Skip to main content
SUPERVISOR
Ali Usefi,Amirmozafar Amini,Korosh Khosravi,Ali Rejali
علی یوسفی (استاد راهنما) امیرمظفر امینی سدهی (استاد راهنما) کوروش خسروی (استاد مشاور) علی رجالی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Solmaz Dorri sade
سولماز دری سده

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

Identification and Evaluation of Entrepreneurial Characteristics of Students in Agricultural Universities and Explain How to Build Capacity in the Entrepreneurial Process
Nowadays with the population growth and industrials, communities and organizations are expanding and faced with more complexity. Entrepreneurship is a key factor in the economic and growth development by multilateral interaction in the sense of job creatio and transformation through innovation. The purpose of this study is to evaluate the entrepreneurial characteristics of Isfahan agricultural students and explain how to create capacity building in the entrepreneurial process. The first research population of this study was the agricultural students at the Isfahan University of Technology and Islamic Azad University of khorasgan in the spring semester of 2014 and the second one was including 40 entrepreneurs, graduated from agricultural fields. The sample size of students was determined 223 using Cochran formula and all entrepreneurs were counted. The validity and reliability of the questionnaire was confirmed respectively by the Kaiser-Myer-Olkin (KMO) criteria and Cronbach Alpha coefficient and data were collected through face to face interview by structured questionnaire. The results show that the most important factors of improving the entrepreneurial abilities of students are the economic independence and environmental conditions. The students meet the required psychological characteristics and management skills of entrepreneurship; but, encountered with no suitable environmental condition. In addition, there is a significant differences between the psychological characteristics, management skills and environmental conditions of students and entrepreneurs. The innovation, creativity and management skills training to be the most essential components of each entrepreneurship education programs. Keywords : entrepreneurship, agricultural students, management skills, psychological characteristics.
در عصر حاضر با افزایش جمعیت و صنعتی شدن، جوامع و سازمان‌ها در حال گسترش و مواجهه با پیچیدگی رو به فزونی هستند. کارآفرینی در یک تعامل چندسویه در جهت ایجاد اشتغال و تحول از راه نوآوری‌ به عنوان عامل کلیدی رشد و توسعه اقتصادی مورد تاکید قرار گرفته است. هدف این پژوهش، شناخت و ارزیابی ویژگی‌های کارآفرینی دانشجویان رشته‌های کشاورزی دانشگاه های شهر اصفهان و تبیین چگونگی ایجاد توانمندی در فرایند کارآفرینی آن ها است. جامعه‌ی آماری اول این پژوهش را دانشجویان کشاورزی دو دانشگاه صنعتی اصفهان و دانشگاه آزاد اصفهان (خوراسگان) در نیمسال دوم سال تحصیلی 93- 1392 تشکیل داده اند که حجم نمونه از طریق فرمول کوکران 223 نفر تعیین شد. جامعه دوم نیز 40 کارآفرین دانش آموخته از رشته کشاورزی بودند که تمام شماری شدند. روایی و پایایی پرسشنامه با استفاده از آماره KMO و ضریب آلفای کرونباخ تایید و اطلاعات میدانی مورد نیاز از طریق پرسشنامه ساخت یافته و مصاحبه حضوری گردآوری شد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که از جمله مهم ترین عوامل اثر گذار بر ارتقاء توانمندی کارآفرینی دانشجویان، استقلال اقتصادی و شرایط محیطی است. همچنین، دانشجویان کشاورزی ویژگی های روان شناختی و مهارت های مدیریتی مورد نیاز کارآفرینی را دارا می باشند، در حالی که مهمترین عامل بازدارنده کارآفرینی شرایط محیطی است که با آن مواجه هستند. از سویی، میان ویژگی های روان شناختی، مهارت مدیریتی و شرایط محیطی دانشجویان و کارآفرینان اختلاف معنی داری وجود دارد. بررسی تاثیرآموزش بر ویژگی های کارآفرینی دانشجویان نشان داد که آموزش ایجاد خلاقیت و نوآوری و مهارت های مدیریتی بیشترین تاثیر مثبت را دارا می باشد. واژه‌های کلیدی: کارآفرینی، دانشجویان دانشکده کشاورزی، مهارت مدیریتی، ویژگی روان شناختی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی