Skip to main content
SUPERVISOR
Amirhossein Khoshgoftarmanesh,Bahram Baninasab,Hossein Shariatmadari
امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد راهنما) بهرام بانی نسب (استاد مشاور) حسین شریعتمداری (استاد مشاور)
 
STUDENT
Ali Najizade anaripoor
علی ناجی زاده اناری پور

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394

TITLE

The Mechanism of Absorption and Effect of Foliar-Applied Zinc in the Mineral Form and Complexed with Amino Acids on Yield and Quality of Pistachio
Pistachio is an important and high-value nut crop with a growing cultivation in Iran. Therefore, applying appropriate approaches to increase the quality and quantity of pistachio yeild is necessary. In a one-year field experiment, the effects of foliar application of zinc (Zn) in the form of mineral (ZnSO 4 ) and complexed with lysine (Zn-Lys) and lysine plus methionine (Zn-Lys-Met) in the presence and absence of ascorbic acid (Asc) on yield and quality attributes of pistachio ( Pistachio vera L. cv. Akbari) were evaluated. Lys and Asc alone treatments were used to distinguish the effects of accompanying Lys and Asc. A control treatment with no amino acids and Zn was also used. Foliar spray treatments were applied at 15 Ordibehesht and 30 Khordad, twice with 2 d intervals. Results showed that foliar application of Zn, regardless of applied source, significantly increased leaf Zn concentration in comparison with control. Higher total yield, fresh and dry mass of shelled and unshelled 100-nut, dry mass of kernels and percentage of non-split shells were measured for the pistachio trees supplemented with Zn in comparison with the controle. Foliar application of Zn resulted in significant decrease of empty nuts and abscission of inflorescence buds. The effectiveness of Zn-Lys in improving yield and quality attributes of pistachio was higher than other Zn sources. The presence of amino acids resulted in lower contribution of symplastic uptake of Zn in comparison with apoplastic retention. Also, total leaf and kernel Zn concentrations were lower at the Zn-Lys treatment than the Zn-sulfate treatment. It seems that the accompanying amino acids were effective in increasing translocation of Zn from the leaves to kernels. The critical deficiency concentration of Zn in the leaf and fruit to achieve the highest nut yield and lowest abscission of inflorescence buds were 37.6 and 46.2 mg/kg, respectively. The effect of fertilizer solution pH on Zn uptake by pistachio leaves was also investigated. Based on the results, regardless of Zn fertilizer source (Zn-Lys and Zn-sulfate), Zn uptake by leaves decreased by increasing solution pH. The highest and lowest Zn uptake was obtained at pH=3.5 and pH=8, respectively. Keywords: Amino acid, Apoplastic retention, Fertilizer solution pH, Pistachio, Zinc, Symplastic uptake
اگرچه ایران مهمترین کشور تولید کننده ی پسته در دنیا است و بالاترین حجم صادرات این محصول را دارا می باشد، اما عملکرد پسته در برخی مناطق پایین و همچنین سال آوری این محصول نیز شدید می باشد. یکی از دلایل کاهش عملکرد، تغذیه نا مناسب و عدم توازن عناصر غذایی در گیاه است که نتیجه ی آن، پوکی، ناخندانی و ریزش جوانه های گل است. یکی از عناصری که بنظر می رسد در بهبود عملکرد و ویژگی های کیفی پسته نقش دارد، عنصر روی است. به دلیل بالا بودن pH، کمبود ماده آلی و آهکی بودن خاک کارایی مصرف خاکی کودهای حاوی این عنصر کم است. به همین دلیل به نظر می رسد تغذیه برگی روش مناسبی برای برطرف کردن کمبود روی در درختان پسته باشد. در پژوهش حاضر تاثیر تغذیه برگی روی از منبع سولفات روی و کمپلکس های روی-لیزین (Zn-Lys) و روی-لیزین-متیونین (Zn-Lys-Met) با و بدون اسید آسکوربیک (Asc) بر عملکرد و برخی شاخص های کیفیت میوه پسته رقم اکبری طی آزمایشی در قالب طرح بلوک کاملاً تصادفی بررسی شد. برای ارزیابی تاثیر جداگانه لیزین و اسید آسکوربیک بر شاخص های مورد مطالعه، از تیمارهای لیزین (Lys) و اسید آسکوربیک بدون روی (Asc) استفاده شد. یک تیمار بدون روی و آمینواسید نیز به عنوان شاهد (Ctrl) در نظرگرفته شد. تیمارهای تغذیه برگی طی دو مرحله در 15 اردیبهشت و 30 خرداد محلول پاشی شد. نتایج به دست آمده نشان داد که با کاربرد روی، صرف نظر از منبع کودی مورد استفاده، غلظت روی برگ در مقایسه با شاهد به طور معنی داری افزایش یافت. تغذیه برگی روی عملکردکل، وزن صددانه با پوست، وزن صد دانه تر و خشک، وزن صد دانه مغز و درصد خندانی پسته را در مقایسه با شاهد به طور معنی داری افزایش و وزن دانه های پوک، درصدپوکی و ریزش جوانه های گل پسته را کاهش داد. در بین منابع مختلف روی، تاثیر تیمار [Zn-Lys] در افزایش عملکرد کمی و بهبود شاخص های کیفی پسته بیشتر بود. حضور آمینواسید سبب کاهش سهم جذب سیمپلاسمی روی در مقایسه با جذب آپوپلاسمی و نیز کاهش غلظت روی کل برگ شد در حالی که غلظت روی میوه بین تیمارهای سولفات روی و کمپلکس های روی با آمینواسید اختلاف معنی داری نداشت. برهمین اساس به نظر می رسد آمینواسیدهای همراه در انتقال بیشتر روی از برگ به میوه نقش موثری داشته است. بر اساس نتایج، حد بحرانی کمبود روی در برگ و میوه برای دستیابی به بالاترین وزن مغز پسته و کمترین ریزش جوانه گل به ترتیب برابر با 6/37 و 2/46 میلی گرم بر کیلوگرم بدست آمد. در آزمایش دوم تأثیر pH محلول کودی بر جذب روی توسط برگ پسته بررسی شد. نتایج این آزمایش نشان داد، با افزایش pH محلول کودی، جذب روی از هر دو منبع کودی کاهش یافت. بیشترین جذب روی توسط برگ، از هر دو منبع Zn-Lys و سولفات روی در pH برابر 5/3 وکمترین جذب روی در pH برابر 8 صورت گرفت. کلمات کلیدی: آمینواسید- پسته- روی- جذب سیمپلاسمی - pH محلول کودی- نگهداشت آپوپلاسمی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی