Skip to main content
SUPERVISOR
Ghodratollah Saeidi,Mohammad Mehdi Majedi
قدرت اله سعیدی (استاد راهنما) محمد مهدی مجیدی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Mina Salehi
مینا صالحی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387

TITLE

Investigation of Genetic Variation and Selection Indices in Breeding Lines Isolated from Local Population of Sesame
In order to investigate genetic variation and selection indices for seed yield improvement in sesame, fifteen breeding lines along with five local populations of this crop were evaluated in a randomized complete block design with three replications at the research farm of Isfahan University of Technology in 2009. In this study, the traits of days to emergence, days to flowering and maturity, plant height, branches/plant, capsule length, capsules/plant, seed weight, seeds/capsules, seed yield/plant, seed yield/plot, seed oil content and oil yield/plot were evaluated. The results of analysis of variance showed that there were significant differences among the genotypes for all of the studied traits. Seed yield/plant and seed yield/plot of the genotypes varried from 13.02 to 35 g and 1297 to 3239 kg/ha, respectively. A high broad-sence heritability and low difference between genetic and phenotypic coefficients of variation was found for all of the studied traits, except for days to emergence. The genetic and phenotypic correlation coefficients showed that the traits of capsule length, capsule/plant, seed weight and seeds/capsule highly and positively correlated with seed yield. The result of stepwise regression showed that capsules/plant, seeds/capsule and seed weight were important components of seed yield/plant and explained 99 percent of its variation. Capsules/plant, seed weight and seeds/capsule were also more important component of seed yeild/plot and explained 74 percent of its variation. Based on the results of path analysis, capsules/plant and seed weight had more direct effect on seed yield/plant and seed yield/plot, respectively. Cluster analysis classified the genotypes into two distinct groupes. The highest estimated selection efficiency for genetically improvement of seed yield/plant and seed yield/plot was obtained via selection for seed yield/plant and capsules/plant, respectively. Therefore, capsules/plant can be used as an appropriate selection criterion for improvement of seed yield/plant and seed yield/plot. The Smith-Hazel 1, Smith-Hazel 2 and Pesek-Baker indices were constructed based on seed yield components of capsules/plant, seeds/capsule and seed weight. The results showed that seed yield was highly correlated with each of these indices and the estimated efficiency of indirect selection via these indices was relatively high. Thus, it seems that these selection indices can be effectively used for seed yield improvement. The estimated selection efficiency for seed yield/plot improvement via selection for Pesek-Baker index was more than that of Smith-Hazel ones. However, it seems that efficiency of the Smith-Hazel indices for simultaneous improvement of capsules/plant, seeds/capsule and seed weight is higher than that of Pesek-Baker index.
به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و شاخص‌های انتخاب برای بهبود عملکرد دانه، 15 لاین به همراه 5 توده بومی کنجد در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات مورد بررسی در این پژوهش شامل تعداد روز تا سبز شدن، تعداد روز تا گلدهی و رسیدگی، ارتفاع بوته، تعداد انشعاب در بوته، طول کپسول، تعداد کپسول در بوته، وزن دانه، تعداد دانه در کپسول، عملکرد دانه در بوته، عملکرد دانه در واحد سطح، محتوی روغن دانه و عملکرد روغن در واحد سطح بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپ‌های مورد مطالعه برای کلیه صفات مورد ارزیابی، اختلاف معنی‌داری وجود داشته است. عملکرد دانه در بوته ژنوتیپ ها بین 02/13 تا 35 گرم و عملکرد دانه در واحد سطح آن ها بین 1297 تا 3239 کیلوگرم در هکتار متغیر بود. برای تمام صفات به جزء تعداد روز تا سبز شدن، وراثت پذیری عمومی بالا بود و اختلاف کمی بین ضرایب تنوع ژنتیکی و فنوتیپی وجود داشت. ضرایب همبستگی ژنتیکی و فنوتیپی بین صفات نیز نشان داد که عملکرد دانه با صفات طول کپسول، تعداد کپسول در بوته، وزن دانه و تعداد دانه در کپسول همبستگی مثبت و بالایی داشت. نتایج حاصل از رگرسیون مرحله‌ای در مورد عملکرد دانه در بوته نشان داد که سه صفت تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول و وزن دانه به ترتیب اهمیت در ایجاد تنوع برای این صفت نقش داشتند و در مجموع 99 درصد از تغییرات آن را توجیه نمودند. برای عملکرد دانه در واحد سطح نیز سه صفت تعداد کپسول در بوته، وزن دانه و تعداد دانه در کپسول به ترتیب مهم ترین عوامل مؤثر در ایجاد تنوع بودند و 74 درصد از تغییرات آن را توجیه کردند. بر اساس نتایج تجزیه مسیر، بیشترین اثر مستقیم مثبت بر عملکرد دانه در بوته و عملکرد دانه در واحد سطح به ترتیب مربوط به صفات تعداد کپسول در بوته و وزن دانه بود. تجزیه خوشه‌ای بر اساس صفات ارزیابی شده ژنوتیپ‌ها را به 2 گروه تفکیک کرد. کارایی انتخاب برای بهبود عملکرد دانه در واحد سطح از طریق انتخاب برای صفت عملکرد دانه در بوته و برای افزایش عملکرد دانه در بوته از طریق انتخاب برای تعداد کپسول در بوته بیشترین مقدار بود، بنابراین صفت تعداد کپسول در بوته می‌تواند به عنوان یک معیار انتخاب مناسب جهت بهبود عملکرد دانه در بوته و عملکرد دانه در واحد سطح مد نظر قرار گیرد. شاخص‌های انتخاب اسمیت- هیزل1، اسمیت- هیزل2 و پسک- بیکر بر اساس اجزای عملکرد تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول و وزن دانه محاسبه شدند و با توجه به مقادیر بالای همبستگی این سه شاخص با عملکرد دانه و همچنین بالا بودن تخمین های کارایی انتخاب غیرمستقیم و از طریق این شاخص ها نسبت به انتخاب مستقیم برای عملکرد دانه، استفاده از این شاخص‌ها می تواند جهت بهبود عملکرد دانه مؤثر باشد. کارایی انتخاب از طریق شاخص پسک- بیکر نسبت به شاخص اسمیت- هیزل در رابطه با بهبود عملکرد دانه در واحد سطح بیشتر بود، ولی به نظر می رسد که راندمان شاخص اسمیت- هیزل برای بهبود هم‌زمان صفات تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول و وزن دانه از شاخص پسک- بیکر بیشتر باشد

ارتقاء امنیت وب با وف بومی