Skip to main content
SUPERVISOR
Abdolmajid Rezai,Ghodratollah Saeidi,Ahmad Arzani
عبدالمجید رضایی (استاد راهنما) قدرت اله سعیدی (استاد مشاور) احمد ارزانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Poorandokht Golkartaft
پوراندخت گل کارتفت

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Doctor of Philosophy (PhD)
YEAR
1384

TITLE

Genetic Analysis of Quantitative and Qualitative Characters of Oil, Seed Yield, Yield Components in Safflower via Diallel Crosses
Diallel crosses of eight cultivars and breeding lines of safflower were conducted and F1 and F2 generations were evaluated to estimate genetic parameters for morphophenological traits, seed yield, yield components and quality traits including oil and protein contents and different fatty acids (linoleic acid, oleic acid, palmitic acid and stearic acid) using Griffing’s methods 1 and 2 for F1 and F2 generations. Jinks and Heyman method was also used to estimate genetic parameters in two generations. Sixty four genotypes including 8 parents and 56 F1 progenies, and half diallel crosses of F2 generation were evaluated in a lattice and randomized complete block designs, for F1 and F2 generations, respectively. Analysis of variance based on Griffing’s method revealed significant general combining ability (GCA) and specific combining ability (SCA) mean squares for all studied traits in F1 and F2 generations, except for budding stage in two generation, and implementing the importance of additive and non-additive genetic effects. Significant ratio of GCA to SCA mean squares, high narrow-sense heritability estimates and low degrees of dominance for plant height, seeds per head, linoleic acid and oleic acid in two generation, indicated the prime importance of additive genetic effects for these traits, Hence, breeding procedures based on selection would obtain high efficiency for these traits. Low narrow-sense heritability estimates and high degrees of dominance for days to flowering, heads per plant, oil and protein percent, indicated the importance of non-additive genetic efficiency for these traits. Hence the efficiency of hybrid production method would be high for them. Therefore, hybrid-based breeding methods would obtain high efficiency for these traits. Significant reciprocal and maternal (c) mean squares were estimated by Griffing’s and Heyman method, respectively, indicated the importance of cytoplasmic genetic factors for controlling these traits. Leaf antioxidant activity including gluthation reductase (GR), super oxid dismutaze (SOD), ascorbate peroxidase (APX), carotenoids, lipid peroxidation (LP) and chlorophyll content (a, b, a+b) were evaluated in 20 genotypes derived from crosses of four parental genotypes. Analysis of variances for genotypes showed the significant Keywords Heritability, Additive genetic effect, Combining ability, Dominance.
به منظور برآورد پارامترهای ژنتیکی برای خصوصیات مرفوفنولوژیک، عملکرد، اجزاء عملکرد و خصوصیات مرتبط با کیفیت شامل درصد روغن، پروتئین دانه و اسیدهای چرب (اسید لینولئیک، اسید اولئیک، اسید پالمتیک و اسید استئاریک) نتاج حاصل از تلاقیهای دای آلل 8 رقم گلرنگ در نسل F 1 به روش یک گریفینگ، مدل مختلط و در نسل F 2 به روش دو گریفینگ، مدل مختلط Bو همچنین در هر دو نسل ارزیابی F 1 و F 2 با مدل هیمن و جینکز مورد بررسی قرار گرفتند. بدین منظور تلاقی های دای آلل کامل ژنوتیپ های مزبور در نسلF 1 شامل 64 ژنوتیپ در قالب طرح لاتیس سه گانه و تلاقی های دای آلل یکطرفه آنهادر نسلF 2 (36 ژنوتیپ) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان واقع در لورک نجف آباد، کاشت و مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس بیانگر وجود تفاوت معنی دار بین ژنوتیپ های مورد بررسی در هر دو نسل مورد ارزیابی بود. نتایج تجزیه واریانس ژنتیکی صفات بر مبنای روش تجزیه و تحلیل گریفینگ حاکی از معنی دار بودن میانگین مربعات قابلیت ترکیب پذیری عمومی ((GCA برای کلیه صفات و قابلیت ترکیب پذیری خصوصی (SCA) (به جز برای روز تا تکمه دهی)، در نسل های ارزیابی F 1 و F 2 بود، که مبین اهمیت توأم اثرات افزایشی و غیرافزایشی ژن ها در کنترل ژنتیکی این صفات بود. وراثت پذیری خصوصی بالا و درجه غالبیت کمتر از یک برای صفات ارتفاع، تعداد دانه در طبق و لینولئیک اسید در هر دو نسل ارزیابی حاکی از نقش بیشتر اثرات افزایشی ژن ها و کارائی بالای انتخاب برای بهبود آنها بود. وراثت پذیری خصوصی پائین برای صفات تعداد طبق در بوته، روز تا گلدهی، درصد روغن و پروتئین دانه بیانگر اهمیت بیشتر اثرات غالبیت در کنترل ژنتیکی این صفات بود. لذا به منظور بهبود این صفات می توان از روش های مبتنی بر تولید هیبرید بهره جست. برآورد میانگین مربعات اثرات تلاقی های متقابل و اثرات مادری (C) معنی دار برای روز تا سبز شدن، روز تا تکمه دهی، روز تا گلدهی، تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه، قطر طبق اصلی و اسید لینولئیک در نسلF 1 حاکی از اهمیت توارث سیتوپلاسمی در کنترل صفات ذکر شده می باشد. پارامتر D برای کلیه صفات مورد بررسی در هر دو نسل و پارامترهای H 1 و H 2 نیز برای کلیه خصوصیات(به جز روز تا تکمه دهی درهر دو نسل و پارامتر H 1 برای تعداد شاخه اصلی در بوته در نسلF 1 ) معنی دار بودند. در بین اجزای اصلی عملکرد دانه، تعداد دانه در طبق در هر دو نسل ارزیابی، بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار را با عملکرد دانه داشت. صفات کیفی درصد روغن و اولئیک اسید نیز، همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد دانه در هر دو نسل F 1 و F 2 داشتند. تجزیه و تحلیل نسل های F 1 ، F 2 و F 2:3 حاصل از تلاقی ژنوتیپ گل سفید بدون خار(اصفهان) با ژنوتیپ گل زرد 191-22 خاردار (مکزیکی) بیانگر توارث تک ژنی برای خارداری و کلمات کلیدی: اثر ژنتیکی افزایشی، غالبیت، قابلیت ترکیب پذیری، وراثت پذیری.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی