Skip to main content
SUPERVISOR
Parviz Ehsanzadeh,Ahmad Arzani,Hasan Karemmojeni
پرویز احسان زاده (استاد راهنما) احمد ارزانی (استاد مشاور) حسن کریم مجنی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Zahra Abdepour
زهرا عبده پور

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1394
Due to the prevalence of an arid and semi-arid climate, Iran ’ s soil and water resources are prone to salinity. Wheat is a major staple crop that its grain yield is limited by environmental stresses, in general, and salt stress, in particular. Wheat ancestors and relatives are valuable genetic resources for improving grain yield and its stability under environmental constrains. This research was aimed at studying physiological responses and dry mass of ten genotypes, consisting tetra and hexaploid wheats (each level of ploidy consisting of hulled and naked types of wheat), where group-wise comparisons were conducted to dissect potent differential responses of wheat groups to salinity. A 3-replicate factorial randomized complete block design pot experiment was conducted in the Isfahan University of Technology (Latitude 32? 43 ' , Longitude 51? 31 ' and Altitude 1659 m above sea level). Three levels of irrigation water salinity (0, 60 and 120 mM of NaCl) were applied to the ten genotypes. Salinity led to decreases in net photosynthetic rate, stomatal conductance, trairation rate, sub-stomatal CO 2 concentration, chlorophyll a and b and carotenoids concentrations, root, stem, leaf sheath and blade K + concentrations, root fresh and dry weights and volume and shoot fresh and dry weights. However, salinity led to increases in photosynthetic water use efficiency, proline concentration, minimum and maximum fluorescence, and root, stem, leaf sheath and blade Na + concentrations, Na + /K + of root, stem, leaf sheath and blade. Among all genotypes studied, hulled tetraploid group, in general, and Iranian emmer group, in particular, exhibited a greater dry mass stability, compared to both tetra and hexaploid naked groups of wheat, when exposed to 120 mM of NaCl. Interestingly, Iranian emmer group of wheats indicated such stability, despite greater Na + concentration and Na + /K + ratio in the root, stem, leaf sheath and blade under saline condition. Keywords: salt stress, hulled wheats, ploid levels.
با توجه به اقلیم خشک و نیمه‌خشک ایران، زمینه برای شور شدن منابع آب‌وخاک بیشتر فراهم است. گندم یکی از مهم‌ترین محصولات غذایی محسوب می شود و عملکرد آن به‌شدت تحت تنش شوری و سایر تنش های محیطی محدود می شود. بهره گیری از تنوع ژنتیکی موجود در گونه های اجدادی گندم های زراعی امروزی می تواند راهکار مناسبی برای بهبود ثبات عملکرد در شرایط تنش زای محیطی آینده باشد. این پژوهش به‌منظور ارزیابی آثار شوری بر صفات فیزیولوژیک و عملکردی ده ژنوتیپ گندم شامل دو سطح پلوئیدی تترا و هگزا که در داخل هر سطح پلوئیدی ژنوتیپ های پوشینه دار و بدون پوشینه وجود داشتند انجام گرفت و با مقایسات گروهی به شناخت مکانیسم های احتمالی تحمل تنش شوری آن‌ها پرداخته شد. آزمایش در سال زراعی 96-1395 در فضای باز مجموعه گلخانه های چاه اناری دانشگاه صنعتی اصفهان واقع در عرض جغرافیایی 32 درجه و 43 دقیقه، طول جغرافیایی 51 درجه و 31 دقیقه و ارتفاع 1659 متر از سطح دریا به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. در این آزمایش سه سطح شوری آب آبیاری روی ده ژنوتیپ گندم اعمال شدند. تنش شوری باعث کاهش سرعت فتوسنتز خالص، میزان هدایت روزنه ای، میزان تعرق، غلظت CO 2 زیر روزنه ای، غلظت کلروفیل a، کلروفیل b، کارتنوئیدها، غلظت پتاسیم ریشه، ساقه، غلاف برگ و پهنک برگ، وزن تر و وزن خشک ریشه، حجم ریشه و وزن تر و وزن خشک بخش هوایی شد. بااین‌حال، تنش شوری باعث افزایش راندمان مصرف آب فتوسنتزی، غلظت پرولین برگ، فلورسانس بیشینه، فلورسانس کمینه، غلظت سدیم ریشه، ساقه، غلاف برگ و پهنک برگ، و همچنین نسبت سدیم به پتاسیم در ریشه، ساقه، غلاف برگ و پهنک برگ بوته شد. از میان ژنوتیپ های مورداستفاده، گروه تتراپلوئیدهای پوشینه دار و به‌ویژه ایمرهای ایران ثبات عملکرد بیشتری در مقایسه با گندم های معمولی تترا و هگزاپلوئید باوجود مقادیر بالاتر غلظت سدیم بخش های هوایی گیاه و نسبت سدیم به پتاسیم را نشان دادند. کلمات کلیدی: تنش شوری، گندم های پوشینه دار، سطوح پلوئیدی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی