Skip to main content
SUPERVISOR
محمدرضا سبزعلیان دستجردی (استاد راهنما) قدرت اله سعیدی (استاد مشاور) جمشید رزمجو (استاد مشاور) مهدی رحیم ملک (استاد راهنما)
 
STUDENT
Fereydun Barazandeh gholdare
فریدون برازنده قلدره

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

Evaluation of Thermo-PrimingEffects on Morpho-Phenological Variation in Safflower
Considering the growing demand of edible oils, cultivation of oilseed crops is very important to fulfill the oil requirements of world population. Among oilseeds, safflower is a native plant of Iran and adapted to dry climatic conditions with high potential for oil production.This study was conducted to determine the effects of thermo-priming on 10 genotypes of safflower ( Carthamus tinctorius ). A laboratory and a field experiments were conducted separetly. In the laboratory experiment, germination parameters and in the field experiment morphophenological traits were measured. A factorial experiment according to a completely randomized design was used in which seeds were treated by three levels of temperature (40, 60 and 80 C) in three levels of time (10, 20, and 30 h) and the results were compared with control condition (non-primed seeds).Comparison of three temperature levels revealed that 40 C and 60 C tempretures had higher germination percentage and germination rate and the comparison of three levels of time revealed that 10-hour treatment had greater and positive effect on the percentage of germination. As the temperature was increased more than 60 , more declines was observed in the traits.Also, by comparing the means of three time levels, 10-hour temperature treatment had the highest germination rate. For the farm experiment, seeds of selected genotypes were treated by 60 temperature for 6 or 10 hours and then they were planted in the farm alogside with control seeds (non-primed) in a randomized complete block design and morpho-phenological characters were measured and compared with control conditions. The results showed that seed treatment led to the different results in different genotypes so that in some genotypes, traits means were increased while in the others decreased. In Ac-sterling, days to 50% germination, days to maturity, 1000-seed weight, oil percent, seed yield and seed weight in head were increased due to temperature treatment. Also in C111 genotype, days to maturity, head size, 1000-seed weight, oil percent, seed yield and seed weight per head were higher in temperature treatment compared to the control. In M420, days to maturity, head size and days to 50% flowering was higher in temperature treatment compared to the control conditions. In Kooseh, days to 50% flowering, oil precent and head numbers were higher in plants grown from seeds treated with high temperature compared to the control condition. According to the results of laboratory and the field, seed thermo-priming may enhance germination parameters, but the effect on morpho-phenological traits genotype-temprature-duration-specific. Keywords : safflower, priming, oil seed, germination, morpho-phenological variation
با توجه به نیاز روز افزون کشور به روغن های خوراکی، توسعه ی کشت دانه های روغنی از اهمیت زیادی برخوردار است. از بین دانه های روغنی، گلرنگ به عنوان یک گیاه بومی ایران و سازگار با شرایط آب و هوایی کشور از پتانسیل بالایی برخوردار می باشد. این تحقیق به منظور مطالعه ی اثر پرایمینگ دمایی بر 10 ژنوتیپ گلرنگ ( Carthamus tinctorius ) شامل بررسی میزان و سرعت جوانه زنی در شرایط آزمایشگاهی و سپس ارزیابی اثر تیمار های دمایی بر تنوع مورفوفنولوژیک گلرنگ در شرایط مزرعه ای انجام شد. در این آزمایش تعداد 10 ژنوتیپ گلرنگ در دو حالت شاهد (بدون پرایم) و پرایمینگ دمایی شده مورد آزمون جوانه زنی قرار گرفتند و نتایج مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 سطح دما (40، 60 و 80 درجه سانتی گراد) و 3 سطح زمان (10، 20 و 30 ساعت) پرایمینگ روی 10 ژنوتیپ گلرنگانجام شد و با نتایج شاهد مقایسه گردید. مقایسه میانگین سه سطح دمایی نشان داد کهدمای 40 و60 درجه ی سانتی گراد میانگین بالاتری از نظر درصد جوانه زنی نسبت به شاهد داشت و همچنین مقایسه میانگین سه سطح زمانی نشان داد که اعمال تیمار دمایی طی مدت زمان 10 ساعت بالاترین میانگین درصد جوانه زنی را داشت. بطورکلی با افزایش دما به بالاتر از 60 درجه سانتی گراد و افزایش زمان دمادهی، افت بیشتری در درصد جوانه زنی مشاهده شد. در مقایسه میانگین سه سطح دمایی مشخص شد که دمای 40 درجه سانتی گراد دارای بالاترین میانگین سرعت جوانه زنی بود و همچنین در مقایسه میانگین سه سطح زمانی، 10 ساعت دمادهی بیشترین میانگین سرعت جوانه زنی را داشت که نسبت به شاهد بهتر بودند.در آزمایش مزرعه ای بذرهای ژنوتیپ های انتخاب شده در دمای 60 درجه و در دو حالت زمانی 6 و 10 ساعته مورد تیمار قرار گرفته و همراه بذور شاهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه ی لورک کشت شدند و صفات زراعی اندازه گیری و با شاهد مقایسه گردید. در ژنوتیپ Ac-sterlingصفات روز تا 50 درصد سبز شدن، روز تا رسیدگی، وزن هزار دانه، درصد روغن، عملکرد دانه در بوته و وزن دانه در غوزه در ژنوتیپ های تیمار شده بهتر از شاهد بود. همچنین در ژنوتیپ C111صفات روز تا رسیدگی، ارتفاع گیاه، قطر غوزه، وزن هزار دانه، درصد روغن، عملکرد دانه در بوته و وزن دانه در غوزه، در ژنوتیپ های تیمار شده بهتر از شاهد بود. در ژنوتیپ M420، میانگین صفات روز تا رسیدگی، قطر غوزه، روز تا 50 درصد گلدهی در حالت تیمار شده بهتر از شاهد بود و سرانجام در ژنوتیپ کوسه صفات روز تا 50 درصد سبز شدن، درصد روغن و تعداد غوزه، در حالت تیمار بهتر از شاهد بود. این نتایج نشان می دهد که پرایمینگ دمایی بسته به ژنوتیپ گیاه ممکن است بتواند افزایش میزان عملکرد و کیفیت محصول را به همراه داشته باشد. کلمات کلیدی: گلرنگ، پرایمینگ، دانه روغنی، جوانه زنی، صفات مورفوفنولوژیک

ارتقاء امنیت وب با وف بومی