Skip to main content
SUPERVISOR
Seyed ali mohammad MirmohammadyMaibody,Abdolmajid Rezai,Ghodratollah Saeidi
سیدعلی محمد میرمحمدی میبدی (استاد راهنما) عبدالمجید رضایی (استاد مشاور) قدرت اله سعیدی (استاد راهنما)
 
STUDENT
Azadeh Sedghidhnavi
آزاده صدقی دهنوی

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1383

TITLE

Study of genetic variation for agronomic characteristics in local population of flax and isolation by single plant selection.
Flax ( Linum usitatissimum L.) is an seed crops that its oil is used in different industries and as edible oil. Improvement of the seed and oil yield in flax is economically important and the genetic potential of adapted landrace varieties can be used in breeding programs. In order to investigate the genetic variability for the agronomic traits in landrace varieties of flax for single plant selection and isolating the breeding lines, this study was conducted at the research farm of Isfahan University of Technology, in 2005. A randomized complete block design with four replications was used Six landrace varieties collected from Khorasan, Kordestan, Shahreza, Ahvaz, Semirom, Chaharmahal Bakhtiary regions and the "Flanders" cultivar from Canada were evaluated to assess inter and intra-population variation of agronomic traits. There was a significant difference among the populations for all the studied traits such as capsules/plant, seeds /capsule, and 100-seed weigh. The genetic coefficients of variation was less or the same as the phenotypic coefficients of variation for most of the traits indicating that most of the variation for those traits was due to the genetic factors. The highest and lowest coefficient of variation was obtained for yield/plant and oil yield, respectively. The populations also showed a high variation for the studied traits among the single plants within the population. The highest intra population variation was observed for seed yield/plant and capsules /plant, however, the lowest variation was found for to 100-seed weigh. Capsules/plant had a significant and positive correlation with seed yield/plant, however, seed yield/plot had a high and significant correlation with days to maturity, capsules/plant and seed yield/plant. Oil yield had high and significant correlation with seed yield, but it had no correlation with seed oil content. The results of stepwise regression indicated that capsules/plant and seeds/capsule were the most important component of seed yield and capsules/plant, seeds/capsule and 100-seed weigh could explained 88% of the variation for seed yield /plant. The stepwise regression also indicated that capsules/plant, seeds/capsule and 100-seed weigh were the most important components of seed yield/plant in most of the populations. Based on path analysis, 100-seed weigh and plant height had more direct effect on seed yield/plot. But, capsules/plant had the most direct and positive effect on seed yield/plant. In conclusion, the existing genetic variation for most of the traits including the yield components indicated that selection can be effective to improve these traits and capsules/plant, seeds/capsule and 100-seed weigh can be used as selection indices to improve the seed yield.
بزرک ( Linum usitatissimum L.) یکی ازگیاهان دانه روغنی است که روغن آن در صنایع مختلف و مصارف خوراکی مورد استفاده قرار می گیرد. افزایش عملکرد دانه و روغن در بزرک از لحاظ اقتصادی حائز اهمیت است و استفاده از پتانسیل ژنتیکی توده های سازگار بومی در برنامه های اصلاحی آن می تواند مورد توجه قرار گیرد. این مطالعه به منظور بررسی تنوع ژنتیکی خصوصیات زراعی در توده های بومی بزرک و انتخاب تک بوته جهت تهیه لاین و در سال زراعی 85-1384 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار انجام پذیرفت و در آن شش توده بومی بزرک از مناطق خراسان، کردستان، شهرضا، اهواز، سمیرم و چهارمحال وبختیاری و یک رقم اصلاح شده به نام فلاندرز از کشور کانادا از لحاظ تنوع بین و درون جامعه ای برای صفات مختلف ارزیابی شدند. بین جوامع مورد بررسی از لحاظ کلیه صفات مورد ارزیابی از جمله اجزای عملکرد شامل تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، وزن صد دانه و عملکرد دانه در بوته تفاوت معنی دار وجود داشت. ضرایب تغییرات ژنتیکی کوچکتر و یا بسیار نزدیک به ضرایب تغیرات فنوتیپی برای اکثر صفات بودکه اکثر تنوع مشاهده شده برای آن صفات منشاء ژنتیکی داشته است. بیشترین وکمترین ضرایب تغییرات به ترتیب برای صفات عملکرد دانه در بوته و درصد روغن دانه به دست آمد. توده ها همچنین برای اکثر صفات مورد مطالعه تنوع درون توده ای زیادی را بین تک بوته ها نشان دادند. بیشترین تنوع درون توده ای مربوط به عملکرد دانه در بوته و بعد از آن تعداد کپسول در بوته و کمترین تنوع درون توده ای مربوط به صفت وزن صد دانه بود. تعداد کپسول در بوته همبستگی مثبت و بسیار معنی دار با عملکرد دانه در بوته نشان داد و عملکرد دانه در واحد سطح همبستگی بالا و بسیار معنی دار با تعداد روز تا رسیدگی، تعداد کپسول در بوته و عملکرد دانه در بوته داشت و همچنین عملکرد روغن نیز با عملکرد دانه در واحد سطح همبستگی بسیار معنی داری نشان داد، ولی با درصد روغن همبستگی معنی داری نداشت. نتایج حاصل از تجزیه رگرسیون مرحله ای نشان داد که دو صفت تعداد کپسول در بوته و تعداد دانه در کپسول مهمترین عوامل تعیین کننده عملکرد دانه در واحد سطح بودند و در مورد عملکرد دانه در بوته صفات تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول و وزن صد دانه به ترتیب دارای اهمیت بودند و مجموعا" 88 درصد از تغییرات عملکرد دانه در بوته را توجیه کردند. نتایج تجزیه رگرسیون مرحله ای در مورد هر کدام از توده ها نیز نشان داد که در اکثر توده ها تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول و وزن صد دانه به ترتیب مهمترین اجزاء تعیین کننده عملکرد دانه در بوته بودند. بر اساس نتایج تجزیه مسیر نیز وزن صد دانه و بعد از آن ارتفاع بوته اثر مستقیم بالایی را بر عملکرد دانه در واحد سطح داشتند، ولی در مورد عملکرد دانه در بوته صفت تعداد کپسول در بوته بیشترین اثر مستقیم مثبت را دارا بود. به طور کلی وجود تنوع برای صفات مختلف نشان داد که انتخاب برای بهبود اکثر صفات می تواند مؤثر باشد و تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول و وزن صد دانه به عنوان شاخص های انتخاب و برای بهبود عملکرد دانه می توانند استفاده شوند.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی