Skip to main content
SUPERVISOR
اقافخر میرلوحی فلاورجانی (استاد راهنما) علی اکبر محمدی میریک (استاد مشاور) قدرت اله سعیدی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Negar Sharifmoghaddam
نگار شریف مقدم

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

The Genetic Variation of seed traits in linseed (Linum usitatissimum)
Flax (. Linum usitatissimum L) is an important oil seed crop with multiple applications including human food, industrial uses and animal feed. Flax improvement requires information on genetic diversity of different traits. In the present study, seed characteristics of flax genotypes were studied in the filed using a simple lattice square design with two replication. The results showed significant differences among the genotypes for the measured characteristics. Seed yield per plant ranged from 0.22 to 1.87 gr. This trait and 1000- seed weight showed a high coefficient of phenotypic and genetic variation. Cluster analysis Keywords : Flax, Genetic variation, Broad-sense heritability, Seed traits
بزرک ). Linum usitatissimum L ( یک گیاه دانه روغنی با سازگاری وسیع و مصارف متعدد است که روغن دانه وکنجاله آن در صنایع مختلف، تغذیه انسان و دام کاربرد فراوان دارد. بهبود ژنتیکی این گیاه نیاز به بررسی تنوع ژنتیکی صفات در ذخایر ژنتیکی آن دارد. این مطالعه به‌منظور بررسی خصوصیات دانه در 81 ژنوتیپ بزرک که دارای تنوع جغرافیایی گسترده ای بود انجام شد. ژنوتیپ ها با استفاده از طرح لاتیس مربع 9*9 در دو تکرار در سال 1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان مورد کشت قرار گرفت و آنالیزهای طرح به صورت بلوک کامل تصادفی در دو تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج این آزمایش نشان داد که در بین ژنوتیپ های مورد مطالعه برای کلیه صفات مورد بررسی تفاوت معنی داری وجود داشت. دامنه عملکرد دانه در بوته برابر با 22 / 0 تا 87/ 1گرم بود. همچنین صفات وزن هزاردانه، عملکرد دانه در بوته و عملکرد دانه در واحد سطح دارای ضرایب تغییرات فنوتیپی و ژنتیکی بالا بودند. وراثت پذیری عمومی بالایی بین 06 / 51 تا 56 / 93 درصد برای کلیه صفات مشاهده شد. به طور کلی حداقل و حد اکثر وراثت پذیری عمومی به ترتیب به صفات عملکرد دانه در بوته و طول دانه اختصاص داشت. در این بررسی ضرایب همبستگی فنوتیپی بین صفات نشان داد که صفت وزن هزار دانه همبستگی مثبت و معنی داری با طول و عرض دانه، عملکرد دانه در بوته، عملکرد دانه در واحد سطح و محتوای روغن دانه داشت. تجزیه به مؤلفه های اصلی نشان داد که چهار مؤلفه اول در مجموع 9/81 درصد از تغییرات را توجیه کردند. بای پلات ترسیم شده نشان می دهد که گزینش بر اساس مقادیر بالای مؤلفه اول که مربوط به رنگ دانه است و مقادیر پایین مؤلفه دوم که مربوط به اندازه و وزن دانه است منجر به انتخاب ژنوتیپ های با رنگ تیره تر و عملکرد بیشتر خواهد شد.گروه بندی خوشه ای با پارامترهای رنگی، ژنوتیپ ها را در 5 گروه ژنوتیپی قرار داد که ژنوتیپ های موجود در گروه دو دارای بیشترین اندازه دانه و ژنوتیپ های موجود در گروه چهار دارای بیشترین محتوای روغن دانه و پروتئین کنجاله و عملکرد دانه و صفات مرتبط با آن بودند. کلمات کلیدی : بزرک، تنوع ژنتیکی، وراثت پذیری عمومی، صفات بذری

ارتقاء امنیت وب با وف بومی

100%