Skip to main content
SUPERVISOR
Aghafakhr Mirlohi,Abdolmajid Rezai,Ghodratollah Saeidi
اقافخر میرلوحی فلاورجانی (استاد مشاور) عبدالمجید رضایی (استاد راهنما) قدرت اله سعیدی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Marzieh Afzali mohamadabadi
مرضیه افضلی محمدآبادی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1385

TITLE

Evaluation of yield potentials of sesame cultivars in climate conditions of Isfahan
This study was conducted at the research farm of Isfahan University of Technology in 2007 to investigate genetic variability for different agronomic traits in 16 cultivars of sesame. A randomized complete block design with three replications was used in the experiment. There were significant differences among the genotypes for all of the studied traits such as capsules/plant, seeds/capsule, 1000-seed weight, seed yield/plant and seed yield/plot. The phenotypic coefficient of variation were greater than the genetic onces for all the traits, but their differences were so small in most of the traits. The highest phenotypic and genetic coefficients of variation were obtained for branches/plant and the lowest was found for days to flowering. High broad-sense heritability was observed for all the traits. Days to flowering, capsules/plant, seeds/plant, 1000-seed weight, biologic yield and harvest index had high and positive correlation with both seed yield/plant and seed yield/plot. The result of stepwise regression showed that capsules/plant, 1000-seed weight and seeds/capsule explained 79% of the variation for seed yield/plant. Capsules/plant, 1000-seed weight and seeds/capsule were also more important component of seed yield/plot and explained 75% of the variation for seed yield/plot. The result of path analysis indicated that 1000-seed weight had the most direct and positive genetic effects on seed yield/plant and seed yield/plot. In general, the result of this study showed that there was high genetic variation among cultivars for all of the studied traits and selection can be effective to improve them. In breeding programs of sesame, capsules/plant, seeds/capsule and 1000-seed weight can be used as selection criteria to improve seed yield.
این مطالعه به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی خصوصیات زراعی در 16 رقم کنجد در سال زراعی 87-1386 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. نتایج نشان داد که بین ارقام مورد بررسی از نظر کلیه صفات مورد ارزیابی از جمله تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه درکپسول و وزن هزار دانه و همچنین عملکرد دانه در بوته و عملکرد دانه در واحد سطح تفاوت معنی دار وجود داشت. برای کلیه صفات ضرایب تنوع فنوتیپی بزرگتر از ضرایب تنوع ژنتیکی بودند و در اکثر موارد این دو نوع ضریب تنوع اختلاف کمی با هم داشتند. بیشترین ضریب تنوع مربوط به تعداد انشعاب در بوته وکمترین آن مربوط به تعداد روز تا گلدهی بود. همچنین وراثت پذیری عمومی نسبتاً بالایی برای کلیه صفات مشاهده شد. صفات تعداد روز تا گلدهی، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، وزن هزار دانه، عملکرد بیولو‍‍ژیک و شاخص برداشت همبستگی بالایی را با عملکرد دانه در بوته و عملکرد دانه در واحد سطح نشان دادند. براساس نتایج حاصل از رگرسیون مرحله ای برای عملکرد دانه در بوته، سه صفت تعدادکپسول در بوته، وزن هزار دانه و تعداد دانه در کپسول به ترتیب دارای اهمیت بودند ودر مجموع 79 درصد از تغییرات آن را توجیه نمودند. برای عملکرد دانه در واحد سطح نیز سه صفت تعداد کپسول در بوته، وزن هزار دانه و تعداد دانه در کپسول به ترتیب مهمترین عوامل مؤثر در ایجاد تنوع بودند ودر مجموع 75 درصد از تغییرات آن را توجیه نمودند. نتایج تجزیه مسیر نیز نشان داد که وزن هزار دانه بیشترین اثر ژنتیکی مستقیم و مثبت را بر عملکرد دانه در بوته و عملکرد دانه در واحد سطح داشت. به طورکلی نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که برای کلیه صفات مورد مطالعه تنوع ژنتیکی بالایی بین ارقام وجود داشت و انتخاب برای بهبود آنها می تواند موثر واقع شود. در برنامه های به نژادی کنجد نیز برای دستیابی به عملکرد بالا و مطلوب می توان سه صفت تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول و وزن دانه را به ترتیب اهمیت به عنوان معیار های انتخاب در نظر گرفت و یا آنها را در یک شاخص انتخاب ادغام نمود

ارتقاء امنیت وب با وف بومی