Skip to main content
SUPERVISOR
Javad Pourreza,Mahdi Mohammadalipour,Abdolhossein Samie
جواد پوررضا (استاد راهنما) مهدی محمدعلی پور (استاد مشاور) عبدالحسین سمیع (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mojtaba Khorrami Nahrkhalajy
مجتبی خرمی نهرخلجی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1383

TITLE

Evaluation of Nutritional Value of Protein Binder and Determination of the Best Level of its Substitution for Fish Meal in Broiler Diet
In order to determine the effects of different levels of Amet protein binder (0, 1.5, 3, 4.5 and 6%) in substitution for fish meal on performance and digestibility of nutrients, an experiment was conducted using 400 broiler chickens (Ross strain) with 5 treatments of 4 replications. The experiment was performed in a completely randomized design. Weight gain, feed consumption, and feed conversion ratio were determined at the end of each period of experiment. In addition, the digestibility of nutrients and digestible energy (DE) of whole diets were measured by ileal collection method. The results showed that treatment contained 6% Amet decreased feed consumption at the starter period (p 0.001), other treatment had not significant different in this period. Levels of 4.5 and 6% Amet significantly decreased feed consumption in grower period (p 0.001). Treatments had not effect on feed consumption in finisher period. Feed consumption was higher for 1.5, control and 3% Amet in diets during whole period, respectively. Weight gain decreased only for treatment contained 6% Amet at the starter period. At grower period, treatment contained 1.5% Amet was showed greatest weight gain versus other treatments, but this different had not significant versus control treatment. Addition 1.5% Amet versus control treatment insignificantly increased weight gain in all periods of the experiment. In the starter period, 1.5% Amet improved feed conversion ratio (p 0.001). The 6% and 4.5% Amet in all periods of experiment and the finisher period increased feed conversion ratio, respectively. Treatment contained 1.5% and 3% Amet increased protein efficiency ratio (PER) at the starter period. In the grower period PER was no significantly different except treatment 6% Amet. Treatments contained 4.5 and 6% Amet decreased PER at the finisher period. Relative weight of intestine and percent of abdominal fat were not significantly affected by treatments. Treatment with 6% Amet increased the relative weight of liver (p 0.05). Replacement of different levels of Amet except the treatment contained 6% Amet had not significant effect on percentage of carcass. Meanwhile, treatment didn’t affect digestibility of ash and DE. The level of 1.5% Amet versus 6% Amet significantly increased digestibility of protein (p 0.05). The levels of 0, 1.5, and 3% Amet versus 4.5 and 6% Amet significantly increased digestibility of fat (p 0.001). It seams that inclusion of 1.5% Amet binder in the diet can positively affect performance and DE of diet, also provide apart of requirement of protein in broiler chickens.
به منظور تعیین اثر سطوح مختلف جایگزینی پلت‌چسبان پروتئینی آمت به جای پودر‌ماهی بر عملکرد و قابلیت‌هضم مواد مغذی، آزمایشی با 400 قطعه جوجه گوشتی یکروزه از سویه راس و با 5 نوع جیره غذایی در4 تکرار در قالب یک طرح کاملاً تصادفی اجرا گردید. در این جیره‌ها پنج سطح آمت شامل صفر (گروه شاهد)، 5/1، 3، 5/4 و 6 درصد جایگزین 6 درصد پودر‌ماهی در جیره شاهد گردید. میزان اضافه وزن و مصرف خوراک در پایان هر دوره آزمایش اندازه‌گیری و ضریب تبدیل غذایی محاسبه شد. قابلیت‌هضم مواد مغذی و انرژی قابل‌هضم جیره‌ها نیز از روش نمونه‌گیری ایلئوم انجام شد. نتایج نشان داد، در دوره آغازین تیمار 6 درصد آمت مصرف خوراک را کاهش داد(001/0 P ).بین سایر تیمارها در این دوره تفاوت معنی‌دار نبود. در دوره رشد، سطوح 5/4 و 6 درصد آمت به طور معنی‌دار، باعث کاهش مصرف خوراک شد (001/0 P ). مصرف خوراک در دوره پایانی تحت‌تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. در کل دوره مصرف خوراک به ترتیب در تیمارهای 5/1 درصد، شاهد و 3 درصد آمت بالاتر بود. در دوره آغازین اضافه وزن فقط در تیمار حاوی 6 درصد آمت کاهش یافت (0001/0 P ). در دوره‌های رشد و پایانی تیمار حاوی 5/1درصد آمت بیشترین اضافه وزن را نسبت به سایر تیمارها نشان داد، ولی این افزایش نسبت به تیمار شاهد معنی‌دار نبود. در کل دوره نیز بیشترین اضافه وزن به تیمارهای حاوی 5/1 درصد آمت وگروه شاهد تعلق داشت (001/0 P ). در دوره آغازین تیمار 5/1 درصد آمت ضریب تبدیل غذایی را بهبود بخشید (001/0 P ). تیمار 6 درصد آمت در تمامی دوره‌ها و تیمار 5/4 درصد در دوره پایانی و کل دوره موجب افزایش ضریب تبدیل غذایی شد. نسبت راندمان پروتئین در تیمار 5/1 درصد آمت در دوره آغازین افزایش یافت (0001/0 P ). در دوره رشد بین تیمارهای آزمایشی به‌غیر از تیمار حاوی 6 درصد آمت تفاوت معنی‌داری در نسبت راندمان پروتئین مشاهده نشد. در دوره پایانی تیمارهای 5/4 و 6 درصد آمت نسبت راندمان پروتئین را کاهش داد (001/0 P ). وزن نسبی روده و چربی محوطه بطنی تحت‌تأثیر سطوح مختلف جایگزینی قرار نگرفت. تیمار حاوی 6 درصد آمت وزن نسبی کبد را افزایش داد (05/0 P ). سطوح مختلف جایگزینی به غیر از سطوح 6 درصد آمت اثر معنی‌داری بر بازده لاشه نداشتند. همچنین تیمارهای آزمایشی اثر معنی‌داری بر قابلیت‌هضم خاکستر و انرژی نداشتند. از نظر قابلیت‌هضم پروتئین تنها بین تیمار 5/1 درصد آمت و 6 درصد آمت تفاوت معنی‌دار مشاهده شد (05/0 P ) و بین گروه‌های دیگر تفاوت معنی‌دار مشاهده نگردید. تیمارهای صفر، 5/1 و 3 درصد آمت به طور معنی‌داری باعث افزایش قابلیت‌هضم چربی نسبت به دوگروه دیگر شدند (001/0p ). به نظر می‌رسد افزودن پلت‌چسبان آمت در سطح 5/1 درصد بتواند اثرات مثبتی بر عملکرد جوجه‌های گوشتی و انرژی قابل‌هضم جیره داشته باشد و همچنین به عنوان تامین‌کننده قسمتی از نیاز پروتئین به کار آید.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی