Skip to main content
SUPERVISOR
حسین شریعتمداری (استاد راهنما) منوچهر کلهر (استاد مشاور) حسین خادمی موغاری (استاد مشاور)
 
STUDENT
Marzieh Sepahvand
مرضیه سپه وند

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

Evaluation of Nitrate, Phosphate, Zinc and Iron Status in Edible Parts of some Vegetables Grown in Lorestan Province
Along with the technological developments and population growth, the environmental pollution has increased, considerably in different areas, especially in agricultural and industrial areas. Overuse of chemical fertilizers, particularly nitrogen and phosphorus fertilizers are of harmful activities that besides damaging the environment, can disturb the balance of nutrients for plant. On the other hand, not application of organic fertilizers and micronutrients induce micronutrients deficiencies, which in turn suppress the nutritional quality of plants and endanger the human health. Vegetables are of high nutritional value, they should be consumed at the best quality and safety standards. Therefore, the objective of this study was to evaluate the nitrate, phosphate, iron, and zinc nutritional status in major vegetables produced i Loresta province. It is noteworthy that this province is a center for intensive farming of different vegetables in Iran. A number of major areas of vegetable cultivation in the province were selected and samples of plants, soils and irrigation waters were collected and analyzed for nitrate, phosphate, iron, and zinc concentration. At the same time some other chemical and physical parameters of soils and waters, were also measured and the management practices of the farms were recorded by filling the questionnaires. The results showed that the mean nitrate concentrations in vegetables exceeded the maximum permitted levels (0.25 to 0.30% of dry weight). The accumulation of nitrate in leafy vegetables was much higher than the tuber vegetables. Significant positive correlations were observed between nitrate concentration in plants and nitrate in soil and water. The highest mean nitrate concentration was observed in vegetables produced in Boroojerd. Based on the soil testing and fertilizer recommendations, the soil-P levels in almost all vegetable farms were way above the sufficient level, although the soil was not P-contaminated, considering the environmental standards. The iron and zinc concentrations in the soil and plant samples were at the adequate range, but the ratios of P/Fe and P/Zn were high that may cause the deficiency of the micronutrients in the vegetables and thereby in the vegetable consumers. Overuse of N-fertilizers (mainly urea) and P-fertilizers (mainly ammonium phosphate), the application of urban sewage as irrigation water and neglecting the micronutrient application are the main reasons for the nitrate contamination and the imbalanced P/Fe and P/Zn ratios in the region. Keywords : Leafy vegetables, Tuber vegetables, Nitrate contamination, Plant nutrition, Phosphate, Iron, Zinc, Lorestan Province
با توسعه فناوری و افزایش جمعیت، گسترش آلودگی ها در مناطق مختلف بویژه در مناطق صنعتی وکشاورزی رشد چشمگیری داشته است. استفاده بی رویه از کودهای شیمیایی به ویژه کودهای نیتروژنه و فسفره از جمله فعالیت های زیانباری است که علاوه بر مشکلات زیست محیطی، بر هم زدن تعادل سایر عناصرغذایی را نیز به دنبال خواهد داشت. همچنین، عدم استفاده از کودهای آلی و ریزمغذی نیز منجر به کمبود عناصر ریز مغذی شده است که این خود در نهایت باعث کاهش کیفیت محصول و به خطر افتادن سلامت جامعه خواهد شد. سبزیجات از نظر تغذیه ای دارای ارزش بسیار بالایی هستند ، لذا بایستی از سالم بودن آنها اطمینان حاصل کرد. بنابراین هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان نیترات، فسفات ، آهن و روی در برخی سبزی های تولیدی در استان لرستان می باشد. با توجه به اینکه در این استان کشت سبزی ها به صورت متمرکز وجود دارد لذا آگاهی از کیفیت محصولات تولیدی اهمیتی ویژه می یابد. به منظور انجام این پژوهش تعدادی از مناطق اصلی کشت سبزی در استان انتخاب و نمونه های گیاه، خاک و آب آن ها جمع آوری شد. همزمان با نمونه برداری اطلاعات مربوط به شرایط مدیریتی مزارع نیز ثبت گردید. سپس غلظت نیترات، فسفات، آهن و روی در قسمت خوراکی سبزی ها، خاک وآب به همراه برخی از پارامترهای شیمیایی و فیزیکی خاک و آب اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده نشان داد میانگین غلظت نیترات در تمام سبزی های مورد مطالعه بیشتر از حد مجاز (25/0 تا 3/0 درصد وزن خشک) تعیین شده بوده و سهم سبزی های برگی در تجمع نیترات بیش از سبزی های غده ای بود. همچنین همبستگی مثبت و معنی داری بین نیترات گیاه، خاک و آب مشاهده شد. از طرف دیگر بیشترین غلظت نیترات در سبزی های تولیدی شهرستان بروجرد مشاهده شد. مقدار فسفات در بیشتر سبزی ها بر اساس استانداردهای موجود در محدوده غیر آلوده قرار داشت ولی مقادیر فسفر خاک با توجه به استفاده بیش از حد از کودهای فسفره چند برابر بیش از حد توصیه شده توسط آزمون خاک بود. نتایج بدست آمده از اندازه گیری غلظت آهن و روی در گیاه و خاک کفایت این عناصر و لی نسبت فسفر به این عناصر، کمبود آن ها را در گیاهان نشان داد. استفاده بی رویه از کودهای شیمیایی نیتروژنه (اوره) و فسفره (فسفات آمونیوم) و ورود فاضلاب شهری به اکثر مزارع به دلیل نبود سیستم مناسب جمع آوری فاضلاب و همچنین عدم استفاده از کودهای ریزمغذی علل اصلی آلودگی نیترات و عدم تعادل فسفات و عناصر کم مصرف آهن و روی در سبزی های مورد مطالعه به شمار می روند. واژه های کلیدی : سبزی های برگی، سبزی های غده ای، آلودگی نیترات، فسفات، آهن، روی، تغذیه گیاه، استان لرستان

ارتقاء امنیت وب با وف بومی