست‌آمده 12 نشانگرهای ISSR نوارهای چندشکلی با الگوی نواری واضح ایجاد کردند. درمجموع 150 نوار ایجاد شد که ازاین‌بین 95 نوار، چندشکلی نشان دادند (44/62 درصد تنوع). نوارها با اعداد صفر برای عدم وجود نوار و یک برای وجود نوار امتیازدهی شدند. نتایج حاصل از تجزیه خوشه‌ای (HCA) و تجزیه به مؤلفه‌های اصلی تعدیل (PCOA)، توانست توده را در پنج گروه بر اساس شکل و خصوصیات مانند خربزه‌های زمستانی و دیررس، خربزه‌های میان‌رس و شیرین، خربزه‌های پیش رس، شامل طالبی و گرمک تقسیم کرد. تجزیه به مؤلفه‌های اصلی در اکثر موارد با تجزیه خوشه‌ای همخوانی داشت، اما نتایج مولکولی با نتایج مورفولوژی کاملاً منطبق نبود. یافته‌های حاصل از تجزیه‌وتحلیل صفات مورفولوژی افراد را در پنج گروه قرارداد که در گروه اول نه توده خربزه‌های‌ایران و افغانستان که معمولا دارای شکل دراز، پوست نازک و میان‌رس بودند قرارگرفته، گروه دوم پنج توده خربزه‌های افغانستان که دیررس، زمستانی و پوست و گوشت ضخیم دارند قرارگرفته است. گروه سوم یازده توده خربزه ‌ایرانی و افغانی به‌طور معمولاً خربزه‌های میان‌رس، پوست نازک و شکل بیضوی قرار گرفتند. گروه چهارم دو توده قرار دارد که هردو آن ایرانی بوده خصوصیات مشترک بین این دو خربزه داشتن بذرهای کوچک، خربزه‌های کوچک، زودرس و بی‌مزه قرارگرفته است. گروه پنج سیزده توده غالباً بر اساس مشابهت‌های گوشت ضخیم و نرم، شکل کروی و بذرهای درشت در این گروه قرار گرفتند. کلمات کلیدی: ISSR، تنوع ژنتیکی، مورفولوژی، ملون

ارتقاء امنیت وب با وف بومی