Skip to main content
SUPERVISOR
محمدرضا سبزعلیان دستجردی (استاد راهنما) مریم گل آبادی (استاد مشاور) قدرت اله سعیدی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Mojtaba Mahdavi
مجتبی مهدوی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1392

TITLE

Inbreeding Effects and Variation in F2 Population of Some Bell Pepper Hybrids
The present study was performed to evaluate the inbreeding effects and Variation in F2 Population of Some Bell Pepper Hybrids. Genetic materials included high-yielding commercial F1 hybrids of Lumus, Nirvin and Delirio with yellow, red and orange colors, respectively together with 75 plants from each of their F2 populations. Twenty morphological, physiological and biochemical traits were measured on F1 parents and each of the F2 population. For most of the traits, negative values of inbreeding was observed in F2 populations of Nirvin and Delirio. In contrast, in F2 population of Lumus, the value of inbreeding for most of the traits was positive showing better performance of F2 progenies of this population in contrast to their F1 parents, which probably makes this possible to use advanced selfed generations of Nirvin and Delirio in breeding lines to produce hybrid seeds; and using Loumus hybrid progenies in family selection and developing open pollinated cultivars. In this study, in all of the F2 populations, single plants with higher yield comparing to their F1 parents were found. Also in lomus F2 population, higher genetic and phenotypic variation was observed for most of the studied traits, which probably indicates the presence of more additive genes in this hybrid controlling the traits. The results of cluster analysis in each population divided genotypes into five groups with significant differences between the groups for different traits. Desirable genotypes in greenhouse included genotypes with high yield, blocky-shaped fruits with lower length/width ratio and with balanced vegetative/reproductive growth. The results of cluster analysis also indicated that selecting from the fifth group of progenies in F2 of Lumus, and also from the first and third groups in Nirvin F2 population and from third group of Delirio F2 population can be used to produce a population with better yield and yield components. For fruit yield of pepper, the value of heritability was obtained less than 50% indicating that selection based on this trait will not be effective. However, selection based on stem diameter, fruit number, single fruit weight, fruit width, and pericarp thickness will be useful in increasing pepper yield because of their high heritabilities. Positive and significant correlations were also observed between yield with stem diameter, fruit width, fruit weight and pericarp thickness showing the possibility of selection based on these traits to improve pepper yield. Keywords : Inbreeding, pepper, hybrid, heritability
این مطالعه به منظور بررسی آثار خویش آمیزی و تنوع جمعیت F 2 برخی هیبریدهای فلفل دلمه ای انجام شد. مواد ژنتیکی مورد استفاده شامل هیبرید های F 1 تجاری پر محصول با رنگ میوه های مختلف زرد، قرمز و نارنجی به ترتیب با نام‌های لوموس، نیروین و دلیریو به همراه جمعیت های F 2 حاصل از خود گرده افشانی هیبرید های F 1 بودند. صفات مورد ارزیابی روی هیبریدهای F 1 و 75 بوته از هر جمعیت F 2 شامل 20 صفت مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی بود. برای بیشتر صفات مورد مطالعه، میزان خویش آمیزی منفی در جمعیت های F 2 دو ژنوتیپ نیروین و دلیریو مشاهده شد. در مقابل در جمعیت F 2 ژنوتیپ لوموس مقادیر مثبت خویش آمیزی برای بیشتر صفات مشاهده شد که نشان می‌دهد نتاج F 2 این جمعیت نسبت به ژنوتیپ F 1 خود برتری نشان داده‌اند. در نتیجه احتمالا می توان از لاین های نسل های پیشرفته خودگشنی در ژنوتیپ های نیروین و دلیریو در برنامه های تولید لاین خالص و در نهایت تولید بذر هیبرید استفاده کرد و در مقابل احتمالا بتوان از بوته های جمعیت F 2 هیبرید لوموس در برنامه های پیشرفته انتخاب فامیل و لاین خالص استفاده نمود. در این مطالعه در هر سه جمعیت F 2 ، تک بوته هایی با میانگین بالاتر از میانگین ژنوتیپ های F 1 مشاهده شد. همچنین در این مطالعه در جمعیت F 2 هیبرید لوموس برای بیشتر صفات مورد مطالعه، تنوع فنوتیپی و ژنتیکی بیشتری ملاحظه شده که احتمالا نشان دهنده حضور تعداد بیشتری از ژن های با اثر افزایشی در این هیبرید برای کنترل صفات می باشد. نتایج تجزیه خوشه ای در هر سه جمعیت، ژنوتیپ ها را به 5 گروه تقسیم نمود که هر خوشه از لحاظ صفات مختلف با هم تفاوت معنی دار داشتند. ژنوتیپ های مطلوب در شرایط گلخانه شامل ژنوتیپ های با عملکرد بالا، میوه های بلوکی شکل با نسبت طول به عرض کم وهمچنین متعادل در رشد رویشی وزایشی بودند. نتایج تجزیه خوشه ای همچنین نشان داد که انتخاب از بین بوته های نتاج گروه پنجم جمعیت F 2 لوموس، همچنین انتخاب از بین گروه های اول وسوم جمعیت F 2 نیروین و همچنین انتخاب از بین گروه سوم جمعیت F 2 دلیریو می تواند در جهت تولید جمعیت گیاهی برتر از نظر عملکرد و اجزاء عملکرد فلفل مورد بهره برداری قرار گیرد. برای صفت عملکرد میوه فلفل، مقدار وراثت پذیری کمتر از 50 درصد مشاهده شد که نشان دهنده این است که انتخاب بر اساس این صفت نمی‌تواند قابل اعتماد باشد. با این حال انتخاب بر اساس قطر ساقه، تعداد میوه، وزن تک میوه، عرض میوه و ضخامت پریکارپ به دلیل وراثت پذیری بالا در ژنوتیپ های مختلف می‌تواند برای افزایش عملکرد فلفل موثر باشد. همبستگی های مثبت و معنی داری نیز بین عملکرد با قطر ساقه، عرض میوه، وزن میوه و ضخامت پریکارپ موید امکان انتخاب بر اساس این صفات و بهبود عملکرد بود. واژگان کلیدی: خویش آمیزی، فلفل دلمه ای، وراثت پذیری

ارتقاء امنیت وب با وف بومی