Skip to main content
SUPERVISOR
Mohammad.J. Taherzadeh,Keikhosro Karimi
محمدجعفر طاهرزاده اصفهانی (استاد مشاور) کیخسرو کریمی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Aliakbar Paraj
علی اکبر پرج

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده مهندسی شیمی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1384

TITLE

Optimization of glucoamylase extraction from solid state fermentation media and its purification by reversed micellar nanodroplets
Nowadays, different types of enzymes show important roles in various industries i.e. foods, pharmaceuticals, chemicals and hygiene. There are lots of efforts in improvement of enzyme production and isolation. However, most of studies performed on production of enzymes rather than isolation and purification, where as the major part of total cost of enzyme production is related to downstream processing. Among the industrial enzymes, glucoamylase has got a wide application in different industries. This enzyme has got 14% distribution and sales- second position after proteases- on worldwide distribution and sales of industrial enzymes. The most important application of glucoamylase includes production of high glucose syrup and dextrose for confectionary and pharmaceuticals. In this work, glucoamylase was produced in a pilot scale fermentor by Aspergillus niger on wheat bran then the produced enzyme was purified by reverse micellar technology. The most important effective parameters including type and concentration of solvents (organic, mineral and surfactant), pH, solvent to fermented wheat bran ratio, contact time and agitation effect were studied and optimized. After optimization of the leaching process, reversed micellar extraction was used for purification. Experimental design based on response surface methodology used in order to minimize the number of experiments. The results show that optimizing of enzyme leaching parameters can have an important role in enzyme recovery from the solid state fermented media. Reversed micellar extraction reduced the proteins of the initial aqueous phase up to 60% and increases the enzyme activity up to 30%. The method resulted in 3-fold purification of enzyme in aqueous phase.
امروزه آنزیم ها دارای نقش بی بدیلی در صنایع مختلف غذایی، دارویی، بهداشتی،‌ شیمیایی و ... هستند که نشان از اهمیت فراوان این فراورده ها در زندگی امروز بشر دارد. بنابراین پرداختن به مباحث آنزیمی اعم از فرایندهای بالادستی و فرایندهای پایین دستی که به تولید و استخراج آنزیم ها مربوط هستند، امری مهم و اجتناب ناپذیر می باشد. تاکنون مطالعات و پژوهش های فراوانی از سوی محققان مختلف در هر دو زمینه تولید واستخراج آنزیم ها انجام شده است. با این وجود، پیشرفت های به دست آمده در بخش جداسازی و خالص سازی آنزیم ها به اندازه رشد و پیشرفت در بخش فرایندهای بالا دستی آنزیمی نبوده است. علیرغم آن که بخش قابل توجهی از هزینه کل مربوط به تولید آنزیم ها، به فرایندهای پایین دستی اختصاص دارد. لذا مطالعه و تحقیق در این بخش می تواند تا حد زیادی از نظر اقتصادی اهمیت داشته باشد و در ضمن به تولید محصولاتی با کیفیت مطلوب تر نیز منجر شود.آنزیم گلوکوآمیلاز یک آنزیم با کاربرد های فراوان صنعتی است که پس از آنزیم پروتئاز بیش ترین درصد از بازار فروش آنزیم ها را به خود اختصاص داده است. مهم ترین کاربرد این آنزیم در صنعت تولید شربت گلوکز می باشد. مصرف تجاری دیگر این آنزیم شامل تولید دکستروز برای صنایع داروسازی و شیرینی پزی می باشد. در پژوهش حاضر آنزیم گلوکوآمیلاز، ابتدا توسط یک فرمانتور پایلوت و از قارچ آسپرجیلوس نایجرتولید شده است. آن گاه برای استخراج آنزیم، پارامترهای موثر بر فروشویی آنزیم شامل : نوع و غلظت حلال ها ( آلی ، معدنی و فعال سطحی) ، pH ، نسبت حجم حلال به جرم سبوس گندم تخمیرشده ، زمان تماس حلال با سبوس گندم تخمیر شده و اثر حالت همزدن و حالت سکون، مورد مطالعه قرار گرفت و به روش " تک پارامتری" مقادیر آن بهینه شد.برای خالص سازی آنزیم حاصل از فروشویی در شرایط بهینه، از روش "استخراج......

ارتقاء امنیت وب با وف بومی