Skip to main content
SUPERVISOR
Sabihe Soleimanianzad,Javad Keramat
صبیحه سلیمانیان زاد (استاد راهنما) جواد کرامت (استاد مشاور)
 
STUDENT
Amir mohamad Panahi
امیرمحمد پناهی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1395

TITLE

Fractionation of the turmeric rhizome components and assessment of their probiotic potential on the lactobacillus plantarum in comparison with the commercial prebiotic (Inulin)
Peribiotics are indigestible compounds that have beneficial effects on host health by selective stimulation of growth or alteration of activity of some clonal microbes. Up until now many researches have been performed whole turmeric as a prebiotic compound however due to some problems (color and taste interfereace) in adding whole turmeric to food. In this project it was tried to fractionate whole turmeric and investigate their prebiotic property. For this purpose, The polysaccharides and curcumin were isolated from Turmeric Rhizobia, their prebiotic characteristic and functional properties were investigated compared to inulin (commercial prebiotics). The components were isolated in few steps by Ultrasound. Structural analysis was done by Infrared Fourier Transform and spectroscopy. Their stimulatory effect on the growth of probiotic bacteria Lactobacillus plantarum was studied in comparison with inulin. The obtained results showed that only the isolated polysaccharide could stimulate the growth of survivability and growth rate of the bacterium. The isolated polysaccharide was then studied for its resistance to acidic pH (1.5, 2.5 and 3.5) in simulated stomach and enzymatic hydrolysis (?-amylase) pH (4.6, 5.5 and 7). Some of functional characteristics such as, water holding capacity and oil absorption capacity, were also evaluated in comparison with inulin. In terms of digestibility, the isolated polysaccharides showed good resistance to low pH values compared with inulin. In terms of enzyme hydrolysis, inulin was more resistant than that of isolated polysaccharide. In terms of technological characteristics, the isolated polysaccharide showed a higher water absorpsion than inulin, but did not have adequate fat absorption capacity and was less effective than inulin. According to the results, non of the components isolated from the turmeric rhizome did not have peribitic ability in comparison to inulin. Furthermore as, the oil absorption capacity of the polysaccharide was low, it seems that it is not a good choice for technological use in the food industry. It is known that the fractionation techniques have a great effect on the characteristics of isolated compounds it seems that the fractionation procedures should be changed. Key words Prebiotic, Polysaccharide, Functional , Turmeric Rhizobia, Probiotic .
پریبیوتیک ها، ترکیبات غیر قابل هضمی هستند که با تحریک انتخابی رشد یا تغییر در فعالیت بعضی از میکروب های کلون اثرات مفیدی بر سلامت میزبان خود دارند. تاکنون بسیاری از تحقیقات انجام شده بر روی کل زردچوبه به منظور خصوصیات پریبیوتیکی انجام گرفته است. اما ویژگی های نامطلوب مانند رنگ و طعم تلخ و گس باعث شده در این طرح سه جزء پلی ساکارید، کورکومین و اسانس از ریزوم زردچوبه استخراج و قابلیت پریبیوتیکی و برخی خصوصیات فراسودمند آن ها در مقایسه با اینولین (پریبیوتیک تجاری) بررسی شود. اجزای ذکر شده طی چند مرحله توسط دستگاه التراسوند و کلونجر جداسازی شدند. آنالیز ساختاری آن ها به وسیله تبدیل فوریه مادون قرمز، اسپکتروفوتومتر و GC-MS انجام شد. اثر آن ها بر رشد باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم در مقایسه با اینولین به عنوان پریبیوتیک استاندارد مورد مطالعه قرار گرفت. تنها پلی ساکارید جدا شده، از نظر افزایش قدرت زنده مانی وتحریک رشد باکتری مورد نظر نسبت به اینولین برتری نشان داد (05/0 (p. اسانس رفتاری مشابه اینولین نشان داد و کورکومین بر روی باکتری مورد مطالعه خاصیت ضد باکتریایی داشت. در مرحله بعد مقاومت پلی ساکارید به دست آمده به شرایط شبیه سازی شده شیره معده و هیدرولیز آنزیمی بررسی شد. سپس برخی خصوصیات عملکردی آن یعنی قابلیت نگه داری آب و قابلیت جذب روغن نیز در مقایسه با اینولین مورد ارزیابی قرار گرفت. از نظر مقاومت به هضم، پلی ساکارید به دست آمده به pH های پایین(5/1 و 5/2 و 5/3) در مقایسه با اینولین مقاومت خوبی نشان داد. اما از نظر هیدرولیز آنزیمی، اینولین نسبت به آن برتری داشت (05/0 (p. از نظر خصوصیات تکنولوژیکی، پلی ساکارید مورد نظر ویژگی جذب آب بالاتری نسبت به اینولین نشان داد اما قابلیت جذب چربی مناسبی نداشت و از این نظر نسبت به اینولین ضعیف تر عمل کرد. به طور کلی با توجه به نتایج به دست آمده اجزای جدا شده از ریزوم زردچوبه نسبت به اینولین قابلیت پریبیوتیکی بهتری نشان ندادند. حتی در مورد پلی ساکارید به دست آمده به دلیل قابلیت جذب روغن پایین، این بخش نیز گزینه مناسبی برای استفاده هاى تکنولوژیکی در تولید مواد غذایی فراسودمند نمی باشد. به نظر می رسد که روش استخراج بر روی ترکیبات استخراج شده تاثیر گذاشته است و میبایست که روش های استخراج تغییر کند. کلمات کلیدی : پریبیوتیک، پلی ساکارید، فراسودمند، ریزوم زردچوبه، پروبیوتیک.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی