Skip to main content
SUPERVISOR
Morteza Zahedi,Hamid Reza Eshghizadeh Samani,Parviz Ehsanzadeh,Amirhossein Khoshgoftarmanesh
مرتضی زاهدی (استاد راهنما) حمیدرضا عشقی زاده سامانی (استاد راهنما) پرویز احسان زاده (استاد مشاور) امیرحسین خوش گفتارمنش (استاد مشاور)
 
STUDENT
SAMANEH MOHAMADY
سمانه محمدی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1392

TITLE

The Response of Wheat Genotypes to Salinity and Nitrogen under Ambient and Enriched Levels of CO2
This study was conducted in two separate experiments under geenhouse conditions at Isfahan University of Technology, Iran in 2013. In the first experiment,20 wheat cultivars were evaluated under two concentrations of carbon dioxide (380 and 700 µM) and two concentrations ofnitrogen(75 and 150 g/L nitrogen in nutrient solution). The results showed different responses of the tested wheat cultivars to elevated CO 2 were positive in terms of dry matter accumulation, but to different extents.The positive effect of elevated CO 2 level was low (less than 40% increase in dry matter accumulation) in Pishtaz, Kavir, Karaj, Ghods, Chamran, Tajan, Alamut, Khoshki11, Sharyar, Karun, Sorkhtokhm, Omid, Marvdasht medium (between 40 and 80%) in Bahar, Shiraz, Shole, Sepahan, Gasparud and high (more than 80%) in Sistan and Navidcultivars. There were considerable differences among wheat cultivars in response to change in nitrogen concentration in nutrient solution. The extent of increase in shoot dry weight due to an increase in nitrogen level was less than 60% inChamran,Tajan, Khoshki11, Sharyar, Karun, Sorkhtokhm, Omid, Marvdasht,between 60 and 120% in Bahar, Pishtaz, Kvir, Sepahan, Karaj, Ghods, Gasparud, Alamutand more than 120% in Sistann, Navid, Shiraz, Shole cultivars.In the second experiment, four wheat cultivars, chosen from the first experiment, werestudied under two levels of carbon dioxide (380 and 700 µM), two concentrations ofnitrogen (75 and 150 g/kg soil) and two levels of salinity (0 and 150 mMNaCl of irrigation water). The results showed that with an increase in nitrogen level, the concentration and the content of nitrogen in shoot and roots, shoot/root nitrogen ratio, the concentration of chlorophyll a, chlorophyll and total chlorophyll in leaves, the concentration of carotenoids, plant height, root volume, shoot and root dry weight, planttotaldry weight and shoot/root dry weight were increased but the concentration of sodium in shoot and roots, nitrogen use efficiency in shoot and roots, shoot/root nitrogen ratio, the activities of catalase, ascorbate peroxidase and superoxide dismutase and shoot/root dry weight were decreased. With an increase in air CO 2 level, the concentration of potassium in shoot and roots, K + /Na + ratio in shoot and roots, the concentration of nitrogen in roots, nitrogen use efficiency in shoot, the concentration of chlorophyll a, chlorophyll and total chlorophyll in leaves, the concentration of carotenoids, plant height, root volume, shoot and root dry weight and planttotaldry weight were increased but the concentration of sodium in shoot and roots, the concentration and the content of nitrogen in shoot, nitrogen use efficiency in root, shoot/root nitrogen ratio, the activities of catalase, ascorbate peroxidase and superoxide dismutase, the concentration of proline and soluble carbohydrates and shoot/root dry weight were decreased. Salinity increased the concentration of sodium in shoot and roots, nitrogen use efficiency in shoot and roots, the activities of catalase, ascorbate peroxidase and superoxide dismutase and the concentration of proline and soluble carbohydrates but decreased the concentration of potassium in shoot and roots, K + /Na + ratio in shoot and roots, the concentration and the content of nitrogen in shoot and roots, shoot/root nitrogen ratio, the concentration of chlorophyll a, chlorophyll b and total chlorophyll in leaves, the concentration of carotenoids, plant height, root volume, shoot and root dry weight and planttotaldry weight. The results of this experiment showed that the increase in air CO2 concentration affected positively the gowth of the wheat cultivars and the extent of reaction depends on both salinity and nitrogen. Keywords: Climate change, Elevated CO2, Wheat cultivars, Salinity, Nitrogen, Ammonium nitrate.
این پژوهش در قالب دو آزمایش جداگانه به‌منظور ارزیابی پاسخ ارقام گندم به شوری و نیتروژن در شرایط متفاوت غلظت دی‌اکسیدکربن محیط، در شرایط گلخانه در دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان در سال 1393 انجام گردید. در آزمایش اول پاسخ 20 رقم گندم به دو سطح نیتروژن (40 و 80 میلی‌گرم در لیتر از منبع نیترات آمونیوم برطبق فرمول غذایی هوگلند) و دو سطح دی‌اکسیدکربن محیط (380 و 700 میکرومول بر مول) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ارقام مختلف گندم از نظر تولید ماده خشک پاسخ مثبتی به افزایش غلظت دی اکسیدکربن محیط نشان دادند ولی از این نظر تنوع داشتند. به‌طوری که پاسخ ارقام پیشتاز، کویر، کرج، قدس، چمران، تجن، الموت، خشکی11، شهریار، کارون، سرخ تخم، امید، مرودشت کم (کمتر از 40 درصد)، ارقام بهار، شیراز، شعله، سپاهان، گاسپارود متوسط (بین 40 تا 80 درصد) و ارقام سیستان و نوید زیاد (بیش از 80 درصد) بود. همچنین اختلاف بسیار معنی‌داری از لحاظ تولید ماده خشک با افزایش نیتروژن محلول غذایی در میان ارقام مشاهده شد. افزایش تولید ماده خشک در ارقام چمران، تجن، خشکی11، شهریار، کارون، سرخ تخم، امید، مرودشت کم (کمتر از 60 درصد)؛ در ارقام بهار، پیشتاز، کویر، سپاهان، کرج، قدس، گاسپارود، الموت متوسط (بین 60 تا 120 درصد) و در ارقام سیستان، نوید، شیراز، شعله زیاد (بیشتر از 120 درصد) بود. در آزمایش دوم، پاسخ چهار رقم انتخاب شده از آزمایش اول در دو سطح نیتروژن خاک (صفر و 150 میلی‌گرم در کیلوگرم خاک)، دو سطح دی‌اکسیدکربن محیط مشابه آزمایش اول و دو سطح شوری (صفر و 150 میلی‌مولار کلرید سدیم) ارزیابی شدند. در اثر افزایش نیتروژن، غلظت نیتروژن اندام هوایی و ریشه، محتوای نیتروژن اندام هوایی و ریشه، نسبت غلظت نیتروژن اندام هوایی به ریشه، غلظت کلروفیل a، b و a+b، کارتنوئید، ارتفاع گیاه، حجم ریشه، وزن خشک اندام هوایی، ریشه، کل و نسبت اندام هوایی به ریشه افزایش ولی غلظت سدیم اندام هوایی و ریشه، کارایی مصرف نیتروژن اندام هوایی و ریشه، نسبت غلظت نیتروژن اندام هوایی به ریشه، فعالیت آنزیم‌های کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز و نسبت وزن خشک اندام هوایی به ریشه کاهش یافت. در اثر افزایش غلظت دی‌اکسیدکربن غلظت سدیم اندام هوایی و ریشه، غلظت نیتروژن اندام هوایی، محتوای نیترژن اندام هوایی، کارایی مصرف نیتروژن ریشه، نسبت غلظت نیتروژن اندام هوایی به ریشه، فعالیت آنزیم‌های کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز، غلظت پرولین، کربوهیدرات‌های محلول و نسبت وزن خشک اندام هوایی به ریشه کاهش ولی غلظت پتاسیم اندام هوایی و ریشه، نسبت غلظت پتاسیم به سدیم اندام هوایی و ریشه، غلظت نیتروژن ریشه، کارایی مصرف نیتروژن اندام هوایی، غلظت کلروفیل a، b و a+b، کارتنوئید، ارتفاع گیاه، حجم ریشه، وزن خشک اندام هوایی و ریشه و وزن خشک کل افزایش یافت. در اثر شوری غلظت سدیم اندام هوایی و ریشه، کارایی نیتروژن اندام هوایی و ریشه، فعالیت آنزیم‌های کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز، غلظت پرولین و کربوهیدرات‌های محلول افزایش ولی غلظت پتاسیم اندام هوایی و ریشه، نسبت غلظت پتاسیم به سدیم اندام هوایی و ریشه، غلظت نیتروژن اندام هوایی و ریشه، محتوای نیتروژن اندام هوایی و ریشه، نسبت غلظت نیتروژن اندام هوایی به ریشه، غلظت کلروفیل a، b و a+b، کارتنوئید، ارتفاع گیاه، حجم ریشه، وزن خشک اندام هوایی و ریشه و کل کاهش یافت. نتایج این آزمایش نشان داد که افزایش غلظت دی‌اکسیدکربن می‌تواند تاثیر مثبت بر رشد گیاه گندم داشته باشد ولی مقدار آن به رقم مورد مطالعه، سطح شوری و نیتروژن بستگی دارد. کلمات کلیدی: دی‌اکسیدکربن، گندم، تنش شوری، فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدان نیترات آمونیوم، نیتروژن

ارتقاء امنیت وب با وف بومی