Skip to main content
SUPERVISOR
Sadeghi Mohammad,Mohamad sadegh Ebrahimi,Amirmozafar Amini
محمد صدقی (استاد مشاور) محمدصادق ابراهیمی کوه بنه (استاد راهنما) امیرمظفر امینی سدهی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Zahra Rezayi folady
زهرا رضائی فولادی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

Factors affecting the producers decision making in Isfahan and Shahin-Shahr townships to produce poultry without using antibiotics - with an emphasis on their attitude
Although the green revolution increased yields per unit area, but it raised global concerns about the effects of some agricultural activities such as the use of antibiotics in poultry farming on human health and the environment. As a result, has been created the global crisis in ecological, technical, economic, social and food security. Reducing and adjustment these environmental crises and maintaining food safety has become one of the challenges facing mankind in the current era. International communities have focused on these issues to achive in sustainable development in agriculture to deal with the problems and the health of agricultural produce, creating new attitudes towards sustainable and sustainable exploitation of natural resources. Therefore, it is seem necessary to encouraging the producers to produce healthy poultry. The purpose of this study was to investigate factors effecting the of poultry decision making in Isfahan and Shahin-Shahr counties to production of healthy poultry (with emphasis on the attitude role). The statistical society of this research is poultry farmers in Isfahan and Shahin-Shahr counties. The sample size was determined using Cochran formula and by use of random sampling method 110 poultry farmer were determined, as the sample population. The research method was descriptive-survey method and the tool of this research was questionnaire. The results of correlation test showed that there is a positive and significant relationship between variables of economic factors, government support and attitude toward healthy poultry product. Regarding these variables said using regression analysis, the variables of consumer health, environmental health, chicken health, government support, group media and type of poultry saloon, were determined and explained about 83.5% of the change the attitude of the poultry farmer to produce of healthy crop production. The results of the confirmatory factor analysis showed that the model has a perfect fit was confirmed. Also, the results of this significant analysis confirmed the relationships between attitude, subjective norm and perceived behavioral control variables with the intention variable. The subjective norm variable is most important in explaining the intention of the producers decision making to production of without antibiotic poultry. Keywords : Attitude, Decision, Healthy product, Poultry.
انقلاب سبز هر چند موجب افزایش عملکرد محصول در واحد سطح شد، اما باعث نگرانی های جهانی در خصوص اثرات برخی فعالیت های کشاورزی مانند مصرف آنتی بیوتیک ها در پرورش طیور بر سلامت انسان و محیط زیست شد. در نتیجه پیامدهای نامطلوب بوم شناختی، فنی، اقتصادی، اجتماعی و بحران جهانی امنیت غذایی را پدید آورده است. کاهش و تعدیل این بحران های زیست محیطی و حفظ امنیت غذایی به یکی از چالش های بشر در عصر کنونی تبدیل شده است. جوامع بین المللی برای حل این معضلات به مقوله توسعه پایدار در کشاورزی برای مقابله با مشکلات و سالم سازی تولیدات کشاورزی توجه نموده و موجب ایجاد نگرش های جدید در ارتباط با بهره برداری مناسب و پایدار از منابع طبیعی شده است. از این جهت ترغیب مرغداران به تولید مرغ بدون آنتی بیوتیک لازم و ضروری به نظر می رسد. تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر تصمیم گیری مرغداران شهرستان های اصفهان و شاهین شهر برای تولید محصول سالم صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش مرغداران شهرستان های اصفهان و شاهین شهر می باشند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعیین و روش نمونه گیری تصادفی برای مرغداران متناسب بود به طوری که برای جامعه آماری مرغداران 110 نفر تعیین گردید. روش تحقیق از نوع توصیفی – پیمایشی و ابزار این تحقیق پرسشنامه بوده است. نتایج حاصل از آزمون همبستگی نشان داد که بین متغیرهای عوامل اقتصادی و حمایت های دولت با متغیر نگرش نسبت به تولید محصول سالم رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. با توجه به متغیرهای مذکور و با استفاده از تحلیل رگرسیونی مشخص شد، متغیرهای سلامت مصرف کننده، سلامت محیط زیست، سلامت مرغ، حمایت های دولت، رسانه های گروهی و نوع سالن مرغداری، 5/83 درصد از تغییرات مربوط به متغیر نگرش مرغداران نسبت به تولید محصول سالم را تبیین نموده اند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مدل قصد دارای برازش کامل است. همچنین نتایج این تحلیل معناداری روابط بین متغیرهای نگرش، هنجار ذهنی و کنترل رفتاری درک شده با متغیر قصد را تایید کرد. متغیر هنجار ذهنی بیشترین اهمیت را در تبیین قصد مرغداران برای تولید مرغ بدون آنتی بیوتیک دارد. کلمات کلیدی : نگرش، تصمیم گیری، محصول سالم، مرغداران

ارتقاء امنیت وب با وف بومی