Skip to main content
SUPERVISOR
Mehdi Kadivar,Norolah Mirghafari,Mohammad Nemati Varnosfaderany
مهدی کدیور (استاد مشاور) نوراله میرغفاری (استاد راهنما) محمد نعمتی ورنو سفادرانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Bahare Ali askari
بهاره علی عسکری ریزی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1396

TITLE

Monitoring the Concentration of Lead, Nitrate and Nitrite in Raw Milk in Livestock Farms in Lenjan Region (Isfahan Province)
: Milk and dairy products, due to their high nutritional value and consumption by all ages are an important part of the human diet in many parts of the world. Nitrate and heavy metals contamination of milk is a situated in the south west of Isfahan province and different industries such as danger to humans that is much more common in childhood. The Lenjan County is Esfahan Steel Company and Mobarakeh Steel Company are located around the region, the dairy products including raw milk could be exposed to the nitrate region. In addition, because of the intensive agricultura activities in this and heavy metals pollution. The objective of this study is to investigate the concentration including industrial, semi-industrial, and traditional units in different areas of lead, nitrate, and nitrite in the raw milk of the Lenjan region. The raw milk samples were collected in polyethylene containers from 30 large livestock farms of the region. Furthermore, eight samples of raw and pasteurized milk of Results Isfahan Pegah Milk Company were collected in four different working days. The vanadium trichloride reduction and graphite furnace atomic absorption methods were used to than the standard of Codex (1 and 10 mg/kg, respectively). Moreover, the amount measure the nitrate and lead concentrations of the samples, respectively. demonstrated that the average concentrations of nitrate, nitrite and lead were range of lead, nitrate and nitrite in the raw milk were 0.006-0.3869, 0 – 12.6 and 1.41 mg/kg, 0.11 mg/kg and 0.03 mg/kg, respectively. Also, the concentration humans through the consumption of raw milk was in the safety range (HIR 1). 0- 3.3 mg/kg, respectively. Nitrite and nitrate levels of the samples were less of lead in 16.66 % of the samples from the traditional units of the western semi-industrial unit in the middle part of the studied area were higher than part, traditional and industrial units of the eastern part and a Risk factors for lead, nitrate and nitrite were 0.14, 0.01, and 0, the world standard (0.002 mg/kg). The risk assessment of lead and nitrate for in the livestock units of the region. respectively. However, it is necessary to monitor other contaminants including heavy metals in the milk and dairy products as well as the water and forage used Key words: Lead, Nitrate, Raw milk, Lenjan, Risk Assessment
: شیر و فرآورده‌های آن به دلیل ارزش غذایی زیاد و مصرف در سنین مختلف، بخش مهمی از رژیم غذایی انسان را در بسیاری از نقاط جهان تشکیل می‌دهد. آلودگی شیر به نیترات و فلزات سنگین یک خطر برای انسان به شمار می‌رود که در دوران کودکی بسیار شایع‌تر است. شهرستان لنجان در جنوب غربی استان اصفهان قرار دارد و صنایع مختلفی از جمله ذوب‌آهن و فولاد مبارکه در اطراف این شهرستان استقرار یافته‌اند. همچنین به دلیل فعالیت‌های کشاورزی در این منطقه، محصولات لبنی از جمله شیرخام می‌توانند در معرض آلودگی به فلزات سنگین و نیترات قرار گیرند. هدف از این مطالعه، بررسی غلظت سرب، نیترات و نیتریت در شیر خام منطقه لنجان است. نمونه‌برداری از شیر خام در ظروف پلی‌اتیلنی از 30 واحد گاوداری شامل واحدهای صنعتی، نیمه صنعتی و سنتی مستقر در مناطق مختلف شهرستان لنجان انجام گرفت. همچنین 8 نمونه از شیر خام و پاستوریزه شرکت شیر پگاه اصفهان در چهار روز مختلف کاری جمع‌آوری شد. برای اندازه‌گیری غلظت نیترات و سرب نمونه‌ها به ترتیب از روش کاهش وانادیوم تری کلراید و دستگاه جذب اتمی کوره گرافیتی استفاده شد. نتایج نشان داد میانگین غلظت نیترات 41/1 میلی‌گرم بر کیلوگرم، نیتریت 11/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم و سرب 03/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم می‌باشد. همچنین محدوده غلظت سرب در شیر خام 3869/0- 006/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم، نیترات 6/12 -0 میلی‌گرم بر کیلوگرم و نیتریت 3/3-0 میلی‌گرم بر کیلوگرم بود. میزان نیترات و نیتریت نمونه‌ها کمتر از استاندارد کدکس (به ترتیب 10 و 1 میلی‌گرم بر کیلوگرم) بود. همچنین مقدا ر سرب در 66/16 درصد نمونه‌ها مربوط به واحدهای سنتی قسمت غرب، واحدهای سنتی و صنعتی قسمت شرق و یک واحد نیمه صنعتی در بخش میانی منطقه مورد مطالعه بیشتر از استاندارد جهانی (02/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم) بود. ارزیابی ریسک سرب و نیترات برای انسان‌ از طریق مصرف شیر خام در محدوده ایمن بود. ضریب خطر (THQ) برای سرب 14/0، نیترات و نیتریت به ترتیب 01/0 و صفر بود. با این وجود، لازم است پایش سایر آلاینده‌ها از جمله فلزات سنگین در نمونه‌های شیر و محصولات لبنی و همچنین آب و علوفه مصرفی در واحدهای گاوداری منطقه انجام گیرد. واژه‌های کلیدی: ارزیابی ریسک، سرب، شیرخام، نیترات، لنجان

ارتقاء امنیت وب با وف بومی