Skip to main content
SUPERVISOR
ابراهیم قاسمی (استاد مشاور) محمد رزم کبیر (استاد مشاور) سعید انصاری مهیاری (استاد راهنما) عباس پاکدل (استاد راهنما)
 
STUDENT
Davoud Rostami
داود رستمی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

Genetic aspects of milking speed in Holstien dairy cows of Isfahan Province
This study was conducted to estimate genetic parameters of milking speed. For this purpose, information of 5292 milking time of 1762 dairy Holstien cows from 7 industrial herds of dairy cow in Isfahan province from October 2015 to March 2016, were used. To evaluate milking speed, the average of milking speed was used as criteria. For this purpose, individual total milking time was recorded by digital stopwatch and then the average of milking speed was calculated in kg per minutes by dividing milk yield on total milking time. Moreover, to evaluate the relationship among traits related to udder type and milking speed, the udder type traits were recorded in one of the investigated herds. In addition to milking speed, to define the best criteria for evaluation of milkability, the traits maximum milking speed and 2-min milk yield were recorded in three herds of investigated herds. Moreover to evaluate the correlation among milking speed with milk components, the traits milk protein percentage, milk fat percentage and somatic cell score (SCS) were recoreded at the same day that milking speed were recorded. Least square means of milking speed was estimated 2.11(±0.01) kg per minutes. The Results indicated that effect of recording month-herd, lactation, lactation stage on milking speed were significant (p 0.01). The estimated heritability of milking speed was 0.22(±0.07). Moreover, high genetic correlation were estimated between milking speed with milk yield (0.90) and total milking time (0.83). The genetic correlation between milk fat percentage, milk protein percentage and SCS with milking speed were -0.69,-0.47 and -0.36 respectively which indicate that with higher milk concentration or higher bacterial load, the milking speed were decrease. Among udder type traits, the rear udder height had highest correlation with milking speed (-0.73). In compare milkability criterias, the trait 2-min milk yield was better than other traits, because it is much easier to measure and have higher heritability (0.36±0.14). Also the genetic correlation of this trait with other traits were high. In general, the result of this study indicated that considerable gains in milking parlor throughput may be achievable with selection for faster milking speed. Keywords: milking speed, total milking time, udder type traits, dairy cows , 2-min milk yield, genetic parameters
این مطالعه با هدف برآورد فراسنجه های ژنتیکی سرعت دوشش گاوهای شیری انجام شد. بدین منظور اطلاعات 5292 نوبت دوشش مربوط به 1762 گاو از 7 گله از گله های صنعتی گاو شیری استان اصفهان طی مهرماه تا اسفندماه سال 1394 داده برداری و مورد ارزیابی قرار گرفت. برای ارزیابی سرعت دوشش، از معیار متوسط سرعت دوشش استفاده شد. بدین منظور مدت زمان دوشش دام ها طی سه وعده متوالی شیردوشی با استفاده از کرنومترهای دیجیتال به صورت انفرادی داده برداری شد و سپس با تقسیم حجم شیر تولیدی در هر وعده بر مدت زمان کل دوشش همان وعده، متوسط سرعت دوشش برحسب کیلوگرم بر دقیقه برآورد گردید. به منظور بررسی ارتباط صفات مرتبط با تیپ پستان و سرعت دوشش نیز داده های مرتبط با تیپ پستان در یکی از گله های مذکور داده برداری شد. به منظور بررسی بهترین معیار برای ارزیابی قابلیت دوشش، علاوه بر سرعت دوشش، صفات حداکثر سرعت دوشش و مقدار شیر تولیدی در دو دقیقه اول دوشش نیز در سه گله از گله های مذکور داده برداری گردید. علاوه بر این، به منظور بررسی ارتباط سرعت دوشش با ترکیبات شیر، درصد پروتئین، درصد چربی و امتیاز سلول های بدنی نمونه شیر گرفته شده در روز نمونه برداری نیز مورد بررسی قرار گرفت. میانگین حداقل مربعات سرعت دوشش دامهای مورد بررسی در این تحقیق (01/0±)11/2 کیلوگرم بر دقیقه برآورد شد. علاوه بر این نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که اثر ماه رکوردگیری-گله، شکم زایش، نوبت دوشش و مرحله شیردهی بر سرعت دوشش معنی دار بود (01/0p ). وراثت پذیری سرعت دوشش در این تحقیق (07/0±)22/0 برآورد شد. بعلاوه همبستگی ژنتیکی بالایی بین سرعت دوشش با صفات تولید شیر (90/0) و مدت زمان دوشش (83/0) برآورد گردید. ارتباط ژنتیکی درصد چربی، درصد پروتئین و امتیاز سلول های بدنی موجود در شیر نیز با صفت سرعت دوشش به ترتیب 69/0-، 47/0- و36/0- برآورد گردید که نشان می دهد با افزایش غلظت شیر یا بارمیکروبی آن، سرعت دوشش کاهش می یابد. در بین صفات مرتبط با تیپ پستان، ارتفاع عقبی پستان بیشترین همبستگی را با سرعت دوشش(73/0-) نشان داد. در مقایسه معیارهای مختلف قابلیت دوشش، مقدار شیر تولیدی در دو دقیقه اول دوشش بهتر از سایرین تشخیص داده شد، چرا که اندازه گیری آن آسانتر و نسبت به سایر صفات، وراثت پذیری (14/0±36/0) بالاتری داشت. همچنین همبستگی ژنتیکی آن با دیگر صفات قابلیت دوشش بالا بود. به طور کلی نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که با انتخاب بر روی صفت سرعت دوشش سود قابل توجهی در بخش فعالیت های شیردوشی قابل حصول خواهد بود. کلمات کلیدی: سرعت دوشش، مدت زمان دوشش، تیپ پستان، گاو های شیری، شیر دو دقیقه اول، فراسنجه های ژنتیکی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی