Skip to main content
SUPERVISOR
Seyed ali mohammad MirmohammadyMaibody,Abdolmajid Rezai,Ahmad Arzani
سیدعلی محمد میرمحمدی میبدی (استاد مشاور) عبدالمجید رضایی (استاد راهنما) احمد ارزانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Seyed Morteza Mohammadian
سیدمرتضی محمدیان

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1383

TITLE

Evaluation of Response of Triticale Genotypes to Salt Stress
To evaluate salt-tolerance of triticale genotypes, experiments were conducted as factorial design based on a completely randomized design with four replications at germination stage and hydroponics greenhouse planting. At germination stage, 41 triticale genotypes, 'Kavir' cultivar of bread wheat, and 'Dipper-6' cultivar of durum wheat (as salt-tolerant genotypes) included as the first factor while the six salinity levels: 0, 0.5, 1, 1.5, 2, and 2.5 percents of NaCl were the second factor. In greenhouse experiment, four salt-tolerant triticale genotypes including 'Caracal', 'Prego', 'Lasko', and 'Zorro' and two salt-sensitive genotypes of 'Pollmer' and 'Alamos-83' were used (base on the result of germination experiment), while 'Kavir' cultivar of bread wheat and 'Dipper-6' cultivar of durum wheat were also used as the first factor (total of eight genotypes) and four salinity levels 0, 0.5, 1 and 1.5 percents of NaCl were the second factor. Results evaluation of salinity tolerance at germination stage indicated that the increase of salinity levels has lead to a significant decrease in germination percent, the number, weight and length of roots of germinated seeds, and the number and weight of shoot of germinated seeds. Also, salinity genotype interaction for the studied traits was highly significant. 'Kavir' and 'Dipper-6' had less salt-tolerance compared to triticale genotypes in the germination stage. The genotypes 'Caracal', 'Prego', 'Lasko' and 'Zorro' had least percentage of traits reduction in different salinity levels compared to control treat, hence, were introduced as salt-tolerant triticale genotypes at the germination stage. Genotypes 'Pollmer', 'Alamos-83' and 'Magnat' had higher of traits reduction in different salinity levels compared to control, hence, were introduced as salt-sensitive triticale genotypes at the germination stage. The results of analysis of variance in greenhouse experiment showed that salinity had significant effect on all evaluated trait of this experiment in such a way it caused significant decrease in the number of leaves, number of tillers, number of roots, length of roots, dry weight of shoot, dry weight of root, ratio of shoot dry weight to root dry weight, K + concentration in shoot, K + concentration in root, and K + /Na + ratio in shoot root. On the other hand, salinity caused to an increase in Na + concentration in shoot and root, the ratio of K + in shoot
به منظور ارزیابی تحمل به شوری ارقام تریتیکاله، آزمایش هایی بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و در چهار تکرار در مرحله جوانه‌زنی و کشت هیدروپونیک گلخانه‌ای انجام گرفت. در مرحله جوانه‌زنی، 41 ژنوتیپ تریتیکاله، گندم نان رقم کویر و گندم دوروم رقم Dipper 6 (به عنوان ارقام متحمل به شوری) به‌عنوان فاکتور اول و شش سطح شوری صفر، 5/0، 1، 5/1، 2 و 5/2 درصد نمک طعام به‌عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شدند. در آزمایش گلخانه ای، چهار رقم تریتیکاله 'Caracal'، 'Prego'، 'Lasko' و 'Zorro' به‌عنوان ارقام متحمل به شوری و دو رقم 'Pollmer' و 'Alamos 83' به‌عنوان ارقام حساس به شوری (بر پایه نتایج آزمایش جوانه‌زنی)، گندم نان رقم کویر و گندم دوروم رقم Dipper 6 (در مجموع 8 رقم) به‌عنوان فاکتور اول و چهار سطح شوری صفر، 5/0، 1 و 5/1 درصد نمک طعام، به‌عنوان فاکتور دوم مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج آزمایش تحمل به شوری در مرحله جوانه‌زنی نشان داد که افزایش سطوح شوری موجب کاهش معنی دار درصد جوانه‌زنی، تعداد ریشه‌چه و وزن و طول ساقه‌چه وریشه‌چه شده است. ضمن اینکه اثر متقابل شوری×رقم نیز برای صفات مزبور معنی‌دار بود. گندم نان رقم کویر و گندم دوروم رقم Dipper 6 در مرحله جوانه‌زنی از تحمل به شوری کمتری نسبت به ارقام تریتیکاله برخوردار بودند. ژنوتیپ‌های 'Caracal'، 'Prego'، 'Lasko' و 'Zorro' کمترین درصد کاهش صفات نسبت به تیمار شاهد در سطوح مختلف شوری را داشتند و به‌عنوان ارقام تریتیکاله متحمل به شوری در شرایط جوانه‌زنی شناخته شدند. در حالیکه ارقام تریتیکاله 'Pollmer'، 'Alamos 83' و 'Magnat' بیشترین درصد کاهش صفات نسبت به تیمار شاهد در سطوح مختلف شوری را داشتند که به‌عنوان ارقام تریتیکاله حساس به شوری در شرایط جوانه‌زنی شناخته شدند. نتایج تجزیه واریانس در آزمایش گلخانه ای نشان داد که شوری تاثیر معنی‌داری بر تمامی صفات مورد ارزیابی در این آزمایش داشته است، بطوریکه باعث کاهش معنی دار در تعداد برگ، تعداد پنجه، تعداد ریشه، طول ریشه، وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه، نسبت وزن خشک اندام هوایی به ریشه، غلظت پتاسیم در اندام هوایی، غلظت پتاسیم در ریشه و نسبت پتاسیم به سدیم در اندام هوایی و ریشه شده بود. از طرف دیگر شوری موجب افزایش در محتوای سدیم اندام هوایی و ریشه، نسبت پتاسیم در اندام هوایی به ریشه، نسبت سدیم در اندام هوایی به ریشه و میزان پرولین برگ شد. تفاوت بسیار معنی داری میان ژنوتیپ های مورد آزمایش از لحاظ واکنش به شوری مشاهده شد. ضمن اینکه اثر متقابل شوری×رقم نیز برای صفات مورد ارزیابی معنی‌دار بود. بطور کلی ژنوتیپ‌های 'Lasko'، 'Zorro' و 'Alamos 83' به عنوان ارقام با تحمل بالا و ارقام گندم نان کویر و گندم دوروم Dipper 6 به عنوان ارقام با تحمل متوسط به شوری شناخته شدند. ضرایب همبستگی میان صفات در مرحله جوانه‌زنی، مثبت و معنی‌دار بود. در آزمایش گلخانه ای بین میزان پتاسیم اندام هوایی و صفات مورفولوژیک، همبستگی مثبت و معنی‌دار و بین میزان سدیم اندام هوایی و ریشه با صفات مورفولوژیک همبستگی منفی و معنی‌داری مشاهده شد. بطور کلی می توان نتیجه گیری کرد که ارقام برتر تریتیکاله در مقایسه با گندم دوروم و گندم نان، تحمل به شوری بیشتری داشته و از ظرفیت تولید بهتری در مناطق شور برخوردارند.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی