Skip to main content
SUPERVISOR
Shahram Dokhani,Seyed reze Zareie abarghoei
شهرام دخانی (استاد راهنما) سیدرضا زارعی ابرقویی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Leila Moradi Haghgou
لیلا مرادی حقگو

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1383
Pomegranate is an important source of bioactive compounds that has been used for usual consumption as well as folk medicine for many centuries. This fruit contains high amount of phenolic compounds with health benefits such as antioxidant, anticancer, antiatherosclerotic and neutraceutical properties. Anthocyanins, a subgroup of flavonoids of phenolic are known to be responsible for the pomegranate peel and flesh color. In the present study total phenolic contents (TPC) and anthocyanin profiles of red-, black- and white-peel pomegranates of 23 varieties obtained from Isfahan and Yazd provinces were characterized. The TPC of peels and seeds were extracted using Soxhlet extractor with MeOH and determined according to the Folin-Ciocalteu procedure (TAE). Data were analyzed statistically using analysis of variance and differences among the means were determined for significance at P 0.01 using Least significance difference (LSD) test and the system programmer SAS.v.8. TPC of peel and seed ranged 37 to 176.1 and 0.84 to 2.5 mg/g of dry material respectively, and in juice 0.95 to 3.78 mg/ml. Highest TPC in juice, peel and seed extracts were found in cultivars Sefide-e-Ilam (white peel), Piyazi-Ghasr-e-Shirin (red) and Shirin-e-Pust Siyah-e-Yazd (black) cultivars respectively. It was concluded that there were no clear relationship between skin color and phenolic contents in cultivars that we analyzed. Nevertheless, results indicated that peel extract possessed high amount of phenolic, compared to seed (64 times more). Anthocyanins of the skin were also extracted and analyzed by Thin layer chromatography (TLC) followed by High performance liquid chromatography (HPLC) equipped with DAD and mass spectrometry. For TLC a solvent system comprising of butanol: acid formic: water: hexan (40:15:40:5) were selected amongst 21 other combinations for its resolving power for anthocyanins. Using this system, no anthocyanins were detected in white pomegranate although peels of red and black pomegranate were found to contain abundance of various cyanidin and pelargonidin derivatives. In addition, we identified a delphinidin in black pomegranate peels. To our knowledge this is the first report of this compound in pomegranate peel.
انار یکی از غنی‌ترین منابع ترکیبات زیست فعال بوده که مصارف فراوانی در تغذیه، صنعت و مواد دارویی داشته و قدمت استفاده از آن در طب سنتی به قرن‌ها پیش بازمی‌گردد. انار حاوی مقادیر زیادی از ترکیبات فنلی می‌باشد که خاصیت آنتی‌اکسیدانی، ضد سرطان‌، ضد تصلب شرایین و زیست تغذیه‌ای بسیاری از آنها شناخته شده‌است. آنتوسیانین‌ها بعنوان زیر گروهی از فلاونوئیدها (از گروه ترکیبات فنلی) عامل بوجود آورنده رنگ پوست و بخش خوراکی میوه انار می‌باشند. در تحقیق حاضر تفاوت میزان محتوای مواد فنلی 23 واریته انار با رنگ‌های قرمز، سیاه و سفید جمع‌آوری شده از دو استان یزد و اصفهان مورد مطالعه قرار گرفت. مواد فنلی پوست و هسته توسط دستگاه سوکسله و حلال متانول استخراج و مقدار آن مطابق روش فولین سیو-کالتو (بر اساس محلول استاندارد تانیک اسید) سنجیده شد. برای آنالیز تجزیه واریانس و مقایسات میانگین داده‌ها از نرم افزار SAS.v.8 و آزمون LSD استفاده شد. میزان مواد فنلی پوست و هسته به ترتیب بین mg/g 1/176-37 و mg/g 456/2-844/0 (در ماده خشک) و در آب انار بین mg/ml 8/3-95/0 در ارقام و رنگ‌های مختلف در نوسان بود. بیشترین میزان مواد فنلی در آب و عصاره پوست و هسته به ترتیب مربوط به ارقام پوست سفید ایلام، پیازی قصر شیرین (پوست قرمز) و شیرین پوست سیاه یزد بود. عدم رابطه مستقیم بین رنگ پوست و مواد فنلی بخش‌های مختلف میوه یکی از نتایج این تحقیق می‌باشد. نتایج نشان دادند که عصاره پوست دارای 64 برابر مواد فنلی در مقایسه با عصاره هسته می‌باشد. ترکیبات آنتوسیانینی پوست ارقام انار نیز پس از استخراج با متانول اسیدی توسط تکنیک های کروماتوگرافی لایه نازک (TLC)، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) با استفاده از آشکار ساز DAD و طیف سنجی جرمی آنالیز گردید. از میان 21 حلال مورد آزمایش برای جداسازی آنتوسیانین‌ها بر روی صفحه TLC، حلال بوتانل: اسید فرمیک: آب: هگزان به نسبت (40: 15: 40: 5) بعنوان بهترین حلال شناخته و مورد استفاده قرار گرفت. توسط تکنیک TLC رنگدانه قابل مشاهده ای از نمونه‌های پوست سفید یافت نشد، در حالیکه ارقام پوست سیاه و پوست قرمز حاوی مقادیر زیادی از مشتقات سیانیدین و پلارگونیدین بودند. علاوه بر آن در ارقام پوست سیاه علاوه بر ترکیبات فوق، مشتقات دلفینیدینی نیز یافت شد که بر طبق منابع موجود تاکنون، وجود این ترکیبات در دیگر رنگ های پوست انار گزارش نشده است.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی