Skip to main content
SUPERVISOR
Gholam-Reza Ghorbani,Hamid reza Rahmani
غلامرضا قربانی خراجی (استاد مشاور) حمیدرضا رحمانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Somayeh Sharifi
سمیه شریفی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1383
In dairy cattle, the increase in milk yield has been accompanied by a more negative energy balance during early lactation and a decrease in fertility. The 167 amino acid protein product of the ob gene was named leptin. The leptin hormone, as a 16-kDa protein is synthesized mainly by adipose tissue and is involved in regulation of food intake, energy balance, fertility and immune function. The expression and secretion of leptin are correlated with body fat mass and are acutely affected by changes in food intake. The objectives of this study was to investigate the fluctuations of leptin concentrations during late pregnancy and early lactation, effect of parity and BCS on plasma leptin concentration, and to investigate it’s fluctuation effects on milk yield, percentage of milk components and reproductive status. Blood samples of 54 Holstein cows were taken at a fixed time of the day after milking but before fooding from 2 weeks before calving until 6 weeks after calving. BCS and plasma leptin concentration were measured at 2-wk intervals. Leptin concentrations was affected by parity. Primiparous cows and cows in first parity had higher leptin concentrations compared with multiparous cows (p 0.05). Leptin concentration was not different in late pregnancy and early lactation. BCS was negatively correlated with plasma leptin concentration (p 0.05). Plasma leptin concentration did not influence milk production and percentage of milk components (fat, protein, and lactose), as well as reproductive traits (days in milk at first breeding, service per conception and open days).
افزایش میزان شیر در گاوهای شیری با بالانس منفی انرژی در ابتدای دوره شیردهی و کاهش باروری همراه می باشد. یک پروتئین با 167 اسید آمینه بوسیله ژن ob کد می شود که لپتین نامیده می شود. هورمون لپتین یک پروتئین با وزن 16 کیلو دالتون می باشد که به طور عمده توسط بافت چربی تولید می گردد و در تنظیم مصرف غذا، بالانس انرژی، باروری و سیستم ایمنی دخالت دارد. بیان لپتین و ترشح این هورمون وابسته به تجمع چربی بدن می باشد و تحت تأثیر تغییرات مصرف خوراک قرار دارد. اهدف این پایان نامه، بررسی تغییرات میزان لپتین در انتهای آبستنی و ابتدای شیردهی و تأثیر دوره شیردهی و نمره وضعیت بدنی روی میزان لپتین پلاسما و بررسی چگونگی آن تغییرات روی میزان شیر، درصد محتویات شیر و صفات تولیدمثلی می باشد. نمونه های خونی از 54 گاو هلشتاین در یک زمان ثابت از روز، بعد از شیردوشی و قبل از خوراک دهی از 2 هفته قبل از زایمان تا 6 هفته پس از زایش جمع آوری گردید. نمره وضعیت بدنی گاوها و میزان لپتین پلاسما به فاصله 2 هفته اندازه گیری شد. میزان لپتین تحت تأثیر دوره شیردهی قرار داشت و تلیسه ها و گاوهای شکم اول میزان لپتین بیشتری در مقایسه با گاو های چند شکم داشتند (05/0P ). میزان لپتین در انتهای آبستنی و ابتدای شیردهی اختلافی را نشان نداد. ارتباط نمره وضعیت بدنی با میزان لپتین منفی بود (05/0P )، میزان لپتین پلاسما تأثیری روی میزان شیر و درصد محتویات شیر (چربی، پروتئین و لاکتوز) نشان نداد و همچنین روی صفات تولید مثلی (روزهای شیردهی در اولین تلقیح، تعداد تلقیح به ازای آبستنی و روزهای باز) اثری نداشت.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی