Skip to main content
SUPERVISOR
TAYEBEH BEHZAD
طیبه بهزاد (استاد راهنما)
 
STUDENT
Amin Karimi
امین کریمی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده مهندسی شیمی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1390

TITLE

Preparation and Characterizationof BioFoam Composites Based on Starch Reinforced by Cellulose Nanofibers Extracted from Wheat Straw
: Due to environmental issues starch could be an appropriate alternative for film and foam.Starch is obtained from renewable resources, inexpensive and can be found in abundance.Unfortunately starch has some disadvantages. It is highly hydrophilic, it has brittle behavior without plasticizer, andits mechanical properties are very sensitive to moisture. Few approaches for overcoming these disadvantages have been proposed. Blending starch with suitable biodegradable polymers and additionof anofibers to starch can be considered. High specific surface area,aspect ratio andstrength and flexibility are characteristics of microcrystalline cellulose fibrils. In this study, the cellulose nanofibers were extracted from wheat straw and used as reinforcing materials in foam production. Combination of chemical and mechanical methods were used to extract cellulose nanofibers.In orderto remove lignin and hemicellulose chemical steps were designed.A supergrinder was used to isolate nanofibers. In this process, a slurry of microfibers was passed through a gap between fixed and rotate grinder stones. Freeze-drying method was employed for foam production.First suspension of starch in water was prepared and then different percentages of nanofibers (0,10,20,30% wt) with 3% glycerol as plasticizer were added to the mixture.In order to gel starch, this suspension was stirred at a temperature of 90°C for 30 min by a mechanical stirrer. To complete the gelatinization process, the mixture is poured into a Petri dish for 24 h at a temperature 4°C is placed. This gel was frozen at a temperature -80°C and thenplaced into the freeze dryer for 48 hours. To determine the chemical composition of the fiber constituents (cellulose, hemicellulose and lignin) NREL / TP - 510-42618 was used. The results showed that amount of cellulose after chemical processing has increased from 40% to 90%. Morphological changes during the process of chemical fibers was showed that the fiber diameterswas reduced. Fibers diameter distribution from SEM images was determined to be 70-90 nm. Peaks observed in the FTIR spectroscopy confirmed the removal of lignin and hemicellulose. Adding nanofibers leading to the formation of uniform cellswith small diameters. Adding nanofibers by 20 wt% increased the composite modulus and compressive strength of the foam. Water absorption and diffusion coefficient of foams decreased with increasing cellulose nanofibers. Key words: Wheat straw, nano fibers, cellulose, starch, foam
: به دلیل مسائل زیست محیطی نشاسته می تواند یک جایگزین مناسب برای تهیه فیلم و فوم باشد. نشاسته از منابع تجدید پذیر به دست می آید، ارزان قیمت است و به فراوانی یافت می شود. متاسفانه نشاسته دارای معایبی می باشد. بسیار آبدوست است، بدون نرم کننده رفتار ترد و شکننده دارد و خواص مکانیکی آن بسیار حساس به مقدار رطوبت است. راهکارهایی برای حل این معایب ارائه شده که از آن جمله می توان به آلیاژنشاسته با پلیمر های زیست تخریب پذیر مناسب و یا افزودن نانو الیاف به نشاسته اشاره کرد. مساحت سطح ویژه و نسبت طول به قطر زیاد همراه با استحکام و انعطاف پذیری بالا جزء خواص نانو الیاف های سلولزی هستند. در این پژوهش ابتدا نانو الیاف سلولزی از ساقه گندم استخراج شد و به عنوان ماده تقویت کننده در تولید فوم نشاسته به کاربرده شد. از ترکیب روش شیمیایی و مکانیکی برای استخراج نانو الیاف سلولزی استفاده شده است. مرحله شیمیایی به منظور حذف لیگنین و همی سلولز به کار برده شد. فرایند مکانیکی بکار رفته برای جداسازی فیبریل ها به کمک دستگاه گریندر انجام شد. در طی این فرایند جداسازی الیاف سلولزی به وسیله عبور محلول سلولز از میان دو سنگ آسیاب ثابت و متحرک انجام می شود. دور دستگاه تقریبا rpm1500 و تنش برشی به محور طولی الیاف وارد می گردید. از روش خشک کردن انجمادی برای تهیه فوم استفاده شده است. ابتدا مخلوطی از نشاسته در آب تهیه و درصدهای مختلفی از نانو الیاف (0،10،20،30) به همراه 3% گلیسرول به عنوان نرم کننده به مخلوط اضافه شد. به منظور تهیه ژل نشاسته مخلوط در دمای ?C 90 به مدت 30 دقیقه توسط همزن مکانیکی هم زده شد. به منظور تکمیل فرایند ژلاسیون مخلوط درون پتری دیش ریخته شده و به مدت 24 ساعت در دمای ?C 4 قرار گرفت. این ژل در دمای ?C 80– منجمد شده و به مدت 48 ساعت درون خشک کن انجمادی قرار گرفت. به منظور تعیین ترکیب درصد شیمیایی اجزا الیاف (سلولز، همی سلولز و لیگنین) از آزمون NREL/TP - 510-42618 استفاده شده است. نتایج این آزمون نشان داد که میزان سلولز پس از عمل آوری شیمیایی از 40% به 90% افزایش داشته است. تغییرات مورفولوژی الیاف در طی مراحل شیمیایی انجام شده بر روی آن توسط میکروسکوپ نوری نشان از کاهش قطر الیاف بود. توزیع قطر الیاف ازتصاویر SEMو TEMدر حدود nm 90-70 بدست آمد. پیک های مشاهده شده در طیف سنجی FTIRکاهش میزان لیگنین و همی سلولز را تایید کرد. افزودن نانو الیاف منجر به تکمیل دیواره سلولی و کاهش قطر سلول ها و یکنواختی در اندازه سلول ها شد. افزودن نانو الیاف تا 20% وزنی سبب افزایش مدول و استحکام فشاری کامپوزیت های فومی شد. جذب آب و ضریب نفوذ فوم ها با افزایش نانو الیاف سلولزی کاهش یافت. واژگان کلیدی : ساقه گندم ، نانو الیاف سلولزی ، نشاسته ، فوم

ارتقاء امنیت وب با وف بومی