Skip to main content
SUPERVISOR
علی نصیرپور (استاد راهنما) جواد کرامت (استاد مشاور) قدیر رجب زاده (استاد راهنما)
 
STUDENT
Masoud Ghasemi
سیدمسعود قاسمی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391
Proteins and polysaccharides are two biopolymers that widely used as functional ingredients in various food formulations. These two components can determine the stability, structure, viscoelastic and texture properties of numerous food systems. Various physical, chemical and enzymatic techniques have been developed in order to improve the functional properties of proteins. Proteins Modification by the enzymes attracts more attention of researchers and industries than the other kind of modification because the enzymatic modification has specific activities, the mild reaction and does not form unwanted and toxic compounds. The aim of this research was to study the application of microbial Transglutaminase (mTGase) as the biocatalyst to modify Soy Protein Isolate (SPI) by conjugate to Acacia gum and evaluate functional properties of the modified products. The conjugates were prepared at biopolymers concentration of 3% and 6% in the reaction environment during 0, 30, 60, 120 and 240 minutes. The result of the free amino groups assay indicated that the higher the total biopolymers concentration the higher intensity of reaction was occurring. The result of Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) showed that the reaction has an effect on the secondary structure of protein and even this reaction has an effect on the hydrogen bonds and hydrophobic interactions due to TGase activity. Increasing protein molecular weight was determined by gel electrophoresis. The results of gel electrophorese indicated that the basic glycinin fraction had fewer tendencies to participate in a reaction catalyzed by TGase than other parts of SPI. The cross linking reaction of Gum Arabic and SPI by Transglutaminase and formation of the higher molecular weight products were confirmed by gel permeation chromatography analysis. The turbidity of sample solutions showed a significant increase with the increase of reaction time. Moreover, the samples obtained from higher concentrations of biopolymers made more turbid solution. The results of functional properties demonstrated a decrease in solubility, emulsifying activity and stability index of samples by increasing the reaction time and concentration of reactant. But viscosity of samples solutions and their emulsions and their foam stability were increased. Significant differences in foaming ability of samples were not observed. Keywords: Cross-linking, Functional properties, Transglutaminase, Soy Protein Isolate, Acacia Gum
پروتئین ها و پلی ساکاریدها دو بیوپلیمری هستند که بطور گسترده بعنوان اجزای کاربردی در فرمولاسیون های غذایی مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. این ترکیبات می توانند تعیین کننده ی پایداری ساختار، خصوصیات ویسکوالاستیک و بافت سیستم های غذایی مختلف باشند. تاکنون تکنیک های مختلف فیزیکی، شیمیایی و آنزیمی به منظور بهبود خواص عملکردی پروتئین ها توسعه یافته اند. اصلاح آنزیمی پروتئین ها، بدلیل فعالیت اختصاصی آنزیم، شرایط ملایم فرآیند و عدم تشکیل ترکیبات سمی و ناخواسته، بیشتر مورد توجه محققان و صنایع قرار گرفته اند. هدف از این پژوهش، مطالعه ی کاربرد ترانس گلوتامیناز میکروبی بعنوان بیوکاتالیست به منظور اصلاح ایزوله ی پروتئین سویا از طریق اتصال جانبی با صمغ عربی و ارزیابی خصوصیات عملکردی فرآورده ی اصلاح شده بود. محصولات در دو غلظت3% و 6% بیوپلیمر محیط واکنش و همچنین طی زمان های صفر، 30، 60، 120 و240 دقیقه تولید شدند. نتایج بدست آمده از آزمون بررسی گروه های آمین آزاد، بیانگر شدت بیشتر واکنش در محیط غلیظ تر نسبت به محیط رقیق تر بود. طیف بینی مادون قرمز تبدیل فوریه، تاثیر واکنش بر ساختمان دوم پروتئین، پیوندهای هیدروژنی و همچنین برهمکنش های هیدروفوبی را در اثر فعالیت آنزیم ترانس گلوتامیناز نشان داد. نتایج ژل الکتروفورز بیانگر این امر بود که جزء گلایسینین بازی نسبت به سایر اجزاء تمایل کمتری به شرکت در واکنش کاتالیز شده با ترانس گلوتامیناز داشت. کراس لینکینگ صمغ عربی و ایزوله ی پروتئین سویا با ترانس گلوتامیناز و تشکیل فرآورده های دارای وزن مولکولی بالاتر، توسط آنالیز کروماتوگرافی نفوذ ژل تایید گردید. بررسی کدورت محلول نمونه ها، نشان دهنده ی افزایش معنادار کدورت، با طولانی شدن زمان واکنش بود. علاوه بر این، نمونه های بدست آمده از محیط غلیظ تر واکنش، محلولی با کدورت بیشتر نسبت به انواع تولید شده در محیط رقیق تر ایجاد کردند. نتایج بررسی خواص عملکردی نیز کاهش در میزان حلالیت، امولسیون کنندگی و پایداری امولسیون نمونه ها با افزایش زمان واکنش و در غلظت بالاتر محیط واکنش نسبت به مخلوط اولیه و غلظت پایین تر واکنش را نشان داد. این در حالی است که ویسکوزیته ی محلول، ویسکوزیته ی امولسیون و پایداری کف نمونه های تولید شده در زمان های طولانی تر و همچنین غلظت بیوپلیمر بالاتر، افزایش یافت. اختلاف معناداری نیز در خاصیت کف کنندگی نمونه ها مشاهده نشد. کلمات کلیدی : اتصال جانبی، خصوصیات عملکردی، ترانس گلوتامیناز، ایزوله ی پرتئین سویا، صمغ عربی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی