Skip to main content
SUPERVISOR
SeyedReza Hejazi taghanaki,Ali Shahandeh nookabadi
سیدرضا حجازی طاقانکی (استاد مشاور) علی شاهنده نوک آبادی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Vahid Ettehadi
وحید اتحادی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده مهندسی صنایع
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1387
In most of the economical, industrial, financial or political decision problems, the evaluation and selection of solutions is a typical multiple criteria decision making (MCDM) problem: determine which is the best among all possible efficient alternatives, according to the decision-maker (DM) preferences, taking into account several criteria. There are many techniques that have been developed to help decision-makers rank alternatives according to many criteria. Multicriterion decision-making (MCDM) methods are gaining importance because of their inherent ability to judge different alternative sce narios for the selection of the best alternative which may be further analysed in depth for its implementation.Nowadays supply chain and related issues has been studied by many managers and researchers. In this regard, performance measurement is also very important because of its role in controlling and conducting activities toward chain strategic aims. “Food supply chain” is one of the chains that should get special attention because of its complexity, importance and its role in human life. In our country, meal industry has special place. To measure the performances of each supply chain such as meal supply chain we must use true indexes related with that chain. For improving chain, in the first place, the indicators with most effectiveness in chain performance must be identified and then a program for improving these indicators is administered. In this thesis, for ranking meet SC performance indicators, MADM methods have been applied. The final ranking of indicators in enterprise level using compound techniques (mean, Borda, Copland) were done, then the differences among the results of MADM methods were studied. Finally, sensitivity analysis was done on differences and stability of the model was shown. Keywords: Supply chain, Meat, MADM, Compound techniques
امروزه زنجیره تامین و مسائل مرتبط با آن مورد توجه بسیاری از محققین و مدیران قرار گرفته است. در این راستا بحث ارزیابی عملکرد به دلیل نقش مهم خود در کنترل و هدایت فعالیت ها در جهت اهداف استراتژیک زنجیره، از جمله مباحثی است که از اهمیت بالایی برخوردار است. زنجیره تامین مواد غذایی یکی از انواع زنجیره های تامین است که به دلیل پیچیدگی، اهمیت و نقش آن در زندگی روزمره مردم، نیازمند توجه خاصی می باشد. صنعت گوشت از جمله صنایع غذایی است که به دلیل اهمیت آن در کشور مورد توجه قرار دارد. جهت ارزیابی عملکرد هر زنجیره تامینی مانند زنجیره تامین گوشت، نیاز به تبیین و به کاربردن شاخص های اصولی و مناسب آن زنجیره است، و سپس در ادامه جهت بهبود هرچه بهتر زنجیره تامین باید شاخص هایی که بیشترین اثرگذاری را در بالابردن کارآیی زنجیره تامین دارند شناسایی و مدیران مربوطه، الویت برنامه های خود را بر بهبود این شاخص ها قرار دهند. در این پایان نامه به منظور رتبه بندی شاخص های عملکرد زنجیره تامین گوشت، از روش های جبرانی MADM استفاده گردید. با استفاده از تکنیک های ترکیبی(میانگین، بردا و کپ لند) رتبه بندی نهایی شاخص ها در سطح سازمانی انجام و تفاوت های این رتبه بندی با نتایج روش های انتخابی MADM، بررسی گردید. نهایتا روی تفاوت های به دست آمده آنالیز حساسیت انجام، و پایداری تفاوت ها نتیجه گیری شد. کلمات کلیدی: 1- زنجیره تامین 2- گوشت 3- تصمیم گیری چندمشخصه ای(MADM) 4- روش های ترکیبی

ارتقاء امنیت وب با وف بومی