Skip to main content
SUPERVISOR
Majid Talebi,Sayedamirhossein Mahdavi,Saeed Ansari
مجید طالبی (استاد مشاور) سیدامیرحسین مهدوی (استاد راهنما) سعید انصاری مهیاری (استاد راهنما)
 
STUDENT
Sajad Akbari baseri
سجاد اکبری

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

Relationship between Physical Form and Hay Contents of Starter and Expression of Insulin-Like Growth Factor 1 and 2 (IGF-1 and IGF-2) in Rumen Wall of Holstein Calves
In order to investigate the effects of physical form of starter diets and hay contents on the expression of insulin like growth factor 1 and 2 (IGF-1 and IGF-2) in rumen of Holstein dairy calves, 52 calves (male) were used in a completely randomized design. Dietary treatments were: 1) ground (G), 2) texturized (steam flake corn and steam flake barley), (T), 3) pellet (P) and 4) ground+10 % forage (GF). All calves were weaned at d 50. Diets were formulated to be isoenergetic and isonitrogenous. At d 70, 12 calves were randomly selected and slaughtered. Gastrointestinal tract was removed and the tissue samples from cranial ventral sac of rumen were collected, and then snap frozen in liquid nitrogen, and stored at ?80 ° C. After RNA extraction and construction of cDNA, the Real Time PCR method was used, and gene expression levels were studied. The ?-actin gene was used as housekeeping gene. Expression of IGF-1 was influenced by physical shape of diets (P 0.001). The highest expression of IGF-1 was observed for calves used P, T, G and GF respectively. However, expression of IGF-2, was not influenced by the treatments (P = 0.21). Results show that coefficient of correlation between IGF-1 and IGF-2 was positive but not significant (P = 0.15). The correlation between IGF-1 gene expression and histological parameters of the rumen for length of villi and keratinocyte layer were significant (-0.72 and 0.73 respectively) at P 0.03. The correlation between the expression of IGF-2 and histological parameters of the rumen was not significant. The resultsin this study showed that the physical form of starter could affected the expression of IGF-1 and more expression was observed in P and T. Perhaps because rumen environment is more acidic in P and T compared to GF diet. Key Words: Holstein Calf, Starter diets, Forage, Insolin like growth factor, IGF-1, IGF-2.
به منظور بررسی تاثیر شکل فیزیکی خوراک وتغذیه علوفه بر بیان ژن های فاکتور رشد شبه انسولین 1 و 2 (IGF-1 و IGF-2) در دیواره شکمبه گوساله های شیری هلشتاین آزمایشی با استفاده از 52 راس گوساله نر در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره آغازین آردی، جیره آغازین آجیلی (شامل ذرت و جو بخار داده شده و ورقه ورقه شده)، جیره آغازین پلت و جیره آغازین آردی به همراه 10 درصد یونجه بود. خوراک ها از نظر اجزای شیمیای یکسان بود. گوساله ها در 50 روزگی از شیر گرفته شده و تعداد 12 راس گوساله که از نظر صفات عملکردی حالت طبیعی داشتند در 70 روزگی کشتار شد. نمونه بافت به کمک قیچی و تیغ جراحی از ناحیه کیسه پایینی قدامی شکمبه برداشت شد و به سرعت در نیتروژن مایع قرار گرفت. سپس برای استخراج RNA، در دمای 80- نگهداری شد. پس از استخراج RNA و سنتز cDNA، با روش Real Time PCR میزان بیان ژن ها مورد بررسی قرار گرفت. ژن ?-Actin به عنوان ژن کنترل داخلی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد بیان ژن IGF-1 تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (001/0 P) و بیشترین بیان به ترتیب در تیمار پلت، آجیلی، آردی و آردی با ده درصد یونجه مشاهده شد. بیان ژن IGF-2 تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (21/0=P). ضریب همبستگی میان بیان IGF-1 و IGF-2 مثبت بود اما معنی دار نشد (15/0=P). میزان همبستگی بیان ژن IGF-1 و فراسنجه های هیستولوژیک شکمبه برای طول پرز و لایه کراتینه معنی دار شد که به ترتیب 72/0- و 73/0 بودند (03/0 P). همبستگی بین بیان IGF-2 و فراسنجه های هیستولوژیک شکمبه نیز معنی دار نشد. نتایج نشان دادند نوع خوراک مصرفی بر شدت بیان ژن IGF-1 موثر است، از آنجایی که بیشترین بیان در گروه های آجیلی و پلت مشاهده شد که می تواند به دلیل اسیدی تر بودن محیط شکمبه در این گروه ها نسبت به گروه آردی و 10 درصد یونجه باشد. کلمات کلیدی: گوساله هلشتاین، خوراک آغازین، علوفه، فاکتور رشد شبه انسولین، IGF-1، IGF-2

ارتقاء امنیت وب با وف بومی