Skip to main content
SUPERVISOR
مهدی کدیور (استاد راهنما) صبیحه سلیمانیان زاد (استاد مشاور) صدیقه عسگری (استاد مشاور)
 
STUDENT
Shadi Sadeghi
شادی صادقی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1396

TITLE

Extraction and evaluation of bioactive peptides from amaranth seed' sourdough
Food-derived bioactive peptides, as potential ingredients in health-promoting functional foods targeting diet-related chronic diseases have attracted increasing attention because of their high biological activities and low toxicity. They have been practical in food industry and pharmacognosy. So far, various sources of nutrition such as cereals and pseudo cereals have been identified for this purpose. One of the approaches to achieve bioactive peptides is using the bacterial fermentation process. The aim of this study was to use amaranth as a rich source of proteins and essential amino acids with high bioavailability for the production of bioactive peptides during fermentation through the enzymatic hydrolysis of bacteria. In this present work, Lactobacillus Plantarum subtypes of Plantarum PTTC 1896 were used. The dough yielded at 6, 12 and 18 hours under the fermentation process exposed to optimum circumstances of bacterial growth. The degree of protein hydrolysis was measured by Nielsen method and the statistic result reported as: 11.6, 29.6 and 43.35 percent during 6, 12 and 18hours fermentation, respectively. According to the result of the SDS-PAGE test, the molecular weight ranges were about 23,16 kDa and the highest peptides density were observed in molecular weight below 14 kDa, which indicates the optimal performance of the selected bacterium. The hydrophobicity of sourdough and dough evaluated by RP-HPLC apparatus. Comparison of results showed a decrease in post-fermentation hydrophobicity. Type and amount of each amino acid were determined by amino acid analyzer. The highest amount belonged to tyrosine which shows antioxidant activity. After fermentation, phenolic content of the sample stayed constant while soluble proteins increased. The role of peptides derived from amaranth sourdough in reducing LDL oxidation and hemolytic anemia was evaluated by chemical procedure. The results of this study indicate that the bioactive peptides produced by amaranth sourdough, can be considered as a novel procedure in food industry to promote the healing properties and use as a medicine or additives in functional foods. Key words: Bioactive Peptides, Sourdough, Amaranth, Fermentation, Lactobacillus Plantarum , RP-HPLC, SDS-PAGE, hemolytic anemia, LDL oxidation
پپتیدهای زیست فعال استخراج شده از ترکیبات غذایی، به عنوان ماده‌یی مغذی و بهبود دهندة سلامت در جامعه شناخته شده‌اند. تاکنون منابع غذایی گوناگونی از جمله غلات و شبه غلات برای دستیابی به این منظور شناسایی و مورد بررسی قرار گرفته است. یکی از راه‌های تهیه پپتیدهای زیست فعال، استفاده از فرآیند تخمیر میکروبی است. هدف از این مطالعه استفاده از شبه غلة تاج خروس (تاج خروس)، به عنوان منبع غنی از آمینواسیدهای ضروری با زیست دسترس پذیری بالا، جهت تولید پپتیدهای زیست فعال طی هیدرولیز آنزیمی باکتری در طی تخمیر و بررسی اثر آن‌ها در زمینه درمان بیماری‌های کم خونی همولیتیک و آرتواسکلروزیس است. در این پژوهش از باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم زیرگونه پلانتاروم PTTC 1896 استفاده شد. در جهت تهیه خمیر، دانه های تاج خروس توسط آسیاب به شکل آرد درآمده و با سوسپانسیون میکروبی قید شده به نسبت یک به یک مخلوط گردید. خمیر حاصل در زمان‌های 6، 12 و 18 ساعت تحت فرآیند تخمیر در شرایط بهینه رشد باکتری قرار گرفت. درجه هیدرولیز پروتئین در اثر فعالیت این باکتری، به میزان 11، 29 و 43 درصد، به ترتیب در مدت زمان تخمیر اندازه‌گیری شد. با توجه به نتایج حاصل از آزمون SDS-PAGE، دامنه وزن مولکولی در حدود 16-23 کیلو دالتون و بیشترین تراکم پپتید حاصله در وزن مولکولی پایین‌تر از 14کیلو دالتون مشاهده شد که نشان دهندة عملکرد مطلوب باکتری است. با توجه به تحقیقات و بررسی‌های پیشین، خمیر تخمیر شده در 18 ساعت برای ادامة بررسی‌ها انتخاب شد. میزان هیدروفوبیسیتی نمونه قبل و بعد از تخمیر توسط دستگاه RP-HPLC مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفت. نوع و میزان اسید‌های آمینه نیز قبل و بعد از تخمیر اندازه‌گیری و مشخص گردید . بیشترین میزان به آمینو اسید تیروزین تعلق داشت. اندازه‌گیری ترکیبات فنولیک و پروتئین‌های محلول، نشان دهندة افزایش پروتئین محلول و ثابت ماندن میزان ترکیبات فنولیک است. نقش پپتیدهای حاصل از تخمیر در جلوگیری از همولیز گلبول‌های قرمز و بازدارندگی اکسیداسیون LDL توسط آزمون‌های شیمیایی و آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از این مطالعه بیانگر آن است که پپتیدهای زیست فعال تولید شده حاصل از تخمیر آرد تاج خروس، می تواند فرآیندی نوین در پیشبرد افزایش خواص درمانی به شمار آید و به عنوان دارو یا افزودنی در صنایع غذایی مورد توجه و استفاده قرار گیرد. کلمات کلیدی: پپتید زیست فعال، تاج خروس، تخمیر، لاکتوباسیلوس پلانتاروم زیر گونه پلانتاروم PTCC 1896، درجه هیدرولیز، همولیز گلبول قرمز، اکسیداسیون LDL، SDS-PAGE، RP-HPLC

ارتقاء امنیت وب با وف بومی