Skip to main content
SUPERVISOR
Ghodratollah Saeidi,Ahmad Arzani
قدرت اله سعیدی (استاد راهنما) احمد ارزانی (استاد مشاور)
 
STUDENT
Elaheh Taheri
الهه طاهری

FACULTY - DEPARTMENT

دانشکده کشاورزی
DEGREE
Master of Science (MSc)
YEAR
1392

TITLE

Study of Genetic Variation for Yield Components and Agronomic Characters in Some F3 Family of Flax
Flax ( Linum usitatissimum L.) is an oilseed crop and the only species of Linaceae family that is commercially important and widely cultivated as the sixth oilseed crop of the world. To study the genetic variation for agronomic traits and yield components in some F 3 families of flax, an experiment was conducted in 1393 at the Research Farm of Isfahan University of Technology. In this experiment, 50 families in F 3 generation were evaluated according to a randomized complete block design with two replications. The results showed that there were significant differences among the families for the characters of the number of base branches per plant, capsules per plant, number of seeds per capsule, grain weight, grain yield per plant and seed yield per unit area. The coefficient of genetic variation for most of the studied traits were slightly smaller or very close to the coefficient of phenotypic variatio indicating that most of the observed variation for these traits were due to the genetic factors, thus a relatively high broad-sense heritability was estimated for these traits. The highest and lowest coefficient of variation was observed for seed yield per unit area and days to flowering, respectively. The numbers of branches per plant, number of capsules per plant and grain weight were positively and significantly correlated with seed yield per plant, and seed yield per unit area showed significant and positive correlation with the number of branches per plant, seed weight and seed yield per plant. The results of the stepwise regression showed that two traits of capsules per plant and seed weight were the most important yield components of seed yield per plant and totally contributed in 52% of its variation. Also, according to the path analysis results, the number of capsules per plant had the most positive direct effect on seed yield per plant. These results showed that capsules per plant were the most important yield component in these families, and it can be used as a selection criterion to improve the seed yield. Cluster analysis based on the agronomic traits separated the families into 4 distinct groups, in which the groups of 2 and 4 had the highest mean of seed weight, capsules per plant, number of branches per plant, seed yield per plant and seed yield per unit area. Keywords : Flax, Yield components, Genetic variation, Heritability
بزرک (L. Linum usitatissimum ) یک گیاه دانه روغنی و تنها گونه از خانواده کتان است، که دارای اهمیت اقتصادی و تجاری می باشد. بزرک به‌عنوان ششمین محصول دانه روغنی دنیا همه ساله در سطح وسیعی کشت می شود. به‌منظور بررسی تنوع ژنتیکی صفات زراعی و اجزای عملکرد در برخی از فامیل های F 3 بزرک، آزمایشی در سال 1393در مزرعه ی تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان ( لورک) انجام شد که در این آزمایش 50 جمعیت F 3 با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی در دو تکرار مورد کشت و ارزیابی قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد که بین جوامع مورد مطالعه از لحاظ همه ی صفات مورد بررسی از جمله تعداد انشعاب پایه در بوته، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، وزن هزار دانه، عملکرد دانه در بوته و عملکرد دانه در واحد سطح تفاوت معنی داری وجود داشت. مقدار ضریب تغییرات ژنتیکی برای اکثر صفات کمی کوچک‌تر و یا نزدیک به ضریب تغییرات فنوتیپی بود، بنابراین تنوع مشاهده‌شده برای صفات موردبررسی بیشتر منشأ ژنتیکی داشته است و لذا وراثت پذیری عمومی نسبتاً بالایی نیز برای اکثر صفات مشاهده شد. بیشترین و کم ترین ضریب تغییرات به ترتیب مربوط به عملکرد دانه در واحد سطح و تعداد روز تا گلدهی کامل بود. تعداد انشعاب پایه در بوته، تعداد کپسول در بوته و وزن هزار دانه همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد دانه در بوته داشتند و همچنین عملکرد دانه در واحد سطح با تعداد انشعاب پایه در بوته، وزن هزار دانه و عملکرد دانه در بوته نیز همبستگی مثبت و معنی داری را نشان داد. نتایج حاصل از تجزیه رگرسیون مرحله ای نشان داد که دو صفت تعداد کپسول در بوته و وزن هزار دانه مهم‌ترین عوامل تعیین‌کننده‌ی عملکرد دانه هستند و باهم تقریباً 52 درصد تنوع عملکرد دانه در بوته را توجیه کردند. بر اساس نتایج تجزیه مسیر نیز صفت تعداد کپسول در بوته دارای بیشترین اثر مستقیم و مثبت بر عملکرد دانه در بوته بود. نتایج تجزیه رگرسیون و تجزیه مسیر نیز نشان دادند که صفت تعداد کپسول در بوته به‌عنوان مهم ترین جزء عملکرد دانه در بوته درجوامع مورد مطالعه بود و می توان از آن به‌عنوان یک شاخص انتخاب برای بهبود عملکرد دانه استفاده کرد. تجزیه خوشه ای، جوامع موردمطالعه را بر اساس صفات زراعی به 4 گروه مجزا تفکیک کرد که گروه های 2 و4 دارای بیشترین وزن هزار دانه، تعداد کپسول در بوته، تعداد انشعاب پایه در بوته، عملکرد دانه در بوته و عملکرد دانه در واحد سطح بودند. واژه‌های کلیدی: بزرک، اجزای عملکرد، تنوع ژنتیکی، وراثت‌پذیری

ارتقاء امنیت وب با وف بومی