Skip to main content
SUPERVISOR
Mehdi Kadivar,Javad Keramat,Sabihe Soleimanianzad
مهدی کدیور (استاد راهنما) جواد کرامت (استاد مشاور) صبیحه سلیمانیان زاد (استاد راهنما)
 
STUDENT
Marzieh Soltani
مرضیه سلطانی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1388

TITLE

Investigation of Antimicrobial and Antioxidant Activities of Extracts of Stachys lavandulifolia vahl, Malva neglecta, Alyssum murale, Cichorium intybus and Uritica dioica
Using the herbal medicines and their products has made the role of these plants more important in the economic cycle so that the increasing consumption of them is not restricted to developing countries but they even have a special stand in the developed countries. In our country, as the result of geographical and environmental diversity different species of plants grow. 7500 herbal species of plants forms the dominant kind. A large number of these species include herbal medicines. Therefore, studying the effective material of Iran's natural kind is necessary. Aromatic plants are those that include aromatic compound or, in other words, essence. Most of the aromatic compounds that exist in the plants have antioxidant and medicinal activities. Experts use the leaves and flowers of these plants widely in traditional medicine and aromatherapy. Herbal medicines besides having essence and aroma, because of having antioxidant property of their phenol compounds and being healthy are in the center of attention. phenol compounds are a member of secondary metabolits found in different plants. 4000-8000 phenol compounds are identified that are secondary and by-products of plants metabolism. The main role of these compounds in plants is to protect them against free radical stresses produced under photosynthesis and extra purple ray condition. phenol compounds include flavonoids and phenolic acids to phenols with high molecular weight, i.e. tanans. Flavonoids are the commonest natural antioxidants that are able to act as an antioxidant in a wide range of systems. Most of the foods that humans use have different amount of lipid that are different structurally and functionally. Furthermore, chemical and enzyme processes used in industry result in the production of new and changed lipids. Every compound that postpones or prevents the sharp spread caused by oxidation is called antioxidant. Adding antioxidant results in prolongation of preservation and prevention of drop in the nutrition value of the products. The function of antioxidant is to postpone the oxidation of an organic material in order to increase the useful shelflife or durability of that material. phenol compounds are the most effective antioxidant. These compounds donate hydrogen atom well and their radical average is stable because of resonance. Using the herbal elements and their extracts have been tested since a long time ago to prevent oxidative putridity of the foods. Substituting natural antioxidants is very usefull. In this project, extracts of Stachys lavandulifolia vahl , Cichorium intybus, Alyssum murale , Malva neglecta and Urtica dioica was extracted by methanol 80 persent. Then, the total amount of phenol compounds and flavonoids were measured. Antioxidant properties of extracts were studied through two systems model: DPPH and reducing ability. In the next phase, their antimicrobial properties were studied by Disc diffusion and Well diffusion methods against the following bacteria: Escherichia coli , Staphylococus aureus , Listeria monocytogenes , Bacillus cereus and rodotrula, and Penicilium Italicum fungal species. The results of studying the antioxidant ability of extracts through reducing ability system model showed that extracts have a good reducing ability and are able to change the oxidation-reducing situation of the metals and reduce their catalyst ability. The ability of extracts in trapping and deactivating the free radicals is shown by DPPH system model. In this system model, extracts showed proper antioxidant ability. The results of measuring antimicrobial property of extracs showed the antibacterial and antifungal properties of these extracts.
استفاده از گیاهان دارویی و فرآورده‌های حاصل از آن‌ها، نقش این گیاهان را در چرخه اقتصادی پر رنگ‌تر کرده است به طوری که مصرف رو به افزایش آن‌ها، تنها به کشورهای در حال توسعه محدود نشده بلکه در کشورهای توسعه یافته نیز جایگاه ویژه‌ای را به خود اختصاص داده‌اند. کشور ما به لحاظ تنوع جغرافیایی و اقلیمی، گونه‌های گیاهی متنوعی در آن رویش دارند که از این میان بیش از 7500 گونه گیاهی، فلور غالب را تشکیل می‌دهند که تعداد بسیار زیادی از آن‌ها شامل گیاهان دارویی می‌شوند بنابراین مطالعه بر روی مواد موثره گیاهان دارویی فلور طبیعی ایران، امری ضروری می‌باشد. گیاهان آروماتیک، به دسته‌ای از گیاهان اطلاق می‌شود که حاوی ترکیبات معطر و یا به عبارتی اسانس می‌باشند. بسیاری از ترکیبات آروماتیک موجود در گیاهان، دارای فعالیت‌های آنتی‌اکسیدانی و دارویی می‌باشند و برگ‌ها و گل‌های این گیاهان، به طور گسترده‌ای در طب سنتی و رایحه‌درمانی استفاده می‌شوند. گیاهان دارویی، علاوه بر داشتن اسانس و عطر به دلیل داشتن خاصیت آنتی‌اکسیدانی ترکیبات فنولی و داشتن فواید سلامتی مورد توجه می‌باشند. ترکیبات فنولیک، جز متابولیت‌های ثانویه هستند که در انواع گیاهان یافت می‌شوند حدود 8000 – 4000 ترکیب در بین ترکیبات فنولیک شناسایی شده‌اند که محصولات ثانویه و جانبی متابولیسم گیاهان می‌باشند و نقش اساسی این ترکیبات در گیاهان، حفاظت از گیاهان در برابر استرس‌های رادیکال‌های آزاد ایجاد شده تحت شرایط فتوسنتز و اشعه ماورابنفش می‌باشد ترکیبات فنولیک، شامل فلاونوئیدها و فنولیک‌اسیدها تا فنولیک‌های با وزن مولکولی بالا، یعنی تانن‌ها می‌باشند فلاونوئیدها، فراوان‌ترین گروه آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی را شامل می‌شوند که قادرند در محدوده گسترده‌ای از سیستم‌ها، فعالیت آنتی‌اکسیدانی داشته باشند. اکثر مواد غذایی مورد استفاده انسان دارای مقادیر متفاوتی چربی می‌باشند که از لحاظ ساختار شیمیایی و ویژگی‌های عملکردی از یکدیگر متفاوتند. علاوه بر این، فرآیندهای شیمیایی و آنزیمی که در صنعت به کار برده می‌شوند منجر به ایجاد لیپیدهای جدید و تغییریافته می‌شوند. هر ترکیبی که گسترش تندی ناشی از اکسیداسیون را به تاخیر انداخته یا ممانعت نماید آنتی‌اکسیدان نامیده می‌شود. افزودن آنتی‌اکسیدان، باعث افزایش طول مدت نگهداری و جلوگیری از افت ارزش تغذیه‌ای محصول می‌شود عمل یک آنتی‌اکسیدان، به تاخیر انداختن اکسیداسیون یک ماده آلی می‌باشد تا به این ترتیب عمر مفید یا ماندگاری آن ماده افزایش یابد. در میان آنتی‌اکسیدان‌ها، ترکیبات فنولیکی از همه موثرتر می‌باشند، این ترکیبات به خوبی اتم هیدروژن را اهدا نموده، همچنین حد واسط رادیکالی آن‌ها به واسطه رزونانس پایدار می‌باشند استفاده از اجزای گیاهی و عصاره استخراجی حاصل از آن‌ها، برای جلوگیری از فساد اکسیداتیوی در مواد غذایی از زمان‌های بسیار قبل آزمایش شده است جایگزینی آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی با انواع طبیعی، دارای مزایایی بسیاری می‌باشد. در این پروژه، عصاره گیاهان چای‌کوهی، کاسنی، قدومه، پنیرک و گزنه توسط متانول 80 استخراج گردید سپس میزان کل ترکیبات فنولیکی و فلاونوئیدها اندازه‌گیری شد. خواص آنتی‌اکسیدانی عصاره‌ها با دو مدل سیستم به دام انداختن رادیکال آزاد DPPH و مدل سیستم احیاکنندگی بررسی شد. در مرحله بعد خواص ضد میکروبی آن‌ها، بر علیه باکتری‌های

ارتقاء امنیت وب با وف بومی