Skip to main content
SUPERVISOR
سیدامیرحسین مهدوی (استاد راهنما) رسول کوثر (استاد مشاور) سیدحمید زرکش اصفهانی (استاد مشاور) حمیدرضا رحمانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Farima Aliakbari
فریما علی اکبری

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393
This in vitro experiment was designed to study the inhibitory effect of specific (sIgY) and noecific (nsIgY) egg yolk antibody powders on the growth of Staphylococcus aureus, as one of the most important staphylococcus serotypes. To produce antibody powder, 16 Leghorn hens at 40 weeks of age were immunized by vaccine derived from S.aureus and after collecting the eggs for a period of 8 weeks, IgY was isolated and lyophilized with polson method. The concentrations of total IgY and protein in the water soluble fraction (WSF), serum and antibody powder were weekly evaluated during the course of immunization. Inhibitory effect of different levels of nsIgY and sIgY on the growth of Staphylococcus aureus , was tested over a period of 6 hours (the end of the exponential growth phase) in the presence of 2×10 9 CFU/ml bacteria. The specific activity of IgY against S.aureus in serum and egg increased in the day of 7 after the first injection and reached their high levels at last days. The administration of 200 mg sIgY powder markedly (P 0/05) reduced the bacterial count during incubation hours of 4 and 6. Using this level of sIgY could significantly decrease 1/20 log CFU/ml compared with that in control group. Therefore, the results at this study showed S.aureus has a notable potential to produce high levels of antibody in laying white leghorn hens for a long period of time. In addition, polson method is an effective way to obtain remarkable purity sIgY antibody with high efficiency and long term production. Keywords : Egg Yolk Antibody, Staphylococcus aureus , IgY Purification, Cultivating bacteria
آزمایش حاضر به منظور مطالعه و بررسی اثر مهارکنندگی پودر آنتی بادی اختصاصی (sIgY) و غیراختصاصی (nsIgY) زرده ی تخم مرغ بر رشد استافیلوکوکوس اورئوس به عنوان یکی از مهم ترین سروتیپ های استافیلوکوکوس، در شرایط in vitro طراحی گردید. جهت تهیه ی پودر آنتی بادی تعداد 16 قطعه مرغ تخم گذار لگهورن 40 هفته ای با باکتری مورد آزمون ایمونیزه شدند و پس از جمع آوری تخم مرغ ها در یک دوره ی زمانی 8 هفته ای، IgY با بهره گیری از روش پولسون جداسازی و لیوفیلیزه شد. در طول دوره ی ایمونیزاسیون، غلظت های پروتئین و IgY کل در WSF ، سرم و پودر آنتی hy;بادی به طور هفتگی مورد ارزیابی قرار گرفت. اثر مهارکنندگی سطوح مختلف sIgY و nsIgY بر رشد استافیلوکوکوس اورئوس ، در طی یک دوره ی 6 ساعته (انتهای مرحله رشد تصاعدی) و در حضور CFU/ml 10 9 ×2 باکتری مورد آزمون قرار گرفت. پس از اولین ایمونیزاسیون، فعالیت اختصاصی آنتی بادی در سرم مرغ های تخم گذار و تخم مرغ افزایش یافت که این افزایش نیز برای تمام دوره ی نمونه برداری (8 هفته)، در سطوح بالا حفظ گردید. استفاده از سطوح پایین پودر sIgY تأثیر قابل ملاحظه ای بر مهار رشد میکروب در مقایسه با گروه های کنترل نداشت. اما افزودن 200 میلی گرم پودر sIgY به ازای هر میلی لیتر محیط کشت سبب گردید تا در ساعت 6 انکوباسیون، جمعیت باکتریایی تا حدود log CFU/ml 20/1 در مقایسه با گروه کنترل کاهش (05/0 P) یابد. لذا بر اساس یافته های حاضر می توان پیشنهاد کرد که استافیلوکوکوس اورئوس دارای خاصیت القایی بالایی جهت تولید سطوح بالای آنتی بادی در مرغ های تخم گذار لگهورن سفید، برای یک دوره ی زمانی طولانی می باشد و بهره گیری از روش پولسون نیز راهی مؤثر در جهت تولید طولانی مدت و با بازده ی بالا، برای به دست آوردن آنتی بادی اختصاصی با درصد خلوص مطلوب است. واژه های کلیدی: آنتی بادی زرده ی تخم مرغ (IgY)، استافیلوکوکوس اورئوس ، استخراج IgY، کشت باکتری

ارتقاء امنیت وب با وف بومی