Skip to main content
SUPERVISOR
Ghodratollah Saeidi,Abdolmajid Rezai
قدرت اله سعیدی (استاد راهنما) عبدالمجید رضایی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Maryam Ghaheri
مریم قاهری

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1384

TITLE

Study of Genetic Variation for Agronomic Characteristics in Local Population of Sesame and Line Isolation by Single Plant Selection
The objectives of this study were to investigate the genetic variability for the agronomic traits in landraces of sesame and select single plants for isolating the breeding lines. This study was conducted at the research farm of Isfahan University of Technology in 2006. A randomized complete block design with four replications was used to evaluate seven landraces of sesame from the regions of Ardestan, Ahvas, Birjand, Shiraz , Golpayegan, Markazi and Mobarake to assess inter and intra–population variation for agronomic traits. The studied characters were days to flowering, days to maturity, plant height, percentage of lodging plants, branches/plant, capsules/plant, seeds/capsule, 200- seed weight, seed yield/plant, seed yield/plot, seed oil content and oil yield/plot. The results showed significant differences among the landraces for all of the studied traits. The phenotypic coefficients of variation were greater than the genetic ones for all the traits, but their differences were so small in most of the traits. The highest phenotypic and genetic coefficients of variation were obtained for branches/plant and the lowest for 200–seed weight. The variation among single plants within the populations was also high for the studied traits. The highest intra-population variation was observed for branches/plant and the lowest was found for plant height. Capsules/plant and seeds/capsule had high and positive correlation with seed yield/ plant. Capsules/plant and seed yield/plant also highly correlated with seed yield/ plot. Oil yield had high and significant correlation with each of seed yield and seed oil content. Stepwise regression showed that capsules/plant, seeds/capsule and 200-seed weight were important components of seed yield/ plant and explained 92% of its variation. Capsules/plant, 200–seed weight and seeds/capsule were also in order more important components of seed yield/plot. The stepwise regression also showed that in landraces of Ardestan, Golpayegan, Markazi and Shiraz , capsules/plant was the most important component of seed yield/ plant; however in Mobarakeh and Ahvaz landraces, 200- seed weight and seeds/capsule were the most important components of seed yield/plant, respectively. Results of path analysis indicated that 200–seed weight had the greatest direct and positive genetic effects on seed yield/ plant and seed yield. In general, the results of this study showed that there was high genetic variation between and within landraces of sesame for all of the traits and selection can be effective to improve the traits. In order to improve seed yield of sesame in breeding programs, capsules/ plant, seeds/capsule and seed weight can be considered in order of importance as the selection criteria
این مطالعه به منظور بررسی تنوع ژنتیکی خصوصیات زراعی در توده های بومی کنجد و انتخاب تک بوته جهت تهیه لاین، در سال زراعی 86-1385 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار انجام گرفت. تیمارها شامل هفت توده بومی به نامهای اردستان، اهواز، بیرجند، شیراز، گلپایگان، مرکزی و مبارکه بودندکه از لحاظ تنوع بین و درون جامعه ای برای صفات مختلف مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات مورد بررسی شامل تعداد روز تا گلدهی، تعداد روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، تعداد انشعابات پایه ای در بوته، درصد خوابیدگی بوته ها، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، وزن دویست دانه، عملکرد دانه در بوته، عملکرد دانه در واحد سطح، درصد روغن دانه وعملکرد روغن در واحد سطح بود. نتایج نشان داد که بین توده ها از نظر کلیه صفات مورد بررسی تفاوت معنی داری وجود داشت. برای کلیه صفات ضرایب تنوع فنوتیپی بزرگتر از ضرایب تنوع ژنتیکی بودند ولی در اکثر موارد این دو نوع ضرایب تنوع اختلاف کمی با هم داشتند. بیشترین ضریب تنوع مربوط به تعداد انشعابات پایه ای در بوته وکمترین آن مربوط به وزن دویست دانه بود. صفات مورد مطالعه در داخل هرکدام از توده ها نیز تنوع زیادی را نشان دادند، به طوری که بیشترین تنوع درون توده ای مربوط به تعداد انشعابات اولیه در بوته بود و کمترین آن به ارتفاع بوته تعلق داشت. صفات تعداد کپسول در بوته و تعداد دانه در کپسول همبستگی بالایی را با عملکرد دانه در بوته نشان دادند. صفات تعداد کپسول و عملکرد دانه در بوته بیشترین همبستگی را با عملکرد دانه در واحد سطح دارا بودند. عملکرد روغن نیز با صفات عملکرد دانه در واحد سطح و درصد روغن همبستگی بالایی را نشان داد. براساس نتایج حاصل از رگرسیون مرحله ای در مورد عملکرد دانه در بوته، سه صفت تعدادکپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول و وزن دویست دانه به ترتیب دارای اهمیت بوده ودر مجموع 92 درصد از تغییرات آن را توجیه نمودند. برای عملکرد دانه در واحد سطح نیز سه صفت تعداد کپسول در بوته، وزن دویست دانه و تعداد دانه در کپسول به ترتیب مهمترین عوامل مؤثر در ایجاد تنوع بودند. نتایج تجزیه رگرسیون مرحله ای برای هر کدام از توده ها نیز نشان داد که در توده های اردستان، گلپایگان، مرکزی و شیراز صفت تعداد کپسول در بوته مهمترین جزء تعیین کننده عملکرد دانه در بوته بود. در توده مبارکه صفت وزن دویست دانه و در توده اهواز نیز تعداد دانه در کپسول تعیین کننده عملکرد دانه در بوته بودند. نتایج تجزیه مسیر نیز نشان داد که، وزن دویست دانه بیشترین اثر ژنتیکی مستقیم و مثبت را بر عملکرد دانه در بوته و عملکرد دانه در واحد سطح داشت. به طورکلی نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که برای کلیه صفات مورد مطالعه تنوع ژنتیکی بالایی بین و داخل توده ها وجود داشت و انتخاب برای بهبود آنها می تواند موثر واقع شود. در برنامه های به نژادی کنجد نیز برای دستیابی به عملکرد بالا و مطلوب می توان سه صفت تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول و وزن دانه را به ترتیب اهمیت به عنوان شاخصهای انتخاب در برنامه های اصلاحی مدنظر قرار داد.

ارتقاء امنیت وب با وف بومی