Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad Fazilati,Mohammad reza Vahabi,Abdol reze Hajipour
محمد فضیلتی (استاد راهنما) محمدرضا وهابی (استاد راهنما) عبدالرضا حاجی پور (استاد مشاور)
 
STUDENT
Behjat Khademi
بهجت خادمی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده منابع طبیعی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1386

TITLE

Investigating the quality of Gum tragacanth of Astragalus verus (Olivier) in relation to habitat conditions in the east and north-east of Isfahan province
Iran is the main production site and growing center of different species of the genus.Astragalus verus Oliver in the world . Gum trgacanth is one of the most important plant gum which is exudated from the stem of Astagalus verus. The gum extracted from the species has numerous applications in foodstuff, cosmetics, pharmaceuticals, and industrial materials and processes, which give it a high economic value. Iran is its major producer across the whole area from the Pacific Ocean to Asia, accounting for 70% of its global production. One major production site inside Iran is Isfahan Province, where 31.4% of its land hosts different varieties of the plant as its natural habitat, around 74% of which is the specific habitat to the genus Astragalus tragacanthus.In the present study, Astragal shrubs were collected from five major habitats(soh,varkamar,kalahrod,tar, varpa) across the northeastern and eastern regions in the isfahan Province. and most important inorganic elements,carbohydrates and Amino acid were specified and compared .Flame photometric and atomic absorption were esed to determine the inorganic elements,HPLC for carbohydrates and Amino acid analyzer for Amino acid determination. The results revealed that Ca and P had the highest and the lowest quantities (0.91% versus 0.002 %), respectively, in the exudates.Between 9 anino acid which were recognized and measured,Hydroxyproline (152.9nmol/g) was the most, and metionine (1.22 nmol/g ) the lest in amount rdlatively .the results showed that saccharose(13.52% د ) have the greatest carbohydrate amount in Gum trgacanth.To investigate relations of quality indexs with some ecologic factors,most important ecologic attributes of investigated areas were determined in three groups: climate(12 factors),soil (21 factors)and physiographic(10 factors).To study existing similarity between investigated areas and normal" index), one soil factor (available phosphorus) and one physiographic (altitude) had meaningful impact on this normal" ، laces No. 2 and 4 were in a group instead. The two habitats No.2 and 4 sodium and potassium are the higher than other places therefore more are use of health materials. The effect of sugars and viscosity on the habitats Separation No.1 ، 2 and 3 places in a group and No. 4 and 5 were instead of the other group. Key Words : Astagalus verus, tragacanth, quality indexs, cluster analysis, RDA
: کشور ایران خاستگاه اصلی و یکی از مراکز مهم تنوع گونه های گون در دنیای قدیم است. صمغ کتیرای زرد از مهم ترین صمغ های گیاهی است که از ساقه گون زرد Astragalus verus Olivier ))گرفته می شود. کتیرا دارای مصارف متعدد تغذیه ای، آرایشی، بهداشتی، پزشکی و صنعتی است و ارزش اقتصادی زیادی نیز دارد. ایران مهم ترین تولید کننده صمغ کتیرا در منطقه بین اقیانوس آرام تا قاره آسیا است و حدود 70 درصد کتیرای جهان را تامین می کند . استان اصفهان از مراکز مهم تولید کتیرا به شمار می رود بطوریکه 31/4 درصداز سطح آن را رویشگاههای گون تشکیل می دهدکه سهم گون زرد حدود 74 درصد است. در این بررسی صمغ کتیرا در پنج رویشگاه عمده (سه و کله رود برخوار و میمه، ورکمر و طار نطنز و ورپا نایین ) در مناطق شمال شرق و شرق استان اصفهان استحصال و مهم ترین ترکیبات کربوهیدرات ها، اسیدهای آمینه، ویسکوزیته و عناصر معدنی آنها تعیین و مقایسه شد. به این منظور برای تعیین عناصر معدنی از دستگاه فلیم فتومتریک و جذب اتمی، برای تعیین قندها از دستگاه HPLC و برای اسیدهای آمینه از دستگاه آمینو اسید آنالیزور استفاده شد. نتایج نشان داد که در بین عناصر، کلسیم بیشترین و فسفر کمترین مقدار (به ترتیب 91 % در برابر002/0 % ) را در صمغ کتیرا دارا هستند. در مجموع 9 نوع اسید آمینه (در سه بخش محلول، نامحلو ل و مجموع محلول و نامحلول) شناسایی و اندازه گیری شد که در بین آنها اسید آمینه هیدروکسی پرولین با 152/9 نانو مول بر گرم بیشترین و متیونین با 1/22 نانو مول بر گرم کمترین مقدار را شامل شد. نتایج بررسی نشان داد که قند ساکارز (13/ 54 درصد ) بیشترین مقدار قند موجود در صمغ کتیرا را دارا است. به منظور بررسی ارتباط شاخص های کیفی کتیرا با برخی از عوامل اکولوژیک، مهم ترین ویژگی های اکولوژیک، مکان های مورد مطالعه در سه بخش اقلیم (12 عامل)، خاک (21) و فیزیو گرافی (10 عامل) تعیین شد. به منظور بررسی تشابه موجود بین مکان های مورد مطالعه و طبقه بندی آنها آمار کمی 43 ویژگی محیطی منتخب و25 شاخص کیفی کتیرا بر اساس شاخص اقلیدوسی نسبی، به روش واریانس حداقل، طبقه بندی خوشه ای گردید. با توجه به تجزیه خوشه ای عوامل محیطی، در سطح تشابه 75 درصد، دو رویشگاه عمده مشخص شد. رویشگاه اول (I) شامل مکان های مطالعاتی شماره 1و3 و رویشگاه دوم (II) شامل مکان های شماره 2، 4 و 5 بود. از مجموع 43 عامل محیطی، دوازده عامل در سطح اعتماد 95% (متوسط دمای سالیانه، متوسط حداکثر دمای سالیانه، متوسط حداقل دمای سالیانه، متوسط دمای ماهیانه تیر و خرداد، تبخیر سالیانه، تبخیر و تعرق سالیانه، متوسط روزهای یخبندان سالیانه، طول دوره خشکی، ضریب رطوبتی آمبرژه، فسفر قابل جذب و ارتفاع از سطح دریا) معنی دار شدند.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی