Skip to main content
SUPERVISOR
Abdolhossein Samie,Mohammad ali Edriss,Gholam-Reza Ghorbani,Masoud Alikhani
عبدالحسین سمیع (استاد مشاور) محمدعلی ادریس (استاد مشاور) غلامرضا قربانی خراجی (استاد راهنما) مسعود علیخانی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Shahryar Kargar
شهریار کارگر

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1382

TITLE

Response of Holstein Dairy Cows to Hydrogenated Palm Oil and Yellow Grease in Diets with Different Forage Ratios
The objectives of this study were to investigate the effects of incremental hydrogenated palm oil (HPO) and yellow grease (YG) on in situ nutrients disappearance and dairy cows performance, digestibility, blood parameters and chewing behavior when whole cotton seed containing alfalfa based diets with different forage to concentrate (F:C) ratios were fed. In this study eight early lactating Holstein cows (55 d in milk in a replicated 4×4 Latin square design with 21-d periods) and two Holstein dairy bulls fitted with ruminally and duodenally cannulas were used. Treatments were 1) 0% fat with 34:66 F:C ratio (Control), 2) 2% HPO with 34:66 F:C ratio (HPO), 3) 2% YG with 34:66 F:C ratio (YG) and 4) 2% YG with 45:55 F:C ratio (YGHF). Cows were allowed to ad libitum consumption of diets fed twice daily as total mixed ration. Feeding fat had no effect on dry matter intake (DMI), but DMI was reduced in high forage diet significantly (P 0.001). Diets including fat did not affect milk yield, but relative to Control, HPO and YGHF diets, YG ration increased milk yield. Feeding fat tend (P 0.06) to increase milk fat but increased milk fat yield significantly (P 0.04). High forage ration did not influence milk fat percent and yield compared with YG diet. Feeding fat had not affected milk protein percent and yield, however comparing with HPO and YGHF diets, YG increased milk protein percent and content. Total tract digestibility of DM was higher (P 0.04) in YG diet than HPO, however it was not affected by fat. Yellow grease tend (P 0.06) to decrease DM digestibility in high forage diet. Total tract digestibility of CP and fiber constitutes were not affected by treatments, but fat and it’s sources increased total fatty acid digestibility. Compared with third treatment, high forage ration had lower digestibility of total fatty acids significantly (P 0.05). Pre feeding blood concentration of non-esterified fatty acids was higher and lower in fat and high forage diets, respectively. Eating, ruminating and total chewing time, were not affected in first three diets with same F:C ratio, but high F:C diet influenced those activities. Feeding fat tend (P 0.06) to decrease in situ DM digestibility, however HPO diet significantly (P 0.05) decreased in situ DM digestibility. Digestibility of crude protein, NDF, ADF, and total fatty acid were not affected by feeding and source of fat and ratio of F:C, with exception of cellulose digestibility that significantly (P 0.04) increased with increasing amount of the forage in diet. Results of current study suggest that the use of yellow grease in alfalfa hay based diets did not cause milk fat depression and increased production responses compared with other treatments. Chewing behavior were not affected by fat and source of fat supplementat
: اهداف این مطالعه بررسی اثرات افزودن روغن هیدروژنه نخل (HPO) و روغن زرد (YG) بر نسبت ناپدید شدن مواد مغذی در in situ ، عملکرد، قابلیت هضم، فراسنجه‌های خونی و رفتار جویدن گاوهای شیری بود، که با جیره‌هائی بر پایه تخم پنبه کامل و یونجه به عنوان تنها منبع علوفه‌ای با نسبت‌های متفاوت علوفه به کنسانتره (F:C) تغذیه شدند. در این مطالعه، هشت گاو هلشتاین در اوایل شیرواری (با 55 روز شیرواری در قالب طرح مربع لاتین 4*4 تکرار شده در دوره‌های 21 روزه) و دو گاو نر هلشتاین با فیستولای شکمبه‌ای و کانولای دوازدهه‌ای مورد استفاده قرار گرفتند. تیمارها عبارت بودند از: 1) صفر درصد چربی و نسبت 66 : 34 علوفه به کنسانتره (شاهد)، 2) دو درصد HPO و نسبت 66 : 34 علوفه به کنسانتره (HPO)، 3) دو درصد YG و نسبت 66 : 34 علوفه به کنسانتره (YG) و 4) دو درصد YG و نسبت 55 : 45 علوفه به کنسانتره (YGHF). گاوها دو بار در روز با TMR در حد اشتها تغذیه شدند. تغذیه چربی تأثیری بر مصرف ماده خشک نداشت اما DMI به طور معنی‌داری (001/0P ) در جیره پرعلوفه کاهش یافت. تغذیه چربی تولید شیر را متأثر نکرد ولی تیمار YG تولید شیر را نسبت به تیمارهای شاهد، HPO و YGHF افزایش داد. تغذیه چربی تمایل (06/0P ) به افزایش دادن درصد چربی شیر داشت اما تولید چربی شیر را به طور معنی‌داری (04/0P ) زیاد کرد. جیره پرعلوفه درصد و تولید چربی شیر را در مقایسه با YG متأثر نکرد. تغذیه چربی تأثیری روی درصد و تولید پروتئین شیر نداشت اما YG در مقایسه باجیره‌های HPO و YGHF درصد و تولید پروتئین شیر را افزایش داد. قابلیت هضم DM در کل دستگاه گوارش در جیره YG نسبت به HPO بیشتر بود (04/0P ) اگر چه، با تغذیه چربی متأثر نگردید. روغن زرد تمایل (06/0P ) به کاهش قابلیت هضم DM در جیره پرعلوفه داشت. قابلیت هضم CP، فیبر و اجزای آن در کل دستگاه گوارش تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت اما قابلیت هضم کل اسید چرب با افزودن چربی به جیره‌ها و منبع چربی زیاد شد. سطح بالای علوفه در جیره در مقایسه با تیمار سوم به طور معنی‌داری (05/0P )، قابلیت هضم کل اسید چرب کم‌تری داشت. غلظت پیش از تغذیه‌ای اسیدهای چرب غیر استریفیه در جیره‌های دارای چربی و در جیره پرعلوفه به ترتیب بالاتر و کم‌تر بود. خوردن، زمان نشخوار و کل زمان جویدن، در سه جیره اول با نسبت یکسان F:C تحت تأثیر قرار نگرفت ولی آن فعالیت‌ها در جیره دارای نسبت ‌بالای F:C متأثر شدند. تغذیه چربی تمایل (06/0P ) به کاهش قابلیت هضم شکمبه‌ای DM داشت، هر چند، جیره HPO به طور معنی‌داری (05/0P ) قابلیت هضم شکمبه‌ای DM را کاهش داد. قابلیت هضم شکمبه‌ای CP، NDF، ADF و کل اسید چرب با تغذیه چربی و منبع آن علاوه بر نسبت متفاوت F:C در جیره‌ها تحت تأثیر قرار نگرفت به استثنای قابلیت هضم سلولز که با افزایش مقدار علوفه در جیره به طور معنی‌داری

ارتقاء امنیت وب با وف بومی