Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Khorvash,Abbas Pakdel,Ebrahim Ghasemi
محمد خوروش (استاد راهنما) عباس پاکدل (استاد مشاور) ابراهیم قاسمی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Masume Shojaei
معصومه شجاعی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

Investigating the Interactions between Type of Forage and Texture of Starter Feed on Performance of Holstein Dairy Calves
The aim of current experiment was to examine the interaction between the type of forage and texture starter feed on performance of Holstein calves. Sixty Holstein calves were randomly assign to 4 experimental treatments as follow: study were used of 60 male and female Holstein calves, with initial weight of 40.75 ± 0.2 kg, in the form of a completely randomized factorial design with 4 treatments and 15 repetitions (8 males and 7 females). Dietary treatments were as follows:1.Textured starter feed with 5% (based on the ration dry matter) of alfalfa hay 2.Textured starter feed with 5% (based on dry matter feed) wheat straw 3. Ground starter feed with 5% (based on the ration dry matter) of alfalfa hay 4. Ground starter feed with 5% (based on the ration dry matter) of wheat straw. All calves were weaned on d 60 of age. Pre-weaning average daily gain during the whole period for Calves fed straw was significantly higher (P 0.05) with the increasing age post- weaning interaction between physical shape feed contains forage showed a significant difference (P 0.05) .Offer straw to feed calves to be weaned, tends to increase in feed efficiency (0P =0.06). Showed the treatments tested the total period the post weaning starter for straw and texture, respectively, a significant tendency to higher feed intake, (P =0.06) (P =0.07). There were significant differences in ruminal pH between 35 and 70 days of age for ST treatments compared AT. Calves fed ST treatments spend more time for rumination, laying and eating than AT treatment. The results of this study show that adding straw, alfalfa hay, compared with starter diet can play an important role in improving and performance of Holstein calves. consumption of wheat straw diet could be recommended starter of the fourth day after birth. Key Words : calves ،alfalfa hay، wheat straw، Textured of starter feed، Performance
این مطالعه به منظوربررسی اثرات متقابل نوع علوفه وبافت خوراک آغازین برعملکردگوساله های هلشتاین به مدت 70روز انجام شد.دراین تحقیق از 60راس گوساله نروماده هلشتاین با وزن اولیه 2/0 ± 75/40 کیلوگرم، ،درقالب طرح فاکتوریل کاملا تصادفی با4تیماردر 15 تکرار(8 راس نرو7راس ماده)استفاده شد. تیمارها شامل:1.خوراک آغازین آسیاب شده همراه با 5 درصد (بر اساس ماده خشک جیره) علوفه یونجه2. خوراک آغازین آسیاب شده همراه با 5 درصد (بر اساس ماده خشک جیره) کاه گندم3. خوراک آغازین حاوی غلات بلغور شده همراه با 5 درصد (بر اساس ماده خشک جیره) علوفه یونجه4.خوراک آغازین حاوی غلات بلغور شده همراه با 5 درصد (بر اساس ماده خشک جیره) کاه گندم مورد ارزیابی قرار گرفت.تمامی گوساله ها در 56روزگی بعدازکاهش شیربه 2 لیتر درروزبرای سه روز متوالی ازشیرگرفته شدند.میانگین افزایش وزن روزانه دردوره قبل ازشیرگیری و کل دوره برای تیمارهای حاوی کاه به طور معنی داری بالاتر بود(05/0 P ) وبا افزایش سن دردوره بعدازشیرگیری اثرمتقابل بین نوع علوفه وشکل فیزیکی خوراک تفاوت معنی داری نشان داد (05/0 P ). ارائه کاه به گوساله ها قبل ازشیرگیری تمایل به افزایش بازده خوراک داشت (06/0P=). تیمارهای تحت آزمایش دربعدازشیرگیری وکل دوره برای علوفه کاه وبافت استارتربه ترتیب تمایل معنی داری به مصرف خوراک بالاتر، نشان دادند(06/0 P=)(07/0 P=). تخمیرشکمبه ای گوساله های شیرخوار تحت تاثیراثر متقابل فرآوری خوراک آغازین وعلوفه قرارنگرفت اماآنالیزآماری برای اثرات اصلی نشان می دهدکه تغذیه علوفه کاه درمقایسه باحضورعلوفه یونجه می تواندکاهش غلظت اسیدهای چرب فراررا در 35روزگی درپی داشته باشد(26/88و23/89 درمقابل 65/97و48/102 میلی مول/لیتر)،ولی درپایان دوره (70روزگی)این کاهش درغلظت اسیدهای چرب فراربه طورمعنی داری نمایان شد(69/93و78/105درمقابل 56/107و31/107). با بررسی رفتار خوراک گوساله‌ها مشاهده گردید که گوساله‌های مصرف کننده علوفه ی کاه زمان بیشتری را به مصرف خوراک، خوابیدن و نشخوار نسبت به گروه های دیگر سپری کردند. نتایج حاصل ازاین تحقیق نشان می دهداضافه کردن کاه درمقایسه بایونجه درجیره آغازین می تواندنقش مؤثری دربهبودعملکرد گوساله‌های شیری هلشتاین ایفاکندومصرف کاه گندم درجیره آغازین ازروزچهارم پس ازتولد قابل توصیه است. واژه های کلیدی: گوساله‌های شیری ،یونجه،کاه ،بافت خوراک آغازین عملکرد

ارتقاء امنیت وب با وف بومی