Skip to main content
SUPERVISOR
Sabihe Soleimanianzad,Mahmoud SheikhZeinodin,Shahram Dokhani
صبیحه سلیمانیان زاد (استاد راهنما) محمود شیخ زین الدین (استاد راهنما) شهرام دخانی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Maryam Zamani zadeh
مریم زمانی زاده

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1384

TITLE

Prevalence and Characterization of Listeria spp. in Domestic and Industerial Cheeses of Isfahan Region
Among the six genus of Listeria ( L . monocytogenes , L.inoccua , L.seeligeri , L.ivanovi , L.grayi , L.murrayi ), L . monocytogenes is a major pathogenic microorganism. It causes abortions, stillbirth, meningitis, sepsis and/or bacteraemia, while diarrhoea and fever are milder clinical symptoms in healthy adults. Immunocompromised people, such as infants, elderly, pregnant women and individual s s ubjected to immunosuppressive therapy (e.g., patients with cancer, AIDS and other chronic diseases), are the most sensitive groups. Incidence of serious disease caused by Listeria , economical losses due to recalling of contaminated foods, and expenses to remedy listeriosis, Lack of accurate recovery method for isolation of this microorganism, and long induction period of listeriosi s s how the importance of study of Listeria in foods . Soft cheese is the one of the main foods that witch is considered to be susceptible source to contaminating by Listeria . This microorganism is transfered to milk via ill cows and ewes therefore it can cause contamination of milk product s s uch as cheese. The aim of thi s s tudy was determining the presence of Listeria in domestic and industrial cheeses,raw milk and farm environment in Isfahan and use some methods to prevention of Listeria in foods. In thi s s tudy incidence of listeria specially L.monocytogenes investigated in a period of 9 month in 74 type of samples of traditional cheese , 2 samples of industrial cheese (each in 5 repetition) , in milk and environment of contaminated samples of Isfahan,.Chemical properties of cheese samples (pH, acidity, salt and moisture) were determined. For determination of colonies Catalase, Gram, Spore, motility, hemolysis, MR/VP and sugar tests were performed. One positive indicator ( L. monocytogenes RITCC1293, 4a serotype) was used with each of test for assurance of accuracy of experiments. Among traditional samples L. murrayi , L. grayi and L.ivanovi were isolated 6.66%,4% and 2.66% from samples respectively. L. monocyogenes could not be isolated from cheese, milk and environment. It could be because of acting of
از بین 6 گونه لیستریا(لیستریا‌منوسیتوژنز، لیستریا‌اینوکوا، لیستریا‌ایوانوی، لیستریاسیلیجری، لیستریا‌مورایی و لیستریا‌گرایی)‌، اگر چه در موارد معدودی لیستریا ایوانووی و لیستریا‌سیلیجری عامل بیماریزا شناخته می‌شوند ولیکن لیستریا‌منوسیتوژنز به عنوان گونه بیماریزای اصلی محسوب می‌شود. بیماری در افراد مبتلا به نقص در سیستم ایمنی، نوزادان، افراد پیر و زنان باردار به صورت سقط جنین، تولد زود‌رس، مننژیت و سپتیسمی ظاهر می‌شود و در افرادی با سنین پائین علائم ملایمی مانند تب و اسهال بروز می‌نماید. این میکروارگانیسم در حالت عادی جز فلور طبیعی بدن انسان محسوب شده و در صورت ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن می‌تواند به عنوان میکروب بیماریزای مهلک عمل نماید. در ایران فراوانی حضور این میکروارگانیسم در مواد غذایی سنتی و محیط اطراف ما ناشناخته باقی مانده و بیماریهای ناشی ازآن به علت عدم شناسایی ثبت نمی‌گردد، که علت آن را می‌توان فرصت طلب بودن این میکروارگانیسم در هنگام ایجاد بیماری و دوره کمون بالای این بیماری دانست. یکی از مواد غذایی مهم و مستعد آلودگی با لیستریا پنیر است و از آنجایی که این محصول جز غذای اصلی اکثر مردم به حساب می‌آید ، بررسی وجود لیستریا در آن مهم و ضروری به نظر می‌رسد. در این طرح حضور این میکروب در74 پنیر سنتی جمع‌آوری شده از مناطق مختلف اصفهان ،2 نمونه پنیرصنعتی منطقه اصفهان ، چند نمونه شیر و محیط اطراف محل تهیه شیرنظیر قسمت‌های مختلف بدن دام، علوفه، ظروف آبخوری و... مورد بررسی قرار گرفت. خصوصیات ظاهری و آزمون‌های شیمیایی اعم از pH، نمک، اسیدیته و رطوبت هر یک از نمونه‌های پنیر ارزیابی شد . برای ردیابی حضور گونه‌های مختلف لیستریا تست‌های کاتالاز، گرم، اسپور، حرکت، متیل‌ رد،ووگس پراسکوئر، همولیز ، تست تخمیر قند بر روی پرگنه‌های جدا شده از نمونه‌های مورد بررسی انجام شد. و به منظور فراهم نمودن امکان مقایسه نتایج بدست آمده از برگزاری آزمونهای میکروبی بر روی پرگنه‌های جدا شده از پنیر، یک کشت خالص از لیستریا منوسیتوژنزRITCC1293 ، سروتیپ a4 شناخته شده ،به عنوان کنترل مثبت در کنار آزمون‌ها مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد در بین 74 نمونه پنیر سنتی، لیستریا مورایی در 66/6 درصد،لیستریا گرایی در 4 درصد و لیستریا ایوانووی در 66/2 درصد از نمونه‌ها حضور داشتند. تنها از یک نمونه شیر کوشک لیستریا گرایی جداسازی شد. و از پنیرهای صنعتی و نمونه‌های سطحی هیچ یک از گونه‌های

ارتقاء امنیت وب با وف بومی