Skip to main content
SUPERVISOR
Mahmoud SheikhZeinodin,Amir Hosein Goli,Sabihe Soleimanianzad
محمود شیخ زین الدین (استاد راهنما) سیدامیرحسین گلی (استاد مشاور) صبیحه سلیمانیان زاد (استاد راهنما)
 
STUDENT
Seyed Sanaan Zarei
سیدصنعان زارعی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390

TITLE

Microbial oil production by Aspergillus niger, using a mixture of wheat bran, wheat straw and deproteinated whey
During last two decades, more attention has been paid on finding new sources of fat and oil- as fuel or a part of human diet- because of population increase and then consumption. Oils and fats have been already produced from plant and animal sources, and according to their chemical composition they are considered as fuel or oil for human consumption. In recent years, biotechnologists have introduced some microorganisms as a new source for oil that it was based on their ability in production during short time with significant quantity. The current study was designed to produce oil from 2 cheap substrates- whey and hydrolysate mixture of wheat bran and straw- and their 1:1, 1:2 and 2:1 ratio by Aspergillus niger PTCC 5010. Based on mould nutritional requirements, some salts were added to media and pH adjusted to 6. After sterilization of all tested media, mould spores were washed from petri dish contains PDA and was inoculated on the mentioned media. Oil production curve, growth curve, nitrogen and sugar consumption curves were then drawn using 3 replicates of data. Regarding to drowen curves, the maximum oil production was in the fourth day after inoculation. During the first two days, nitrogen of media was almost depleted, but carbon source of all media tested decreased to minimum level in the fifth and sixth days. Biomass was increased with an ascendant rate up to fourth day, but after that was decreased rapidly and almost stopped because of nutrients limitation. Relation between substrate consumption with mould reaction in different times in each stage was evident by comparing of the curves. Results indicated that maximum content of oil was produced by mould in whey that was 23.28 percentage of dry biomass. This value for the media of hydrolysate and ratio of 1:1, 1:2 and 2:1 of whey and hydrolysate were 20.17, 21.89, 20.96 and 22.82, respectively. GC analysis demonstrated that produced oil in these media is contained palmitic acid (C16), stearic acid (C18), oleic acid (C18:1), linoleic acid (C18:2) and linolenic acid (C18:3). According to fatty acid profile obtained, it could be suggested that the produced oil by Aspergillus niger can be suitable as biodiesel. Maximum amount of oil production was in whey and maximum amount of unsaturated fatty acids was in hydrolysated of wheat bran and straw. Key words: microbial oil, biodiesel, Aspergillus niger , whey, hydrolysate of wheat bran and straw
اخیرا با توجه به کاربردهای مختلف روغن ها بعنوان سوخت و نیز بعنوان بخشی از رژیم غذایی انسان، به دلیل افزایش جمعیت و به تبع آن افزایش میزان مصرف روغن، توجه به یافتن منابع جدید برای تولید آن معطوف شده است. در حال حاضر روغن مورد نیاز جهت استفاده های مختلف، از منابع گیاهی و جانوری بدست می آید و با در نظر گرفتن ترکیب شیمیایی هر منبع، برای هر روغن کاربرد مناسبی در نظر گرفته شده است. در سالهای اخیر دانشمندان علم زیست فناوری با توجه به پتانسیل میکروارگانیسم ها در تولید محصولات مختلف در یک بازه ی زمانی کوتاه و در مقادیر قابل توجه، بعضی از آن‌ها را بعنوان منابع جدید تولید روغن معرفی کرده اند. در این تحقیق، از اسپورهای قارچ آسپرژیلوس نایجر PTCC 5010 کشت داده شده در محیط PDA، جهت تولید روغن در دو پیش ماده ی ارزان قیمت آب پنیر و عصاره هیدرولیز شده ی تهیه شده از مخلوط کاه و سبوس گندم بصورت جدا، و نیز به صورت مخلوط شده به نسبت های یک به یک، یک به دو و دو به یک استفاده شد. منحنی های تولید روغن، تغییرات توده زیستی، تغییرات قند احیا و تغییرات ازت طی تخمیر در آزمون های سه گانه رسم شدند. با توجه به منحنی hy;های رسم شده، در روز چهارم پس از تلقیح، بیشترین میزان روغن تولید شده است. طی دو روز اول پس از تلقیح، منبع ازت در محیط تقریبا تخلیه شده و سپس منبع کربن در روزهای پنجم و ششم به کمترین مقدار خود رسید. توده زیستی هم تا روز چهارم با سرعت نسبتا خوبی افزایش یافت، اما پس از آن با توجه به محدود شدن مواد مغذی از سرعت آن بسیار کاسته شد و تقریبا متوقف گشت. با مقایسه منحنی های حاصله می توان ارتباط بین مصرف سوبسترا در زمان‌های مختلف و واکنش قارچ را در هر مرحله دانست. نتایج نشان داد که از بین محیط های مورد بررسی، قارچ آسپرژیلوس نایجر در آب پنیر بیشترین میزان تولید روغن را داشت که این مقدار براساس وزن خشک سلولی، برابر 28/23 درصد بود. مقدار روغن تولیدی در محیط حاوی صرفا عصاره هیدرولیزی و محیط های حاوی نسبت های آب پنیر و عصاره 1به1، 1به2 و 2به1 بترتیب برابر با 17/20، 89/21، 96/20، 82/22 درصد بود. آنالیز اسید چرب روغن تولیدی حاصل از دستگاه کروماتوگرافی گازی نشان داد که روغن تولید شده در محیط های مورد استفاده شامل اسیدهای چرب اسید پالمیتیک(C16)، اسید استئاریک(C18)، اسید اولئیک(C18:1)، اسید لینولئیک(C18:2) و اسید لینولنیک(C18:3) بود که پروفیل اسیدهای چرب بدست آمده حکایت از بیودیزل بودن روغن استحصالی دارد. واژه های کلیدی: روغن میکروبی، بیودیزل، آسپرژیلوس نایجر ، آب پنیر، عصاره هیدرولیز شده کاه و سبوس گندم

ارتقاء امنیت وب با وف بومی