Skip to main content
SUPERVISOR
Parviz Ehsanzadeh,Morteza Zahedi
پرویز احسان زاده (استاد مشاور) مرتضی زاهدی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Seyede sara Emadi
سیده سارا عمادی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387

TITLE

Iron Nutrition Effect in Hydroponic Culture on the Response of Sunflower to Salinity
An experiment was carried out in a glasshouse at the college of agriculture, Isfahan University of Technology, during September and October 2009 using hydroponic solution to evaluate the effects of iron nutrition on the response of sunflower genotypes to salinity. The experiment was arranged as factorial based on a completely randomized design with four replications. In this experiment four sunflower genotypes were studied at three salinity level (0, 60 and 120 mM of NaCl) and three iron concentration (0, 50 and 100 mM). Plant height, leaf area, shoot and root dry weight, shoot/ root dry weight ratio, chlorophyll content, maximal photochemical efficiency (Fv/ Fm), the rate of photosynthesis , stomatal conductance , potassium concentration, the ratio of K/Na in shoots and roots were reduced as the level of salinity was increased. However, the concentrations of sodium in shoots and roots and the ratio of chlorophyll a/ chlorophyll b were increased under saline treatments. The interactions between salinity and genotype were significant on the leaf dry weight and the rate of photosynthesis. While the differences among genotypes in terms of leaf dry weight and the rate of photosynthesis were significant in treatments with 0 and 60 mM salt, there were no significant differences among genotypes at 120 mM saline solution. There was an significant increase in the values of leaf area, shoot and root dry weight, the ratio of shoot/ root dry weight, chlorophyll content of leaves and the rate of photosynthesis as the level of iron concentration was enhanced in nutrient solution from 5 to 50 mM. With a further increase of iron concentration from 50 to 100 mM, however, there were no significant changes for these traits. The interactions between salinity and iron concentration were significant on the leaf dry weight, the rate of photosynthesis, maximal photochemical efficiency (Fv/ Fm) and iron concentration in the shoot and root tissues. There was an increase of 41 percent in leaf dry weight when the concentration of iron was increased from 5 to 100 mM in non saline solution. However, this increase in leaf dry weight was 63 percent in 120 mM saline solution. The results from this experiment shows that salt stress can significantly reduce the growth of sunflower plants and the sufficient concentration of iron in nutrient solution may alleviate the negative effects of salinity. Key words: Salinity, sunflower genotypes, hydroponic solution, nutrients
این تحقیق با هدف مطالعه تاثیر تغییر غلظت آهن در محلول غذائی بر واکنش ارقام آفتابگردان به تنش شوری در مرکز کشت بدون خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان در پاییز 1388 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. در این بررسی سه رقم آفتابگردان شامل (های سان 125، ایروفلور و بلیزر) در سه سطح شوری (صفر، 60 و 120 میلی مولار کلرید سدیم) و سه غلظت عنصر آهن (5، 50 و 100 میلی مولار) مورد ارزیابی قرار گرفتند. در این آزمایش ارتفاع گیاه، سطح برگ، وزن خشک اندام هوائی و ریشه، نسبت وزن خشک اندام هوائی به ریشه، محتوای کلروفیل برگ، راندمان فتوشیمیائی (Fv/ Fm)، میزان فتوسنتز ، هدایت روزنه ای، غلظت پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم در برگ و ریشه گیاهان مورد مطالعه در اثر شوری کاهش یافت. در حالیکه با افزایش سطح شوری غلظت سدیم و نسبت کلروفیل a به کلروفیل افزایش یافت. اثر متقابل سطوح شوری و رقم بر وزن خشک برگ و سرعت فتوسنتز خالص معنی دار بود. در حالیکه در سطوح صفر و 60 میلی مولار نمک تفاوت ارقام مورد مطالعه از نظر وزن خشک برگ و سرعت فتوسنتز خالص معنی دار بود، در سطح 120 میلی مولار نمک از نظر آماری تفاوت معنی داری بین ارقام مشاهده نشد. با افزایش سطح عنصر آهن در محلول غذائی از 5 به 50 میلی مولار سطح برگ، وزن خشک اندام هوائی، نسبت وزن خشک اندام هوائی به ریشه، محتوای کلروفیل برگ و میزان فتوسنتز بطور معنی داری افزایش یافت. ولیکن با افزایش بیشتر غلظت آهن در محلول غذائی از 50 به 100 میلی مولار تغییر معنی داری در مقادیر مربوط به این صفات مشاهده نشد. اثر متقابل سطوح شوری و آهن برای وزن خشک برگ، سرعت فتوسنتز، راندمان فتوشیمیائی (Fv/ Fm) و غلظت آهن در برگ و ریشه معنی دار بود. در تیمار غیر شور با افزایش غلظت آهن در محلول غذائی از 5 به 100 میلی مولار وزن خشک برگ حدود 41 درصد افزایش یافت در حالیکه در تیمار شور حاوی 120 میلی مولار نمک میزان افزایش وزن خشک برگ حدود 63 درصد بود. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که تنش شوری بر فاکتور های مختلف رشدی آفتابگردان دارای اثرات منفی می باشد و غلظت مناسب آهن در محلول غذائی می تواند تاثیر تنش شوری بر این گیاه را تا حدودی تعدیل نماید.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی