Skip to main content
SUPERVISOR
Hajar Shekarchi zadeh,Milad Fathi,Mehdi Kadivar
هاجر شکرچی زاده (استاد راهنما) میلاد فتحی (استاد مشاور) مهدی کدیور (استاد راهنما)
 
STUDENT
Nooshin Afshar Jaydari
نوشین افشارجایدری

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1393

TITLE

Preparation and Evaluation of Bitter Vetch Protein /Chitosan Composite Nanofibers by Electrospinning
Today, a grate attention has been paid to natural biopolymers as biocompatible and biodegradable materials for inclusion and controlled release of bioactive compounds. Chitosan is a natural cationic biopolymer and is the second important polysaccharide after cellulose. It has gained high interest due to its antimicrobial properties against different microorganisms such as fungi, yeasts, and bacteria. Its antimicrobial properties are seemed to be due to the presence of positively charged amine groups. The high viscosity of pure chitosan solution, limits the production of pure chitosan nanofibers. One approach to overcome this limitation is to mix some other natural biopolymers including proteins with chitosan solution. Visia ervili is a natural protein with low cost and high content of energy which could be used to reduce chitosan solution viscosity. However, the presence of some anti-nutrient factors limits its usage. So, in order to improve its nutritional quality it's necessary to omit or reduce these factors, first. The aim of this study was to produce chitosan visia ervili nanofibers via electrospinning. Firstly, chitosan/visia ervili solutions were prepared by dissolving different weight ratios of chitosan to visia ervili in trifluroacetic acid solvent. Secondly, Nanofibers were produced at the voltage20kv and tip to collector distance was 15cm. Then the fiber morphology, thermal properties, FTIR, and XRD patterns were investigated.According to the result,diameter average was 200 nanometr.and crystal structure was decreased and resistance was incresaed after of product nanofibers. In the next step, mint essential oil was encapsulated within chitosan/ visia ervili nanofibers. Finally, according to the results, the ratio of 20% was selected as the best ratio and the morphology, thermal properties, FTIR, XRD of the nanofibers investigated. Also, the release and storage stability of essential oil were examined. According to the findings, mint essential oil could be encapsulated within chitosan/visia ervili electrospun nanofibers. Keywords: electrospinning, natural biopolymer,nanofibers, essential oil
امروزه پلیمرهای طبیعی به دلیل زیست سازگار بودن و تخریب پذیری به عنوان بستری مناسب برای گنجاندن و رهایش کنترل شده ترکیبات زیست فعال مورد توجه قرارگرفته اند.کیتوزان یک پلیمر زیستی کاتیونی است و از نظر فراوانی در طبیعت دومین پلی ساکارید مهم بعد از سلولز است و علاقه ی ویژه به استفاده از آن در کاربردهای مواد غذایی ناشی از طیف گسترده فعالیت ضد میکروبی آن در برابر ارگانیسم های مختلف میکروبی از قبیل قارچ، مخمر و باکتری?هاست. خاصیت ضد میکروبی کیتوزان ناشی ازگروه های آمینی با بار مثبت است. یکی از مشکلات عمده در زمینه تولید نانو الیاف خالص از کیتوزان ویسکوزیته ی بالای آن است که یکی از روش های غلبه بر این مشکل مخلوط کردن آن با پلیمرهای طبیعی دیگر مانند پروتئین ها است. گاودانه منبعی ارزان از پروتئین و انرژی است. هدف از این تحقیق تولید نانو الیاف ترکیبی از کیتوزان و پروتئین گاودانه به روش الکتروریسی می باشد. لذا نانوالیاف کمپلکس کیتوزان-پروتئین در تری فلئورو استیک اسید به روش الکتروریسی با ولتاژ 20 کیلو ولت و فاصله سوزن تا صفحه جمع کننده 15 سانتی مترو نرخ تغذیه 3/0 میلی لیتر بر ساعت تهیه شد. نانو الیاف تهیه شده تحت بررسی شکل الیاف، رفتار حرارتی، طیف مادون قرمز تبدیل فوریه و پراش پرتو ایکس قرارگرفت. نانوالیاف حاصل میانگین قطر 100 تا 250 نانومتر داشتند. نتایج بدست آمده از پراش پرتو ایکس نشان داد ساختارکریستالی بعد از تولید نانوالیاف کاهش پیدا کرده است.نتایج آنالیزحرارتی نشان داد که مقاومت حرارتی افزایش پیداکرده است. در ادامه امکان ریزپوشینه دار کردن اسانس نعناع در نانو الیاف کیتوزان-پروتئین بررسی شد. برای این منظور 20 درصد اسانس نعناع به محلول کمپلکس پروتئین-کیتوزان اضافه شده و همانند قبل الکتروریسی برای تولید نانوالیاف انجام شد. بررسی شکل الیاف، رفتار حرارتی، طیف مادون قرمز، پراش پرتو ایکس، رهایش اسانس و پایداری اسانس طی انبارداری بر روی نانوالیاف حاوی اسانس انجام شد. با توجه به نتایج بدست آمده در این تحقیق می توان از نانو الیاف حاصل از کیتوزان و پروتئین گاودانه طی فرآیند الکتروریسی به عنوان بستری مناسب برای ریز پوشینه دار کردن اسانس نعناع استفاده کرد. کلمات کلیدی : نانوکامپوزیت، گاودانه، کیتوزان، الکتروریسی، نانوالیاف، اسانس نعناع

ارتقاء امنیت وب با وف بومی