Skip to main content
SUPERVISOR
Ahmad Saboonchi,Mahmud Ashrafizadeh,AliAkbar AlemRajabi
احمد صابونچی (استاد راهنما) محمود اشرفی زاده (استاد مشاور) علی اکبر عالم رجبی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Rasool Kalbasi
رسول کلباسی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده مهندسی مکانیک
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1384

TITLE

Experimental and Numerical Investigation of Multi Effect Solar Desalination System
In this thesis, experimental and mathematical investigations on single and double effect desalination systems are reported. The yields of solar still were in the range of 2-4 lit/(m2.day) according to the type of still and the location /season in which it was reported. To increase the efficiency of desalination system one must attempt to reuse latent heat of vaporization which in simple solar still is wasted and increasing temperature difference. This leads of multi-effect solar stills. The system comprises from two parts, the heating section which resembles a solar collector that heats up the heat transfer fluid at the desired rate. The heat input is then naturally convected to the desalination part which is a multi-effect evaporation-condensation unit. Heat is transferred from the hot fluid to saline water and makes it to evaporate. Water vapor is then condensed on the next effect where heat of condensation of water acts as heat input to the next effect. The total yield for the single effect showed 94% increase with respect to a conventional solar still (increasing water temperature). The total yield for the double effect showed 70% increase with respect to a single effect solar still (heat recovery). The effects of some parameters such as water depth, input radiation intensity ,and increase in salinity reduces the system production rate increasing the power input from 200 to 500 W/m2 (That is 150% increase) results in 236%, 240% increasing in the production rate of single and double effect respectively. In the present work the depth of water in the first effect was changed from 1 to 3cm while water depth in second effect of double effect was kept constant at 1cm. increasing the water depth from 1 to 3cm results in 14%, 26% decreases in the production rate of single and double effect respectively. The daily production decreases as the salt concentration increases. Increase in the water salinity from 0% to 3.5% results in 20% decreases in the daily production.
بر طبق استاندارد جهانی بهداشت، مقدار نمک موجود درآب قابل شرب از 500ppmتا500ppmمتغیر می باشد و این درحالی است که مقدار نمک موجود درآب های موجود بر روی سطح زمین بالاتر از 10000ppm در مورد دریاها این مقدار به45000ppm نیز می رسد.نمک زدایی یکی از روش هایی است که می تواند برای این امر به کارگرفته شود. نمک زدایی در مقیاس صنعتی برای جدا کردن نمک از آب و تولید آب شیرین به انرژی زیادی احتیاج دارد. در سال2003 میلادی حدود22 میلیون مترمکعب در روزآب شیرین توسط تکنولوژی های مختلف نمک زدایی درجهان تولید شد.می توان تخمین زدکه برای تولید22 میلیون مترمکعب در روز به حدود 203 میلیون بشکه نفت در سال احتیاج است.بنابراین استفاده از سوخت های سبز الزامی است.انرژی خورشیدی یکی از منابعی است که در نمک زدایی مورد استفاده قرار می گیرد. تولید نمک زداهای خورشیدی معمولا پایین می باشد. با استفاده از تکنیک های مختلفی می توان تولید را افزایش داد. در پروژه حاضر با استفاده از جداسازی سطح چگالنده و سطح دریافت کننده تشعشات خورشیدی (افزایش اختلاف دما) و بازیابی گرمای نهان تبخیر(استفاده از نمک زدای دوردیفه) تولید افزایش می یابد. انرژی خورشیدی باعث گرم و سبک شدن سیال عامل می شود. سیال عامل پس از گرم شدن به طرف بالا حرکت کرده و با دادن گرما به آب شور درون حوضچه، خنک شده و به طرف پایین حرکت می کند. بخشی ازآب شور درون حوضچه با گرفتن گرما به بخار تبدیل می شود. بخار ایجاد شده به طرف بالا حرکت، و پس از برخورد با سطح چگالنده، گرمای نهان تبخیر خود را به درون حوضچه طبقه بالایی داده و تقطیر می شود. با استفاده از تکنیک افزایش اختلاف دما تولید 94% افزایش و با بازیابی گرمای نهان تبخیر تولید70% افزایش می یابد. با افزایش میزان توان ورودی به سیستم تولید افزایش یافته به طوری که با افزایش150% در توان ورودی، تولید نمک زدای تک ردیفه و دو ردیفه به ترتیب 236% و 240% افزایش می یابد. با افزایش عمق ب درون حوضچه ها تولید کاهش می یابد. به ازای هر 1cm افزایش عمق آب دورن حوضچه طبقه اول، تولید نمک زدای تک ردیفه و دو ردیفه به ترتیب 7% و 15% کاهش می یابد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی