Skip to main content
SUPERVISOR
Ahmad Arzani,Ghodratollah Saeidi
احمد ارزانی (استاد مشاور) قدرت اله سعیدی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Mojtaba Shahryari garaei
مجتبی شهریاری گرائی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1391

TITLE

Study of Agronomic Traits and The Relationship Between Seed Yield and Its Components in Some Breeding Lines of Flax
Flax ( Linum usitatissimum L.) is an oil seed crop and its seeds contain 40-45 % oil. Based upon the genotype, flaxseed oil is used as industrial or edible oil. Genetic variation and determining the relationships among the traits can be used in breeding programs of flax to select the desirable genotypes for seed yield. In this experiment, 19 genotypes of flax were evaluated in a randomized complete block design with 3 replications in 1392 at the Agricultural Research Station, Isfahan University of Technology to study the agronomic traits and the relationship among seed yield and its components. The results of analysis of variance showed that there were significant differences among the genotypes for most of the studied traits, including seed yield per plant and per plot and its components such as capsules per plant and seed weight. Relatively high phenotypic and genotypic coefficients of variation were estimated for days to maturity, number of branches per plant, capsules per plant, seeds per capsule, seed yield per plant and seed yield per plot. Moderate to high broad-sense heritability was observed for all of the traits (from 53/9% for capsules per plant to 98/9% for seed yield per plot), except for seeds per capsule (16/1%). Number of branches per plant, capsules per plant and seed weight highly and positively correlated with seed yield per plant. Also, both seed yield per plant and branches per plant had high and positive correlation with seed yield per plot. The results of stepwise regression showed that seeds per capsule, capsules per plant and seed weight totally contributed in 91% of the observed variation for seed yield per plant. The path analysis showed that seeds per capsule had the highest direct effect on seed yield per plant. Also, number of capsules per plant and seeds per capsule showed positive direct effects on seed yield per plot. Cluster analysis divided the genotypes into 5 distinct groups that the genotypes of two groups had high seed yield per plant and per plot. Generally, the results of this study showed that there was genetic variation for most of the traits that can be used for their genetic improvement, and the yield components of seeds per capsule and capsules per plant can be considered as selection indices in breeding programs to improve seed yield.
بزرک ( Linum usitatissimum L.) یکی از گیاهان دانه روغنی است که دانه آن دارای 40 - 45 درصد روغن می‌باشد و بسته به ژنوتیپ، روغن آن در صنایع مختلف و یا به صورت خوراکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. تنوع ژنتیکی و تعیین روابط موجود بین صفات زراعی در بزرک می‌تواند در برنامه‌های به‌نژادی و انتخاب ژنوتیپ‌هایی که دارای صفات زراعی و عملکرد مطلوب هستند مورد استفاده قرار گیرد. در این پژوهش، صفات زراعی و روابط بین عملکرد دانه و اجزای آن در برخی از لاین‌های اصلاحی بزرک مورد مطالعه قرار گرفت و 19 لاین اصلاحی بزرک در قالب طرح بلوک‌ کامل تصادفی با 3 تکرار در بهار سال 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان (لورک) کشت و مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه در بوته، وزن دانه و همچنین عملکرد دانه در بوته و عملکرد دانه در واحد سطح تفاوت معنی‌داری وجود داشت. ضریب تنوع فنوتیپی و ژنتیکی نسبتا بالایی برای صفات روز تا رسیدگی، تعداد انشعاب در بوته، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، عملکرد دانه در بوته و عملکرد دانه در واحد سطح بدست آمد. همچنین وراثت‌پذیری عمومی بالایی (9/53 %برای صفت تعداد کپسول در بوته تا 9/98 % برای صفت عملکرد دانه در واحد سطح) برای کلیه صفات به جز تعداد دانه در کپسول(1/16 %) مشاهده شد. تعداد انشعاب در بوته، تعداد کپسول در بوته و وزن صددانه همبستگی بالایی با عملکرد دانه در بوته نشان دادند و نیز عملکرد دانه در بوته و تعداد انشعاب در بوته همبستگی بالایی با عملکرد دانه در واحد سطح دارا بودند. نتایج تجزیه رگرسیون مرحله‌ای نیز نشان داد که تعداد دانه در کپسول، تعداد کپسول در بوته و وزن صد دانه به ترتیب اهمیت وارد مدل شدند و جمعا 91 درصد تغییرات مشاهده شده برای عملکرد دانه در بوته را توجیه کردند. همچنین نتایج تجزیه مسیر برای عملکرد دانه در بوته نشان داد که صفت تعداد دانه در کپسول بیشترین اثر مستقیم را بر عملکرد دانه در بوته داشت. در مورد عملکرد دانه در واحد سطح تعداد کپسول در بوته و تعداد دانه در کپسول اثر مستقیم و مثبتی را بر این صفت دارا بودند. تجزیه خوشه‌ای، ژنوتیپ‌ها را به 5 گروه ژنوتیپی تقسیم نمود که گروه یک و دو از نظر عملکرد دانه در بوته و در واحد سطح دارای بیشترین میزان بودند. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که تنوع ژنتیکی برای اکثر صفات زراعی جهت بهبود ژنتیکی آنها وجود دارد و اجزای عملکرد شامل تعداد دانه در کپسول و تعداد کپسول در بوته با توجه به اهمیت وتاثیر مستقیم آنها بر عملکرد دانه می‌تواند به عنوان شاخص های انتخاب جهت بهبود عملکرد دانه مورد استفاده قرار گیرند.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی